Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 15 februari 2021

Waar kun je een zilveren of grijze Labrador kopen?

Waar kun je een zilveren of grijze Labrador kopen

Labradors bestaan in allerlei kleuren, maar alleen Labradors met de kleuren bruin, blond en zwart kunnen officieel bij een Labrador vereniging geregistreerd worden. In Nederland, horen zilveren of grijze Labradors dus eigenlijk niet bij het ras, en je kunt dan ook niet meedoen aan Labrador shows, of pups fokken via de Nederlandse Labrador verenigingen.

Dit alles maakt het behoorlijk moeilijk om een zilverkleurige Labrador van een betrouwbare fokker te vinden. Veel ‘hippe’ kleuren worden door broodfokkers gebruikt als lokkertje voor toekomstige hondenbaasjes die zich niet bewust zijn van de risico’s die het kopen van zo’n pup met zich meebrengt.

Daarnaast koop je vaak een Labrador gekruist met een Weimaraner bij deze fokkers. Deze honden zien er vaak prachtig uit, maar ze zullen meestal niet het typische karakter van een Labrador hebben.

Als je een zilveren of grijze Labrador Retriever wil, moet je je realiseren dat deze kleur niet officieel geregistreerd kan worden, er maar weinig fokkers zijn in Nederland, en je nog beter op moet letten dat de ouders gezonde honden zijn.

Om je toch te helpen, hebben we een lijst van zilveren of grijze Labrador fokkers samengesteld. Houd er rekening mee dat we deze fokkers niet persoonlijk kennen, en we dus niet kunnen garanderen dat al deze fokkers zich houden aan de regels van de Nederlandse Labrador verenigingen. Vraag een fokker altijd om foto’s van de ouderdieren en resultaten van genetische en gezondheidstesten.


TOP TIP

Voordat je een pup in huis haalt, moet je je goed verdiepen in honden en de opvoeding en training van honden. Alleen op deze manier zorg je ervoor dat je hond die brave trouwe viervoeter wordt die je altijd wilde. Lees het boek ´Dit is de hond´ van John Bradshaw om je toekomstige hond beter te leren begrijpen. In dit unieke boek worden bekende mythen ontkracht en door het te lezen leer je oneindig veel nuttige dingen die elke hondeneigenaar moet weten.


Zilver of grijze Labrador fokkers in Nederland

Omdat de kleur niet geaccepteerd wordt door de rasverenigingen, kunnen zilverkleurige Labradors niet officieel geregistreerd worden in Nederland. Hierdoor zijn er ook maar weinig fokkers die met Labradors die een bijzondere kleur hebben, zoals zilver of charcoal, fokken.

Hieronder staan de twee fokkers die we hebben gevonden. Meestal worden honden met Duitse lijnen gebruikt om de pups met deze bijzondere kleuren te fokken.

FokkerStadKleuren
Loyal family LabradorsZundert, Noort-BrabantZilver, Charcoal, Fox Red
Van het LandvreugdOpijnen, GelderlandZilver

Zilvergrijze Labrador fokkers in België

In Belgie bestaat dezelfde situatie als in Nederland, de Zilver kleur wordt ook daar niet geaccepteerd bij de Belgische rasverenigingen. Er zijn wel Europese rasverenigingen waar de onderstaande fokkers bij aangesloten zijn.

Let erop dat je pup pas op een leeftijd van 15 weken naar je toe kan verhuizen vanwege de rabiës enting. Kies een fokker die goed communiceert, en zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de opvoed en socialisatiemethode van de fokker.

FokkerStadKleuren
Silver Flakes LabradorsHechtel-Eksel, LimburgZilver, Charcoal
The Dog AcademyMinderhout, AntwerpenZilver

Zilver Labrador fokkers in Duitsland

In Duitsland zijn een stuk meer fokkers van zilverkleurige Labradors te vinden. Ook bij de Duitse rasverenigingen wordt de zilverkleur niet erkend, maar Duitsland heeft wel een paar verenigingen waar deze Labradors wel geregistreerd kunnen worden.

Het is ons echter niet helemaal duidelijk aan welke regels de fokkers zich moeten houden als ze aangesloten zijn bij rasverenigingen zoals de ‘Europese Rashondenvereniging’ ERV in Duitsland, en wie dit controleert.

Het blijft dus een aanrader om zelf goed op te letten, en de fokker goed te ‘ondervragen’ over de leefomstandigheden, het karakter en de gezondheid van de ouderdieren. Ga bij voorkeur een keer bij de fokker langs om hun honden te ontmoeten en de leefomstandigheden te bekijken.

FokkerStadKleuren
Labradorzucht SchaumburgHelpsen, NedersaksenGeel, Bruin, Zilver
Labrador vom BuchsteinPilsach, BeierenZilver, Bruin
Silber Labis von Schloß BurgOsnabrück, NedersaksenZilver
Von den SilberweidenHoppegarten, BrandenburgZilver, Bruin
Of Silver PearlsHamburgZilver, Blond
Von Den SilberpfötchenEschwege, HessenZilver
Labrador von der KirschheideLichtenborn, Rijnland-PaltsZilver, Charcoal
Labradorzucht vom LindenhofLüder, NedersaksenZilver, Charcoal
Labradore of SilverShineHargesheim, Rijland-PaltsZilver
LabiluRemscheid, Noordrijn-WestfalenZilver, Charcoal
Mingan Labrador ZuchtKall, Noordrijn-WestfalenZilver, Charcoal

Waar moet je op letten als je een zilvergrijze Labrador in het buitenland koopt?

Een van de belangrijkste dingen om op te letten als je een pup in Nederland of in het buitenland koopt, is de gezondheid en het karakter van de ouderdieren. Voor pups in het buitenland zijn er echter extra dingen waar je op moet letten, omdat de pup pas op een leeftijd van 15 weken naar zijn nieuwe baasje kan verhuizen.

Dit komt doordat alleen pups met een geldige rabiës enting Nederland binnen mogen komen. Deze enting kan pas op een leeftijd van 12 weken gegeven worden, waarna nog 21 dagen gewacht moet worden voordat de pup het land in mag.

Een pup op een latere leeftijd in huis halen hoeft geen probleem te zijn, maar het is dan wel heel belangrijk dat de pup goed gesocialiseerd wordt. Als de pups in een kennel opgroeien, is het behoorlijk wennen als ze na 15 weken ineens in huis moeten wonen. Andersom kan dit natuurlijk ook het geval zijn.

Als je de grijze Labrador als gezinshond wil, kun je dus het beste een fokker kiezen die de pups in huis op laat groeien. Dit geldt zeker als de pup uit Duitsland of Belgie komt, en dus langer bij de fokker moet blijven. Belangrijke momenten voor de socialisatie vinden plaats tijdens deze eerste 15 weken, waardoor je vertrouwen moet hebben in de fokker om je pup in deze periode te trainen.

Tegelijkertijd kan het voordelig zijn voor een Labrador pup om langer met soortgenoten in een huis te verblijven. De teef zal de pup lessen blijven geven over sociale interactie, net als de andere honden in het huishouden.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Labrador fokkers in Nederland

Wat heb je nodig voor een Labrador puppy?

Waar kun je een Labrador adopteren en wat moet je weten?


Ga alleen akkoord als de fokker je veel informatie, foto´s en eventueel video´s kan sturen over en van de ouderdieren. Het is ook handig om te vragen naar het karakter van pups van vorige nesten. Een goede fokker zal het geen probleem vinden om al je vragen te beantwoorden.

Het is natuurlijk het allerbeste om de fokker zelf een keer te bezoeken. Combineer het bijvoorbeeld met een vakantie in Duitsland, België of misschien zelfs Engeland.