Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 28 april 2021

Gids voor een Labrador puppy van 3 maanden of 12 weken oud

Labrador 3 maanden oud

Als je dit leest: gefeliciteerd met je Labrador Retriever puppy! Het bezitten van een Labrador Retriever is een spannend avontuur, waar je op een goede manier mee kunt beginnen door je in te lezen over de verzorging en training van een puppy. Het begint allemaal met weten wat je kunt verwachten als je Labrador Retriever 3 maanden, of 12-16 weken oud is.

De hoeveelheid verzorging, training en lichaamsbeweging die je een Labrador pup moet geven, is afhankelijk van de leeftijd. Een jonge pup heeft bijvoorbeeld veel aandacht nodig, maar wat minder lichaamsbeweging dan een oudere pup. In deze gids kun je alles lezen over Labrador pups van 3 maanden oud, zodat je weet wat je kunt verwachten.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?

Wat is het beste voer voor een Labrador puppy?

Wat is het beste speelgoed voor Labrador Retriever puppies?


Een 3 maanden oude labrador retriever – wat moet ik verwachten?

De meeste pups komen op een leeftijd van 9 weken bij hun baasje wonen, maar het komt ook voor dat ze pas op een leeftijd van 12 weken naar je toe kunnen verhuizen. Een pup van 12 weken is dus nog heel jong, en heeft nog veel geduld en training nodig.

Een pup van 3 maanden oud leert veel over de wereld waarin hij leeft, wat wel en niet veilig is en hoe hij met andere dieren, honden en mensen om moet gaan.

Pups van 12 weken oud groeien ook nog hard. Puppy’s groeien het meest op jongere leeftijd, dus hoewel je Labrador Retriever na 10-12 maanden ook nog steeds groeit, zal hij op dat moment veel langzamer groeien.


Eigenschappen Labrador pup 3 maanden:

Gezond gewicht reu: 11 tot 13 kg (lees meer)
Gezond gewicht teef: 9 tot 11 kg (lees meer)
Schofthoogte: 30 tot 38 cm
Gedragsfase: Socialisatiefase (lees meer)
Slaaptijd: 18-20 uur (lees meer)
Voertijden: Minstens 3 keer per dag
Uitlaten: Elke 4 uur
Wandelingen: 15 minuten (lees meer)
Alleen laten: 3 tot 4 uur met training (lees meer)


Wat is een gezond gewicht van een 3 maanden oude Labrador pup?

Op volwassen leeftijd, weegt een Labrador Retriever in de meeste gevallen tussen de 25 en 35 kilo, afhankelijk van het geslacht van de hond en het rastype. Een Labrador reu wordt vaak zwaarder en groter dan een labrador teef. Labradors uit werlijnen zijn vaak wat lichter gebouwd, waardoor ze ook vaak iets lichter zijn. Ook bij pups is het gezonde gewicht afhankelijk van het geslacht van de puppy.

Het is het belangrijkste dat je Labrador Retriever-puppy niet te zwaar of te licht is. De beste manier om te weten of je Labrador pup een gezond gewicht heeft, is door zijn lichaamsconditie te onderzoeken, in plaats van alleen te vertrouwen op gemiddelde gewichten.

Je zou zonder al te veel moeite de ribben van je Labrador Retriever-puppy moeten kunnen voelen, maar de ribben mogen niet overdreven zichtbaar zijn. Als je je zich zorgen maakt over het gewicht van je puppy, kun je het beste om de mening vragen van een dierenarts die je puppy persoonlijk kan onderzoeken.

Wil je meer weten over gezonde gewichten bij Labradors? Lees dan het artikel ‘Hoeveel mag mijn Labrador wegen?’.

Gewicht Labrador reu van 3 maanden

Een Labrador Retriever puppy  reutje zal meestal tussen de 11 kg en 13 kg wegen op een leeftijd van 3 maanden of 12 weken. Als een Labrador reu van 3 maanden minder dan 10 kg weegt, heeft hij mogelijk ondergewicht, terwijl een gewicht van 14 kg aan de zware kant is.

Als je twijfelt over het gewicht van je Labrador puppy, is het een goed idee om hem door de dierenarts te laten onderzoeken. Er kunnen allerlei oorzaken zijn van ondergewicht en overgewicht. Soms is de pup gewoon wat kleiner en lichter of groter en zwaarder dan gemiddeld, en dit verschil kan op latere leeftijd weer verdwijnen.

Gewicht Labrador teef van 3 maanden

Een Labrador Retriever puppy teefje van 3 maanden weegt meestal tussen de 9 kg en 11 kg. Als je Labrador teefje van 3 maanden oud lichter is dan 8 kg, heeft ze waarschijnlijk ondergewicht. Als het teefje zwaarder is dan 12 kg, is ze mogelijk te zwaar.

Het is bij beide geslachten het belangrijkst om goed te voelen en op het oog de lichaamsconditie te beoordelen. Ook teefjes kunnen kleiner of groter dan gemiddeld zijn, en dit hoeft geen probleem te zijn. Het is wel heel belangrijk dat je Labrador teefje een gezond gewicht heeft. Bij twijfel, is het altijd een goed idee om de dierenarts om advies te vragen.

Hoe groot moet een Labrador van 3 maanden oud zijn?

Bij honden wordt de hoogte gemeten vanaf de vloer tot de bovenkant van hun schouderbladen. Volwassen Labrador Retrievers verschillen in hoogte van 54 tot 57 centimeter hoog, afhankelijk van het geslacht.

Je kunt je Labrador Retriever gemakkelijk opmeten door hem naast een muur te zetten en een liniaal of een ander plat, stevig voorwerp over de schouders te leggen. Je kunt dan een markering op de muur maken die gelijk is aan de schofthoogte, en dan vanaf de grond tot aan de markering meten.

Hoogte Labrador reu van 3 maanden

Een volwassen Labrador Retriever reu zal een schofthoogte tussen 55 en 57 centimeter hebben. Bij puppy’s kan de hoogte behoorlijk variëren met elke week. Een Labrador Retriever puppy reu van 3 maanden oud is vaak 30 tot 38 centimeter hoog.

Een Labrador reu van 3 maanden is vaak wat groter dan een Labrador teef van 3 maanden, waardoor de hoogte eerder richtig 38 cm zal gaan.

Hoogte Labrador teef van 3 maanden

Een volwassen Labrador Retriever teefje heeft meestal een schofthoogte van 54 tot 56 centimeter. Ook bij Labrador puppy teefjes kan de hoogte behoorlijk variëren op elke leeftijd, maar de gemiddelde Labrador puppy teef van 3 maanden is 30 tot 38 centimeter hoog.

Een Labrador puppy teefje van 3 maanden zal eerder wat kleiner zijn met een schofthoogte van 30 tot 35 cm.

Labrador 3 maanden oud

3 maanden oude Labrador – Gedragsfase

Op een leeftijd van 3 maanden, bevindt je Labrador Retriever puppy zich nog in de socialisatiefase. De pup zal vooral ontvankelijk zijn voor nieuwe dingen in zijn omgeving, en een juiste blootstelling kan voorkomen dat de pup in de toekomst bang wordt voor geluiden, andere dieren of mensen en objecten.

Je moet deze tijd nemen om je Labrador Retriever-puppy aan veel nieuwe dingen bloot te stellen, terwijl je hem de tijd geeft die hij nodig heeft om zich op zijn gemak te voelen in nieuwe situaties. Je puppy hoeft niet daadwerkelijk alles gezien te hebben.

Het is vooral belangrijk dat je pup leert hoe hij om moet gaan met nieuwe situaties, en dat het normaal is dat er soms objecten, dieren en mensen voorbij komen die hij nog nooit gezien heeft. Als je je pup geleerd hebt hoe hij zich in deze situaties moet gedragen, zal een nieuwe situatie geen problemen opleveren.

Hoeveel slaap heeft een Labrador pup van 3 maanden nodig?

Een Labrador puppu van 3 maanden oud heeft veel slaap nodig. De gemiddelde Labrador puppy van 3 maanden oud zal meer dan 20 uur per dag slapen. Pups slapen zoveel, omdat hun hersenen zich nog volop aan het ontwikkelen zijn en tijd nodig hebben om nieuwe indrukken te verwerken.

Een gebrek aan slaap kan de oorzaak zijn van vervelend en hyperactief gedrag bij Labrador pups. Veel Labrador pups hebben geen uit-knop, waardoor je ze tegen zichzelf moet beschermen. Het helpt om een schema te maken voor het voeren, de wandelingen en speeltijd, en je daaraan te houden.

Zorg ervoor dat je pup in een rustige ruimte verblijft na het spelen of wandelen, zodat hij niet teveel afleiding heeft en genoeg slaapt. Alle leden van het gezin moeten de pup met rust laten als de pup slaapt of moet gaan slapen.

Hoe vaak moet een Labrador van 3 maanden eten?

Het is het beste om een Labrador pup van 3 maanden oud minstens 3 keer per dag te voeren. Vaker voeren is altijd beter, dus het is een goed idee om dit te doen als dat mogelijk is.

Labradors zijn gek op voer, en veel Labradors zijn snel hongerig waardoor ze de neiging hebben hun eten op te schrokken en te bedelen. Snel eten kan voor maagproblemen zorgen, doordat de hond ook lucht meehapt als hij schrokt.

Voer je Labrador pup daarom kleine beetjes verdeeld over de dag, en gebruik bijvoorbeeld een anti-schrokbak zoals deze van Eat Slow Live Longer. Geef je pup voer voor pups, en houd zijn gewicht goed in de gaten.

Lees hierover meer in het artikel ‘wat is het beste voer voor een Labrador puppy?’.

Hoe vaak moet een labrador van 3 maanden uitgelaten worden?

Op de leeftijd van 3 maanden heeft je Labrador Retriever puppy nog geen volledige controle over zijn blaas, dus het is belangrijk om de pup vaak mee te nemen naar buiten.

De algemene vuistregel is dat puppy’s hun urine even lang kunnen ophouden als ze in maanden oud zijn, plus één. Een Labrador puppy van 3 maanden oud, kan meestal 4 uur zonder plaspauze, hoewel je pup vaak ook even zijn behoefte wil doen na maaltijden en speeltijden.

Pups geven vaak subtiele signalen af die aangeven dat ze willen plassen. Als je pup onrustig snuffelend het huis doorloopt, is het een goed idee om hem even mee te nemen naar buiten. Let goed op de lichaamstaal van je pup, en dan zul je snel leren hoe je pup zich gedraagt als hij zijn behoefte moet doen.

Laat je pup altijd even uit na een maaltijd, na het spelen en als hij geslapen heeft. Dit zijn momenten waarop pups vaak even moeten plassen of poepen. Door je pup op deze momenten altijd even uit te laten, kun je veel ongelukjes in huis voorkomen.

Hoe lang kan een Labrador van 3 maanden lopen?

Met een Labrador pup van 12 weken kun je nog niet zo lang wandelen, omdat zijn lichaam zich nog volledig moet ontwikkelen.

Daarom moeten wandelingen met je Labrador Retriever puppy kort en krachtig blijven, net genoeg om te oefenen met loslopen, zonder je puppy te dwingen lange wandelingen te maken. Wandel niet langer dan 15 minuten met je Labrador pup van 3 maanden.

Als je wel langer wil wandelen, is het handig om je puppy met je mee te dragen. Wanneer je bijvoorbeeld twee honden hebt, wil je misschien wel wat langer met je volwassen hond wandelen. Je kunt je pup dan meenemen in een draagtas of sling, zoals deze van 4LazyLegs.

Hoeveel lichaamsbeweging moet een Labrador van 3 maanden krijgen?

In tegenstelling tot gedwongen wandelingen aan een korte lijn, kun je bij een Labrador Retriever puppy beter meer tijd besteden aan kleine trainingssessies en spelletjes. Houd het bij wandelingen van maximaal 15 minuten, en besteed wat meer tijd aan korte trainingssessies in huis.

Met een Labrador pup van 3 maanden kun je al oefenen met het loslopen. Als je pup dit al vroeg leert, levert het loslopen later minder problemen op. Oefen eerst thuis, zodat je pup begrijpt dat hij terug moet komen als je hem roept, en voorkom wild spelen met andere honden of pups. Laat je pup natuurlijk alleen loslopen op veilige plekken.

Het is belangrijk om puppy’s de wereld te laten ontdekken in hun eigen tempo. Je moet je puppy ook kennis laten maken met verschillende soorten oppervlakken, nieuwe mensen en nieuwe dieren. Doe dit altijd kort en zorg voor positieve ervaringen. Gebruik bijvoorbeeld een speeltje of snacks om je pup te belonen.

Hoe lang kan ik mijn Labrador van 3 maanden alleen thuis laten?

Een Labrador pup van 3 maanden kan op deze leeftijd maar 3-4 uur zijn behoefte ophouden, dus je moet je Labrador Retriever niet veel langer alleen laten.

Daarnaast is een Labrador pup van 3 maanden als het goed is nog maar een paar weken gescheiden van zijn of haar moeder. De pup hecht zich veel aan zijn eigenaar, en je bent zijn steun en toeverlaat. Op deze leeftijd is een pup het niet gewend om alleen te zijn, en dit moet je dus langzaam opbouwen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe maak je een Labrador puppy zindelijk?

Hoe verzorg je de vacht van een Labrador?

Verharen Labrador Puppy´s?


Ons advies is dus om een pup van 3 maanden oud niet langer dan 2 uur alleen te laten, afhankelijk van hoe goed het alleen thuiszijn gaat. Bouw de tijd dat je pup alleen is heel rustig op, want een slechte ervaring kan voor veel problemen zorgen.

Een huisdiercamera kan je veel hulp en rust geven. Deze kun je tegenwoordig overal voor een gunstige prijs kopen. De Skymee Pettalk is helemaal een handige gadget om je pup te leren alleen thuis te blijven, omdat je je pup niet alleen via de camera kunt zien, maar hem ook snacks kunt geven. De perfecte manier om je pup te belonen als hij stil en geduldig op je wacht!