Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 07 september 2019

Zijn er verschillen tussen bruine, blonde en zwarte Labradors?

bruine, blonde en zwarte Labradors

Het klinkt misschien raar, maar de kleur van je Labrador staat niet volledig los van zijn karakter. Wanneer je je puppy uit gaat kiezen is het dus handig om te weten dat een zwarte of een blonde Labrador misschien beter bij je past dan een bruine bijvoorbeeld.

Labradors zijn erkend in 3 verschillende kleuren, deze zijn zwart, blond (of ook wel geel) en bruin. Veel karaktereigenschappen zijn erfelijk. Wanneer een fokker dus op een kleur selecteert, kan het voorkomen dat hij daarmee bewust of onbewust ook op bepaalde karaktereigenschappen selecteert die bij Labradors met deze kleur voorkwamen.

Zeker wanneer een kleur minder vaak voorkomt, kan dit leiden tot karakter- of gezondheids afwijkingen bij Labradors van een bepaalde kleur. Wetenschappers hebben zich vaak op deze kwestie gestort en de resultaten van hun bevindingen zullen we je vertellen in dit artikel.

Wil je alles weten over Labradors voordat je een puppy in huis haalt? Een goed boek over Labradors komt altijd van pas, ook als je puppy er al is. Lees bijvoorbeeld ‘Labrador’ van Esther Verhoef.

Het is echter goed om je te realiseren dat een groot deel van het gedrag van een Labrador wordt bepaald door de eigenaar zelf. Elke Labrador heeft een goede opvoeding nodig van een geduldig baasje.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat heb je nodig voor een Labrador puppy?

Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?


Wat is de meest populaire Labrador kleur?

In Amerika zijn blonde Labradors het meest populair. Daarna volgt de zwarte Labrador en het minst populair is de bruine Labrador. Zwarte Labradors komen echter het vaakst voor.

We konden geen officiele cijfers vinden voor alle Labradors in Nederland, maar het lijkt erop dat de trend hier hetzelfde was. De blonde (of gele) Labradors waren het meest populair, en de zwarte zijn het meest voorkomend.

We vonden echter in een artikel van Peter van Honk een kort stukje over de kleurverdeling van Labradors tot 2016. Bruine Labradors waren in Nederland redelijk zeldzaam, maar de kleur groeit na ongeveer 1986 in populariteit. De populariteit van zwarte en gele labradors lijkt echter af te nemen.

Zoals je in het grafiekje van een verslag kan zien zijn kleuren blijkbaar ook aan trends onderhevig. Na ongeveer 2002 verliest de bruine Labrador kleur weer aan populariteit. De kleur wordt door stamboekfokkers echter nog steeds iets vaker gefokt dan de blonde kleur. De zwarte kleur blijft het meest voorkomend.

Kleurverdeling van Labradorpups, ingeschreven in het NHSB in de periode 1971 – 2009

Peter gebruikte voor deze grafiek echter informatie van de Raad van Beheer. Het gaat dus om cijfers van geregistreerde stamboomhonden. Een groot deel van de Labradors in Nederland heeft echter geen stamboom, waardoor deze informatie misschien niet precies de kleurverhoudingen weergeeft die je op straat ziet.

Blonde Labradors worden nog steeds het vaakst gebruikt als hulphond. Waarschijnlijk komt dit doordat de geselecteerde fokkers van hulphonden vooral met blonde Labradors fokken.

Welke kleur Labrador komt het meeste voor?

Zoals je in het vorige stukje kon lezen komt de zwarte Labrador het meeste voor. Dit komt doordat de zwarte vachtkleur dominant is, en de blonde en bruine kleuren recessief. Wanneer je een zwarte Labrador kruist met een blonde of bruine, zal je dus vaak zwarte pups krijgen.

De blonde en bruine kleuren zijn echter wat populairder, waardoor je deze kleuren bijna net zo vaak ziet. Veel fokkers kiezen er dan ook voor om te fokken met twee blonde of twee bruine Labradors zodat alle pups in het nest de gewenste kleur hebben.

De verdeling van de kleuren van de Labrador Retriever
De verdeling van de kleuren van de Labrador Retriever.

Daarnaast worden er veel Labradors zonder stamboom gefokt, deze zijn vaak minder duur. Helaas konden we geen exacte cijfers vinden over de kleurverdeling van alle Labradors in Nederland.

Welke kleur labrador is het slimst?

Dit is een onderwerp die onderhevig is aan veel discussie. Het korte antwoord zal zijn: We weten het niet, in theorie moeten er geen grote verschillen zijn. Er zijn echter Labrador liefhebbers die ervan overtuigd zijn dat zwarte Labradors intelligenter zijn dan de gele en bruine.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

5 items die je moet hebben als je je eerste Labrador pup koopt

Hoe verzorg je de vacht van een Labrador?


Dit zou het gevolg zijn van het feit dat zwarte Labradors meer worden gebruikt bij de jacht en dus vaker werkhonden zijn. Daardoor zouden ze vaker geselecteerd worden op trainbaarheid en intelligentie dan Labradors met andere kleuren.

Eigenlijk komt het er natuurlijk op neer dat vooral de ouders van je Labrador bepalen hoe intelligent je Lab zal zijn. Als je een Labrador wil die zeer goed trainbaar is, zal je dus moeten zoeken naar een pup van goede intelligente ouderdieren.

Nu kan het natuurlijk zo zijn dat fokkers van werkhonden een voorkeur hebben voor een zwarte vachtkleur bijvoorbeeld. Het kan dan inderdaad voorkomen dat Labradors met een zwarte vachtkleur gemiddeld gezien slimmer zijn.

Er zijn echter geen cijfers om dit te onderbouwen en de bewering is dus vooral gebaseerd op speculatie. Blonde Labradors worden bijvoorbeeld veel gebruikt als hulphond, en deze worden net als zwarte Labradors als zeer intelligent beschouwd.

slimme labrador

Welke kleur labrador is het makkelijkst te trainen?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is er geen hard bewijs dat er een intelligentie verschil is tussen Labradors van verschillende kleuren.

We konden echter wel een artikel vinden van de onderzoeker Sarah Lofgren en haar team. Zij onderzochten de persoonlijkheids eigenschappen van Labradors en keken daarbij ook naar de vachtkleur.

Ze vonden daarbij voornamelijk verschillen tussen de chocolade bruine Labradors en hun blonde en zwarte soortgenoten. Blonde en zwarte Labradors bleken vergelijkbaar in gedrag, maar bruine Labradors gedragen zich volgens hun eigenaren anders.

Zo bleken ze onrustiger wanneer ze genegeerd werden en ze waren meer prikkelbaar dan de zwarte Labs. Daarnaast waren minder makkelijk te trainen en hadden ze een lagere gevoeligheid voor luide geluiden dan zwarte en blonde Labradors.

Hieruit zou je kunnen concluderen dat de bruine Labrador het minst makkelijk te trainen is. Uit het onderzoek bleek dat de zwarte Labrador het makkelijkst te trainen is, maar er zit niet veel verschil tussen de blonde en zwarte Labs.

Wel waren zwarte Labradors beter in apporteren dan de honden met andere kleuren. Dit kan natuurlijk handig zijn bij de training, zeker wanneer je hondensporten met je Labrador wil doen.

De conclusie: het lijkt erop dat zwarte Labradors het makkelijkst te trainen zijn, en bruine labradors het minst makkelijk. Maar uiteindelijk zijn Labradors over het algemeen vrij gemakkelijk te trainen honden, dus zolang je er als eigenaar genoeg tijd en moeite in stopt kan je van elke Labrador een goed getrainde hond maken.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Welk voer is het beste voor een Labrador Retriever?

Labrador puppy alleen thuis laten – Een snelle gids

Hoe maak je een Labrador puppy zindelijk?


Welke kleur labrador is het gezondst?

Als je de rest van het artikel hebt gelezen verwacht je het misschien al; de bruine of chocolade kleurige Labradors komen ook hier niet zo rooskleurig uit de test.

Onderzoekers in de UK vergeleken de gezondheid van blonde, zwarte en bruine Labradors en kwamen tot de conclusie dat bruine Labradors vaak minder gezond zijn dan de anderen.

Zo zouden de chocolade Labradors bijvoorbeeld minder lang leven en vaker oorinfecties en huidproblemen hebben. Ze vonden overigens ook dat zwarte Labradors de laagste kans hebben huidproblemen zoals eczeem te ontwikkelen.

Dat bruine Labradors minder gezond zijn kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat de genen voor een bruine kleur op de een of andere manier gelinkt zijn aan bepaalde gezondheidsproblemen.

Het kan echter ook komen doordat bruine Labradors in korte tijd razend populair werden. Om te voldoen aan de grote vraag naar bruine Labradors moesten er veel pups gefokt worden uit een kleine populatie.

Voordat de bruine Labrador populair werd, was de kleur namelijk behoorlijk zeldzaam. De kleur werd hiervoor zelfs gezien als ongewenst waardoor er maar enkele bruine Labradors bestonden.

Het is natuurlijk niet moeilijk om per ongeluk gezondheidsproblemen in een ras te fokken wanneer de keuze voor fokdieren maar klein is. Hoe kleiner de populatie en dus de variatie in genen, hoe groter de problemen die voor kunnen komen.

Als je dus een gezonde Labrador wil, maak je daarop de meeste kans met een zwarte Labrador. Het allerbeste is echter om niet alleen naar de kleur, maar vooral naar de ouders te kijken.

De ouders van je Labrador puppy moeten gezond zijn en het is het beste wanneer hun genen getest zijn op de afwezigheid van veelvoorkomende afwijkingen. Zo heb je de grootste kans dat je puppy gezond zal zijn en lang zal leven zonder problemen.

Ook een bruine Labrador kan gewoon gezond zijn, maar bij deze kleur is het dus nog belangrijker om de ouders goed te selecteren.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe verzorg je de vacht van een Labrador?

Hoeveel mag mijn Labrador wegen


Welke kleur labrador is het rustigst?

Veel toekomstige hondeneigenaren zoeken een rustige hond die zich makkelijk aanpast aan het gezinsleven. Labradors zijn wat dat betreft perfecte gezinshonden. Ze zijn makkelijk te trainen, betrouwbaar en gek op alle mensen.

Volgens veel Labrador liefhebbers zou de gele of blonde Labrador het rustigst zijn. Hier konden we echter geen betrouwbare cijfers van wetenschappers voor vinden. Volgens het artikel van Peter van Honk zouden bruine Labradors het minst rustig zijn.

Ook hier geldt weer: de ouders zijn belangrijker dan de kleur. Selecteer je op rustige ouderdieren, dan zal je puppy hoogstwaarschijnlijk ook een fijne rustige hond worden.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is het beste voer voor een Labrador puppy?

Hoe socialiseer je een Labrador met mensen en andere dieren?


Zijn er ook nog andere, speciale Labrador kleuren?

Sommige Labrador liefhebbers willen graag iets aparts en gaan daarom op zoek naar een bijzonder gekleurde Labrador. Deze bestaan zeker, maar aparte kleuren zijn meestal niet gewenst bij honden met een stamboom.

Wanneer ze een andere kleur dan gewenst hebben kunnen ze daarom ook niet opgenomen worden in het stamboek. Soms gaat het dan ook om kruisingen maar dit is lang niet altijd het geval.

Zilver Labrador Retriever (Silver Labrador)

De Zilver vachtkleur ontstaat door een verdunningsgen, die zoals de naam al zegt, de originele kleur doet vervagen. Hierdoor ontstaat een kleur die wel wat weg heeft van blauw-grijs. Het is een mooie aantrekkelijke kleur die je waarschijnlijk kent van Weimaraners.

Of de kleur ontstaan is door een natuurlijke mutatie of door het inmengen van Weimaraners is niet helemaal bekend. Wel kan het dus zijn dat een zilveren Labrador andere karaktereigenschappen heeft dan de Labradors met de bekende vachtkleuren.

zilver Labrador puppy

In de meeste landen, en dus ook in Nederland, is de zilver kleur niet erkend. Je kan met een zilverkleurige hond dus meestal niet meedoen aan hondenshows.

Witte Labrador Retriever

Witte Labradors bestaan, maar meestal zijn ze heel licht gekleurde blonde Labradors. Ze lijken dus geheel wit, maar hebben nog wel donkere ogen en een donkere neus.

Soms komen albino Labradors ook voor, maar meestal gaat het dan om een zeldzame mutatie in de genen van een normale Labrador. Een albino Labrador heeft nergens pigment, dus ook niet in zijn ogen of op zijn neus. De Labrador zal een roze neus hebben en lichtblauwe of rode ogen.

Albinisme levert vaak verschillende gezondheidsproblemen op en is om die reden niet zo gewenst.

Een lichtgekleurde blonde Labrador kan gewoon erkend zijn een meedoen aan hondenshows. Let echter bij elke bijzondere kleur goed op dat er ook naar de gezondheid van de ouders gekekend wordt en niet alleen naar de kleur.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Bruine Labrador – alles dat je moet weten

Blonde Labrador – alles dat je moet weten

Zwarte Labrador – alles dat je moet weten

Alles over de Zilveren of Grijze Labrador