Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 09 november 2019

Zijn Labradors geschikte honden voor mensen met een scootmobiel?

honden voor mensen met een scootmobiel

De laatste jaren profiteren steeds meer mensen van technologie waarmee ze hun onafhankelijkheid kunnen herwinnen en weer een actief lid van de samenleving kunnen zijn.

Een van de recente beschikbare technologieën voor mensen met mobiliteitsproblemen is een scootmobiel. De kans is groot dat je ze steeds vaker tegenkomt, want scootmobielen groeien elk jaar in populariteit.

Scootmobielen worden gebruikt door veel mensen over de hele wereld en zijn een zegen voor velen die eerder worstelden met dagelijkse taken vanwege hun slechte gezondheidstoestand.

In een rapport uit 2015 over het gebruik van scootmobielen in het VK beweerde de overgrote meerderheid van scootmobielgebruikers dat dit vervoermiddel een ‘positieve invloed op hun leven’ heeft.

Hetzelfde is het geval in andere landen, waaronder Nederland, waar de toename van de verkoop van mobiele scooters gemakkelijk merkbaar is.

Ondanks alle voordelen die scootmobielen bieden, moeten ze zorgvuldig worden gebruikt, met inachtneming van de veiligheidsrichtlijnen van de producenten.

Uiteindelijk wil niemand dat dit handige vervoermiddel gewonden en gevaarlijke verkeerssituaties veroorzaakt. Dit gebeurde bijvoorbeeld in Dorset, VK, waar een man zijn hond vastbond aan zijn scootmobiel voor een wandeling op een drukke weg, waar hij verwarring en woede veroorzaakte onder de chauffeurs .

Dit brengt ons bij de vraag waar de voordelen eindigen en waar de risico’s beginnen bij het gebruik van apparaten zoals scootmobielen. Is het bijvoorbeeld veilig om een scootmobiel te gebruiken als je een hond hebt en is het legaal om je hond ermee uit te laten?


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Is de Labrador Retriever de juiste hond voor mij en mijn gezin?

Welk voer is het beste voor een Labrador Retriever?


En als dat zo is, zou een Labrador dan de juiste hond zijn als dagelijkse metgezel wanneer je een scootmobiel gebruikt als belangrijkste vervoermiddel?

Is het legaal om een ​​hond uit te laten met een scootmobiel?

Als het gaat om de vraag of het legaal is om een ​​hond te hebben als je je vanwege mobiliteitsproblemen met een scootmobiel moet verplaatsen, is het antwoord vrij eenvoudig, ja.

Volgens de wet zijn mensen met een handicap natuurlijk niet anders dan mensen die fysiek fit zijn als het gaat om het bezitten van een huisdier. Het is echter altijd belangrijk om je gezonde verstand te gebruiken bij het nemen van een hond.

Wanneer iemand door zijn fysieke beperkingen bijvoorbeeld geen grote hond kan vasthouden, is het waarschijnlijk niet het beste idee om er een als huisdier te nemen.

Er zijn veel hondenrassen om uit te kiezen en gezond verstand is een goede adviseur in dergelijke situaties. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je al een Labrador of andere grote hond hebt en door gezondheidsproblemen een scootmobiel moet gaan gebruiken.

De vervolgvraag die veel mensen stellen is dan: is het legaal om een ​​hond uit te laten met het gebruik van een scootmobiel?

Er is niet echt een regeling die specifiek is ontworpen voor mensen op scootmobielen of rolstoelen die  verhinderen dat ze een hond hebben of ze mee uit mogen nemen naast een scootmobiel.

Dit betekent in principe dat “alles wat niet verboden is, toegestaan is”. Zolang gebruikers de verkeerswetgeving of andere gemeenschappelijke wetten niet overtreden, is het toegestaan ​​om een ​​hond uit te laten met een gebruik van een scootmobiel of rolstoel.

Het is echter een omstreden onderwerp of het een goed idee is om een ​​hond te hebben als je een scootmobiel nodig hebt. Daarom heb ik besloten de redenen waarom een Labrador een goede hond is voor mensen met een scootmobiel op een rijtje te zetten. Er zijn natuurlijk ook enkele bezwaren, waar we het ook over zullen hebben.

Waarom een Labrador geschikt kan zijn voor mensen met een scootmobiel

Laten we beginnen met de redenen waarom Labs geschikt kunnen zijn voor mensen met een scootmobiel.

Labradors zijn intelligent

Labradors behoren tot een intelligent hondenras en ze worden dan ook vaak gebruikt als geleidehond of hulphond om mensen met verschillende moeilijkheden te helpen.

Ze staan bekend om hun goede trainbaarheid en gehoorzaamheid, zelfs in de moeilijkste omgevingen. Daarom worden Labradors beschouwd als het beste servicehonden ras ter wereld.

Hun intelligentie, temperament en warme en positieve benadering van het leven stellen hen in staat om succesvol samen te werken met mensen in het leger, reddingstroepen of als hulphonden.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Zijn er verschillen tussen bruine, blonde en zwarte Labradors?

Hoe oud wordt een Labrador?


Ze hebben het vermogen om zich aan bijna elke situatie aan te passen en hun eigenaren met passie en verlangen te dienen.

Met de juiste training kan een Labrador een hulpmiddel zijn

Als Labradors goed worden getraind, kunnen ze zeer behulpzaam zijn voor mensen met mobiliteitsproblemen. Een Labrador kan je bij de meeste van je dagelijkse taken helpen.

Ze kunnen voorwerpen voor je halen, deuren openen of sluiten of als waakhond dienen als ze buiten zijn. Een Labrador kan zelfs getraind worden om bijvoorbeeld epileptische aanvallen of een hypo te herkennen en hulp in te schakelen.

Ze kunnen zich gemakkelijk aanpassen aan de meeste situaties en zich afstemmen op de dagelijkse routine met weinig tot geen problemen.

Het trainen van een Labrador is echter niet altijd eenvoudig. Meestal heb je de hulp van een professionele trainer nodig, die kan garanderen dat de hond gehoorzaam en goed geschoold zal zijn om als geleidehond te dienen.

Een Labrador leren hoe hij zich moet gedragen rond een eigenaar met mobiliteitsproblemen kan tijd vergen en kost geld, maar uiteindelijk is het elke cent waard als de hond klaar is om zijn nieuwe eigenaar te dienen.

Labradors hebben een grote ´will to please´

Labradors zijn geweldige honden die altijd hun eigenaars willen behagen. Ze houden ervan om tijd met hun baasjes door te brengen en zullen graag alles waar de eigenaar om vraagt voor ze doen in ruil voor aandacht.

Ze hebben niet veel aanmoediging nodig en zullen onmiddellijk ingaan op alles wat van hen wordt gevraagd.

Het spreekt voor zich dat een hond die makkelijk leert, ook makkelijk verkeerde dingen aanleert. Hierdoor is het altijd aan te raden de hulp van een professionele hondentrainer te vragen, zeker als je mobiliteitsproblemen hebt en je hond nog niet getraind is.

Een Labrador is sociaal met mensen en andere honden

Tijdens wandelingen kunnen Labradors zich op een verantwoorde en volwassen manier gedragen.

Veel mensen herkennen Labradors als kalme en ontspannen honden. De meeste hondenbezitters tonen een goede houding tegenover Labradors, zelfs als ze er nooit een hebben gehad.

De uitstraling van Labradors is positief, ze hebben een vriendelijk voorkomen waardoor maar weinig mensen ze eng vinden. Over het algemeen kunnen ze met mensen en met andere dieren goed overweg.

Dit maakt het op zijn beurt gemakkelijk voor hun eigenaars om het gedrag van de hond te controleren. Vanwege hun vrolijke natuur zijn Labradors geweldige honden om in de buurt te hebben wanneer je tijdens wandelingen het pad kruist met andere mensen of honden.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat te doen wanneer je labrador verlatingsangst heeft

Hoeveel mag mijn Labrador wegen


Nogmaals, dit geldt natuurlijk alleen wanneer de Labrador goed getraind en gesocialiseerd is.

Waarom Labradors minder geschikt kunnen zijn voor scootmobielgebruikers

Ondanks alle positieve eigenschappen van Labradors en hun kwaliteiten als het gaat om het dienen van mensen, is er nog een andere kant die ook toegelicht moet worden.

Dit zijn eigenschappen van Labradors die ze ongeschikt maken voor mensen in een scootmobiel als ze niet goed begeleid worden.

Een Labrador zonder goede training is moeilijk hanteerbaar

Alles gaat goed wanneer een hond getraind is en voorbereid om zijn baasje te dienen. Wat gebeurt er echter als een Labrador geen training heeft gevolgd en niemand de hond heeft geleerd hoe te handelen en zich te gedragen?

Niet alle Labs zullen een gedragstraining doorlopen en niet alle eigenaren zullen hun honden professionele trainingssessies geven om hun honden te leren zich goed te gedragen.

Dit kan tot verschillende problemen leiden die het voor iemand op een scootmobiel heel moeilijk kunnen maken om met de Labrador om te gaan.

Labradors zijn relatief groot en zwaar

Volwassen Labradors zijn grote en sterke honden. Ze kunnen meer dan 30 kg wegen en dit zelfs zonder slechte bedoelingen tegen de eigenaar gebruiken.

Hoewel er veel grotere honden bestaan, heeft een Labrador meer dan genoeg kracht om je van je scootmobiel te trekken.

Dit kan een bedreiging voor de eigenaar of andere honden en mensen vormen, vooral als de eigenaar geen volledige controle over de hond heeft.

Sommige mensen die scootmobielen gebruiken, hebben de neiging om de hondenriem aan de scootmobiel te bevestigen om hun handen vrij aan het stuur te houden. Dit kan leiden tot onaangename situaties die gevaarlijk kunnen zijn voor zowel de hond als de eigenaar.

Het enige dat nodig is, is een hond of een kat waar je Labrador enthousiast achteraan wil. Als de hond hard aan een scootmobiel trekt kan deze omvallen, wat ernstige verwondingen bij de eigenaar of de hond kan veroorzaken.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Tech gadgets om je Labrador in de gaten te houden

Wat is het verschil tussen een werklijn en een showlijn Labrador Retriever?


Deze situaties worden vaak beschreven op verschillende hondenforums in heel Europa, waar steeds meer hondeneigenaren erop wijzen dat het vastmaken van een grote hond aan een scootmobiel kan leiden tot ongelukken.

Labradors kunnen erg enthousiast en energiek zijn

De grootte en kracht van Labradors in combinatie met een altijd jonge geest kunnen een slechte combinatie zijn voor mensen met mobiliteitsproblemen. Labradors staan bekend om hun jolige gedrag en hoge energieniveau.

Ze houden ervan om de wereld te verkennen en zoveel mogelijk te bewegen. Als je ooit een Labrador in het park hebt gezien, weet je dat ze geen enkel spel of activiteit zullen overslaan. Ze houden van spelen en fysiek actief zijn. Alleen met een goede training kan dit gedrag in goede banen worden geleid.

Ik heb vaak gezien dat volwassen mannen worstelden om hun Labs vast te houden die wilden spelen met een vriendelijke hond in het park. Daarom kan een persoon die al met zijn mobiliteit worstelt natuurlijk extra moeite hebben om een grote en energieke hond zoals de Labrador in deze situatie te controleren.

Een Labrador heeft veel beweging nodig

Een andere reden waarom ik denk dat een Labrador misschien niet de beste keuze is voor mensen met mobiliteitsproblemen, is dat Labs meer dan gemiddeld moeten bewegen.

Dit betekent dat ze veel moeten rennen en spelen en veel mentale stimulatie nodig hebben, wat een probleem kan zijn voor mensen die moeite hebben om te bewegen.

Wanneer je een Labrador niet de juiste hoeveelheid lichaamsbeweging kan geven, kan dit leiden tot gezondheids- en gedragsproblemen die soms moeilijk te controleren zijn door de eigenaar.

Natuurlijk kun je je hond ook met een scootmobiel veel beweging geven, maar hier is wel wat doorzettingsvermogen en tijd voor nodig. Ook Labradors vinden het fijn om regelmatig los te kunnen rennen bijvoorbeeld, dus je hebt in ieder geval een losloopgebied met paden die goed begaanbaar zijn nodig in de omgeving.

Uiteindelijk heeft een Labrador vaak ook hulp nodig bij mobiliteit

Zelfs de beste hulphonden gaan uiteindelijk met pensioen. Labradors zijn in dit geval niet anders, en veel Labradors beginnen rond hun negende levensjaar gezondheidsproblemen te krijgen.

Sommigen gaan met pensioen vanwege ouderdom, anderen vanwege gezondheidsproblemen zoals gewrichtsaandoeningen of problemen met het gezichtsvermogen.

Labradors zijn niet immuun voor gezondheidsproblemen en ontwikkelen vaak problemen die ze minder mobiel en minder behulpzaam als hulphond maken.

Obesitas, heupdysplasie en artritis staan ​​allemaal op de lijst van mogelijke gezondheidsproblemen waar een oudere Labrador mee te maken kan krijgen. Ook oogproblemen en gehoorproblemen horen bij een oudere hond.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe moet je voor een senior Labrador zorgen?

Hoe verzorg je de vacht van een Labrador?


Dit zou betekenen dat ze dagelijks meer aandacht en zorg nodig hebben. Bezoeken aan een dierenarts of het ondersteunen van een Labrador die moeilijk beweegt kunnen een uitdaging zijn voor mensen die zelf worstelen met hun gezondheid.

Goede voorbereiding is belangrijk

Labradors zijn geweldige honden, maar ze vereisen wel veel aandacht en ze moeten getraind worden om de rol van geleide- of hulphond te vervullen. Als je je Lab goede training, beweging en aandacht kunt geven, zul je een geweldige levenslange metgezel hebben. Als je dat niet doet, kunnen ze een groot probleem zijn, zelfs voor mensen die goed mobiel zijn.

Voor mensen die niet de tijd of mogelijkheid hebben een Labrador goed te trainen is een kleiner hondenras vaak een betere keuze. Deze zijn makkelijker te hanteren en kunnen ook mee op de scootmobiel in de stad bijvoorbeeld.


Tags: Labrador