Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 28 april 2021

Gids voor een 4 maanden oude Labrador Retriever

Labrador 4 maanden oud

Nu je puppy 4 maanden oud, of tussen de 16 en 20 weken oud is, ondergaat hij verschillende gedrags- en fysieke veranderingen. Als je weet wat je kunt verwachten als je Labrador Retriever 4 maanden oud is, kun je je puppy zo goed mogelijk opvoeden.

Als je een handig naslagwerk wil voor de opvoeding van je pup, is het boek ‘Welkom Puppy’ van Joke Monteny een aanrader. Hierin lees je alles over pups en wat je wel en niet moet doen, gebaseerd op wetenschappelijke informatie.

Een 4 maanden oude Labrador Retriever, wat moet ik verwachten?

Op een leeftijd van 4 maanden oud, begint je Labrador Retriever puppy langzaam volwassen te worden. Je pup wordt nog steeds beschouwd als een zeer jonge hond, maar de belangrijkste socialisatiefase is nu voorbij.

Je pup gaat nog wel door een secundaire socialisatiefase, die aanhoudt tot je pup 26 weken, of ongeveer 6 maanden oud is. In deze fase kan je pup zich ineens wat terughoudend opstellen naar nieuwe mensen, dieren, of nieuwe situaties. Deze socialisatiefase wordt daarom ook wel de ´angstfase´ genoemd. Het is belangrijk dat je geduld blijft houden, en je pup op een positieve manier ondersteunt.

Een Labrador Retriever pup van 4 maanden groeit nog steeds, en het gewicht zal vaak net iets onder de helft van zijn uiteindelijke volwassen gewicht zijn.


Eigenschappen Labrador pup 4 maanden:

Gezond gewicht reu: 14 tot 17 kg (lees meer)
Gezond gewicht teef: 12 tot 15 kg (lees meer)
Schofthoogte: 33 tot 39 cm
Gedragsfase: Primaire Socialisatiefase (lees meer)
Slaaptijd: tot 18 uur per dag (lees meer)
Voertijden: 2 – 3 keer per dag
Uitlaten: Elke 4 uur
Wandelingen: 40 – 50 minuten (lees meer)
Alleen laten: 4 tot 5 uur met training


Wat is een gezond gewicht voor een Labrador puppy van 4 maanden?

Een volwassen Labrador Retriever weegt in de meeste gevallen tussen de 25 en 35 kg, afhankelijk van hun geslacht, grootte en hun bouw. Een Labrador reu van 4 maanden zal vaak wat groter zijn en meer wegen dan een Labrador teef van 4 maanden.

Het is het belangrijkste dat je Labrador Retriever puppy niet te licht of te zwaar is. Je kunt dit het beste beoordelen door naar de lichaamsconditie van je Labrador puppy te kijken, omdat pups op deze jonge leeftijd nog vrij veel kunnen verschillen in grootte.

Je zou zonder al te veel moeite de ribben van je Labrador Retriever-puppy moeten kunnen voelen, maar de ribben mogen niet te duidelijk zichtbaar zijn. Als je je zorgen maakt over het gewicht van je puppy, kan een dierenarts je helpen bepalen of het gewicht gezond is, en of er mogelijk gezondheidsproblemen zijn die overgewicht of ondergewicht veroorzaken.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?

Wat is het beste voer voor een Labrador puppy?

Wat is het beste speelgoed voor Labrador Retriever puppies?


Gezond gewicht Labrador reu van 4 maanden

Een Labrador Retriever reu van 4 maanden weegt vaak tussen de 14 en 17 kg. Als je een Labrador reu van 4 maanden minder dan 13 kg weeg, heeft hij mogelijk ondergewicht, en met een gewicht van 18 kg of meer is hij waarschijnlijk te zwaar.

Omdat pups van 4 maanden kleiner of groter kunnen zijn dan gemiddeld, is het beter om het gewicht te beoordelen door naar de pup te kijken en te voelen of je puppy te veel of juist te weinig vet heeft. Een volwassen reu zal meestal een gewicht van 31 tot 36 kg bereiken.

Gezond gewicht Labrador teef van 4 maanden

Een Labrador Retriever teef weegt meestal 12 kg tot 15 kg als ze 4 maanden oud is. Een Labrador teefje van 4 maanden is mogelijk te licht als ze 11 kg of minder weegt, en te zwaar als ze 16 kg of meer weegt.

Ook bij teefjes is het van belang om goed naar de lichaamsconditie te kijken. Raadpleeg de dierenarts als je twijfelt over het gewicht of de grootte van je Labrador teefje. Een volwassen Labrador teef zal meestal een gewicht van 25 tot 32 kg bereiken.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe maak je een Labrador puppy zindelijk?

Hoe verzorg je de vacht van een Labrador?

Verharen Labrador Puppy´s?


4 maanden oude Labrador – Gedragsfase

Als je Labrador 4 maanden oud is, bevindt hij zich niet langer in de primaire socialisatieperiode. In plaats daarvan is je Labrador Retriever puppy de jeugdfase ingegaan, waarin de hersenontwikkeling vertraagt ​​en de groei vaak toeneemt.

Je pup is nu in de secundaire socialisatiefase, die ook wel angstfase genoemd wordt. Ook kan je pup wat eigenwijzer zijn dan anders. Blijf altijd geduld houden, en raak niet gefrustreerd als je pup alles lijkt te vergeten dat je hem geleerd hebt. Zolang je op een positieve manier blijft trainen, komt alles vanzelf goed.

Lees hier meer over verschillende fasen in de ontwikkeling van een Labrador Retriever.

Hoeveel moet een lab van 4 maanden oud slapen?

Een Labrador pup van 4 maanden heeft nog steeds veel slaap nodig, maar iets minder dan jongere puppy’s. Terwijl een jongere Labrador pup vaak zo´n 20 uur per dag te slaapt, zal een pup van 4 maanden vaak 18 tot 20 uur per dag slapen.

Veel nieuwe hondeneigenaren weten niet dat een puppy veel slaap nodig heeft, en geven de pup niet genoeg rust. Als je merkt dat je puppy hyperactief en vervelend gedrag vertoont, is het goed mogelijk dat hij niet genoeg slaapt overdag.

Zorg ervoor dat je pup een veilige, en rustige slaapplaats heeft en dat alle gezinsleden hem met rust laten als het tijd is om te rusten. Een puppy is snel afgeleid, en zal graag met je verder spelen als je hem hiervoor uitnodigt.

Een bench kan een fijn hulpmiddel zijn om je Labrador pup een veilige en rustige slaapplek te geven. Ze zijn niet gemaakt om je puppy langdurig in op te sluiten, maar met een goede training zal je Labrador pup graag in de bench willen liggen.

Lees hier welke benches het beste zijn voor Labrador Retrievers: De 3 beste benches voor Labrador Retrievers’.

Hoe vaak moet je een Labrador van 4 maanden voeren?

Op de leeftijd van 4 maanden worden veel Labrador Retriever-puppy’s 2-3 keer per dag gevoerd. Het is niet erg om vaker te voeren, voor sommige honden pakt dit zelfs beter uit.

Als je Labrador snel last heeft van zijn maag en snel eet, is het beter om kleine beetjes verdeeld over de dag te voeren. Zorg er wel voor dat je een vast schema gebruikt, en je de hond vaak genoeg uitlaat.

Een anti schrokbak zoals deze van ‘Eat Slow Live Longer’, is ook een goede optie voor Labradors die te snel eten. Van te snel en teveel eten kan je Labrador zich misselijk voelen, waardoor hij gras kan gaan eten of op spullen kan gaan kauwen.

Hoe vaak moet je een 4 maanden oude Labrador uitlaten?

Op de leeftijd van 4 maanden heeft je Labrador Retriever-puppy steeds meer controle over zijn blaas, maar als je te lang wacht met uitlaten kun je nog steeds ongelukjes verwachten.

Een Labrador puppy van 4 maanden oud kan meestal 4 tot 5 uur zonder plaspauze. Dit betekent dat je de pup meestal ongeveer 5 keer per dag uit moet laten. Probeer een vast schema aan te houden, waarbij je je Labrador pup uitlaat na het eten, slapen en spelen.

Let op de lichaamstaal van je Labrador pup. Als een puppy zijn behoefte moet doen, gaat hij vaak onrustig rondlopen en snuffelen aan de vloer. Na een tijdje zul je steeds beter worden in het herkennen van dit gedrag, waardoor je je pup op tijd mee kan nemen naar buiten.

Een Labrador pup van 4 maanden kan al zindelijk zijn en zelf aangeven dat hij naar buiten moet, maar meestal duurt dit nog even. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je pup nog niet volledig zindelijk is. Blijf doorgaan met een regelmatig schema en de zindelijkheidstraining, en het komt vanzelf goed.

Labrador 4 maanden oud

Hoe lang kun je met een Labrador van 4 maanden wandelen?

Het is het beste om niet langer den 40 tot 50 minuten lang te wandelen met een Labrador van 4 maanden. Je kunt beter wat vaker korte wandelingen maken met een Labrador van 4 maanden, dan enkele hele lange wandelingen. Neem je Labrador pup bijvoorbeeld 5 keer per dag 10 minuten mee naar buiten.

Je kunt al beginnen met loslopen bij een Labrador pup van 4 maanden, maar zorg ervoor dat je eerst binnen oefent zodat je pup reageert op zijn naam en het commando voor hierkomen. Gebruik veel beloningen, en straf je pup niet als hij niet direct goed luistert. Pups leren snel, maar ze hebben veel geduld en een positieve benadering nodig. Laat je pup alleen loslopen op veilige plekken!

Een pup van 4 maanden begint wat te zwaar te worden om te dragen, al is dit wel mogelijk als je sterk bent. Als je langer wil wandelen, kun je je pup ook meenemen in een hondenbuggy of fietskar.

Hoeveel beweging moet een Labrador van 4 maanden oud krijgen?

Je speelt en wandelt al snel te veel met een Labrador van 4 maanden. Een Labrador pup van 4 maanden kan ongeveer 40 tot 50 minuten wandelen per dag. Wees voorzichtig met ruwe spelletjes, zoals apporteren en touwtrekken. Kort draaien en glijden op vloeren is niet goed voor de gewrichten van je Labrador pup.

Een Labrador pup van 4 maanden kan spelen met soortgenoten, maar laat je pup zichzelf niet uitputten, en zorg ervoor dat hij niet steeds omver gelopen wordt of te ruw wordt behandeld. Je mag het spel van je pup ook stoppen als hij zelf te ruig speelt met andere pups.

Een Labrador pup van 4 maanden kan ook beginnen met zwemmen. Zorg weer voor positieve ervaringen, en speel niet te lang in het water. Dwing je pup niet om te zwemmen, de meeste Labradors zijn gek op zwemmen en zullen dit vanzelf gaan doen.

Laat je pup niet in koud weer en in koud water zwemmen. Zijn kleine lijf en vacht zijn nog niet geschikt voor de kou, waardoor je pup veel sneller onderkoeld raakt dan een volwassen hond.

Hoe lang kan ik mijn Labrador van 4 maanden alleen laten?

Een Labrador van 4 maanden kan op deze leeftijd maar 4-5 uur zonder een plaspauze, dus je moet je Labrador Retriever niet veel langer alleen laten. Te lang alleen thuis zijn kan, zeker bij een ongetrainde pup, voor vervelende problemen zoals verlatingsangst zorgen.

Als het goed is, ben je al begonnen met de training om je pup alleen thuis te kunnen laten. Laat je pup nooit zomaar alleen thuis als hij dat niet gewend is. Zorg in dat geval voor een oppas die de pup gerust kan stellen.

Een Labrador pup van 4 maanden die het gewend is af en toe alleen te zijn, kun je het beste maximaal 4 uur alleen laten. Omdat Labradors erg sociale honden zijn die zich sterk hechten aan hun eigenaar, is het belangrijk om veel aandacht te besteden aan het alleen thuis zijn. Bouw het langzaam op en probeer te voorkomen dat je Labrador pup in paniek raakt.

Door slim gebruik te maken van een handige gadget zoals de interactieve voerautomaat van Dogness, kun je je pup makkelijker leren alleen te zijn. Je kunt je pup hiermee in de gaten houden als hij alleen is, hem geruststellen met je stem en belonen met een snack als hij zich goed gedraagt.