Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 03 september 2019

Hoe moet je voor een senior Labrador zorgen?

senior Labrador op het gras

Bij elke Labrador-eigenaar komt een moment dat ze beseffen dat hun geliefde hond ouder wordt. Dit is het moment waarop Labradors meer zorg en aandacht nodig hebben om tot het einde een gezond leven van goede kwaliteit te behouden.

Hoe oud kan een Labrador Retriever worden?

Labradors kunnen tot 14 jaar oud worden, maar de levensduur van elke Labrador is afhankelijk van een aantal factoren, zoals het activiteitsniveau, een goed uitgebalanceerd dieet en de aanwezigheid van genetische ziekten.

Sommige Labradors kunnen erg lang leven en lang gezond blijven. Anderen zullen echter eerder in hun leven bepaalde ziekten en aandoeningen krijgen, waardoor ze eerder dan verwacht achteruitgaan in gezondheid of overlijden.

De gemiddelde levensduur van Labradors is 12 jaar. Met enkele aanpassingen aan de leefruimte, het dieet en de dagelijkse routine van de hond kan je hem echter helpen om op oudere leeftijd gemakkelijker en met meer comfort te leven.

Met de juiste zorg en aandacht krijgt je Labrador de beste kans om zo lang mogelijk bij je te blijven en een lang en gelukkig leven te leiden.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe oud wordt een Labrador?

Aanpassingen in huis voor Labradors met gewrichtsproblemen

Welk voer is het beste voor een Labrador Retriever?


Wat zijn de tekenen van veroudering bij Labradors?

De meeste Labradors beginnen kleine tekenen van veroudering te tonen wanneer ze 7 jaar oud zijn. Maar voor de meeste eigenaren valt het misschien niet op dat hun geliefde viervoeter ouder wordt.

Je hond kan nog steeds actief zijn en alles doen wat hij gewend is. Het lichaam van je senior hond begint echter te verouderen en dit zal je meestal uiteindelijk ook langzaam gaan zien.

Aanvankelijk ziet je Labrador er misschien een beetje luier uit en misschien heeft hij meer rust nodig of meer slaap dan normaal. Veel Labradors krijgen ook een grijze neus als ze ouder worden

Je Labrador wordt minder actief

Vermindering van activiteit is een normaal teken van veroudering. Het lichaam van je Labrador is namelijk niet in staat om het energieniveau zo hoog te houden als in het verleden. De hond zal ook meer tijd nodig hebben om na elke activiteit te herstellen.

Je merkt daarnaast misschien dat je Labrador niet zo lang (en zo intensief) zal spelen als voorheen. Hij wil misschien ook meer slapen na het spelen of wandelen.

Spierstijfheid en pijn na lichamelijke activiteiten zoals spelen of rennen kan ook voorkomen. Oudere Labradors kunnen enige tekenen van ongemak vertonen als gevolg van verslechterende heupen en gewrichten.

In sommige gevallen kunnen Labradors artritis ontwikkelen, een gewrichtsaandoening die geleidelijk erger wordt en ervoor zal zorgen dat je labrador minder actief mee kan doen aan allerlei activiteiten.

senior Labrador wordt minder actief

Een lagere mobiliteit door pijnlijke gewrichten kan leiden tot andere mogelijke gezondheidsproblemen, zoals obesitas. Daarnaast vormt zich vaak eelt – een verdikte en ruwe huid – op de ellebogen van de hond wanneer de hond minder beweegt en te lang op de vloer of op een ander hard oppervlak rust. De nagels van de hond kunnen om dezelfde reden te lang worden.

Het metabolisme en de gezondheid van je senior labrador verandert

Bij een senior Labrador kan je ook huid en vacht veranderingen zien. Soms wordt de vacht dan doffer en minder zacht. Die veranderingen kunnen te wijten zijn aan een verslechterend metabolisme.

Naarmate de hond ouder wordt, wordt hij kwetsbaarder voor een reeks ziekten. Het lichaam van de hond zal namelijk meer en meer worstelen met het bestrijden van zelfs de meest voorkomende ziekten. Het wordt daardoor steeds moeilijker om de algehele gezondheid van je hond te handhaven.

Veranderingen in het metabolisme hebben ook invloed op de cognitieve functies van je hond.

Je merkt misschien dat je hond langzamer reageert op je commando’s waardoor het lijkt alsof hij je negeert of niet meer naar je luistert zoals vroeger.

senior Labrador op het gras

Gezichts- en gehoorproblemen komen vaak ook voor in de latere stadia van senior Labradors en gaan samen met een verslechterend geheugen.

Oudere honden kunnen ook tekenen vertonen van tandziekten, tandvleesproblemen en een slechte adem.

Hoe zorg je voor een senior Labrador?

Er zijn enkele veranderingen die je kan overwegen in je dagelijkse levensstijl en dagelijkse routine om het comfort en de gezondheid van een senior Labrador te vergroten.

Je kan bijvoorbeeld beginnen met het aanpassen van het huis om te voldoen aan de behoeften van oude Labradors.

Aanpassingen voor een Senior Labrador in huis

Hoe ouder de hond wordt, hoe kwetsbaarder hij is voor ziekten. Het is daarom een goed idee om een ​​slaapplek voor je hond te kiezen die zich in een warme omgeving van het huis bevindt, weg van tocht of vocht.

Voorzie je Labrador daarnaast van een comfortabele slaapplek die de verouderende botten en gewrichten ondersteunt. Voor dit doel zijn orthopedische bedden de beste optie op de markt.

Zorg ervoor dat alle essentiële dingen zoals voer- en waterbakken en de mand of het kussen van de hond zich op gemakkelijk bereikbare plaatsen bevinden.

Als je hond graag op de bank slaapt, kan je overwegen een hondentrap of een helling te nemen om het makkelijker te maken voor je Senior Labrador.

Als je trappen hebt, kan je de treden bedekken met antislipmateriaal. Het is echter zeker voor een oude Labrador niet goed om veel trap te lopen. Dit geeft namelijk een grote belasting op de gewrichten.

Een hardhouten of laminaatvloer kan je beter begaanbaar maken voor een oude Labrador door bijvoorbeeld een aantal tapijten neer te leggen. Daardoor heeft je hond meer grip en het verkleint de kans op ongelukken.

Als laatste is het het beste om de voerbak van je Lab op de grond te zetten. Dit neemt de druk weg van de wervelkolom van de hond tijdens de maaltijd.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?


Aanpassingen voor een Senior Labrador buiten

Ondanks het feit dat je hond zich misschien iets minder aangetrokken voelt tot de buitenlucht, is het belangrijk om je Labrador toch actief te houden.

Pas de wandelingen aan aan de leeftijd van je Labrador. Reorganiseer je wandelschema. Verander bijvoorbeeld de lange wandelingen in kortere maar frequentere.

Probeer je Labrador zowel fysiek als mentaal bezig te houden. Speel er zo vaak mogelijk mee. Geef de hond bijvoorbeeld wat voedselpuzzels om op te lossen of moedig het aan om naar verborgen traktaties te zoeken.

Om de verouderende botten en gewrichten te verlichten, is het beter om een tuig te gebruik in plaats van een halsband. Deze vermindert niet alleen de belasting op de gewrichten in de nek, maar stelt je ook in staat om de hond te helpen met lopen indien nodig.

Het Ruffwear Webmaster tuig is niet alleen een uitstekende optie voor oudere honden, ook voor actieve jonge honden is hij heel handig. Dit is een stevig tuig dat een leven lang meegaat. Met het handige handvat kan je je hond ondersteunen als dat nodig is.

Wanneer je oude Labrador moeite heeft om in de achterbak van de auto te komen, kan je daar hulpmiddelen voor aanschaffen. Zo zijn er veel verschillende loopplanken op de markt waardoor er altijd een is die bij je hond en je auto past.


Voer voor een senior Labrador

Zodra je Labrador een leeftijd met dubbele cijfers heeft bereikt, kan het zijn dat het dieet van de hond enkele aanpassingen vereist. Vanwege het vertragende metabolisme heeft je hond een andere voedingsinname nodig dan toen hij jonger was.

Probeer je hond te voorzien van genoeg antioxidanten en vitamines. Recent onderzoek toont aan dat het geven van voldoende antioxidanten ondersteund door een goed uitgebalanceerde omgeving een positieve invloed kan hebben op een cognitieve achteruitgang van uw hond.

Zorg er ook voor dat je voer kiest dat voor honden gemakkelijker te verteren is en een zachtere textuur heeft die honden met tandproblemen kan helpen.

Sommige Labradors hebben problemen met kauwen op droge brokjes vanwege slechte tanden en tandvlees. Het toevoegen van wat visolie of het verdunnen van droog voedsel in water of bouillon kan een senior Labrador helpen bij het kauwen en verteren van het voedsel.

Voeg er geen kruiden aan toe, want kruiden kunnen mogelijk een negatieve invloed hebben op de maag van de hond. Er zijn een aantal kruiden en supplementen die je wél zonder problemen kan geven, maar onderzoek altijd goed of je hond er baat bij heeft voordat je het voert.

Of je nu droog of nat voedsel aan een oudere hond wil serveren, het moet altijd een hoog gehalte aan vitamines en mineralen bevatten omdat deze een essentieel onderdeel vormen van het dieet van een oude hond.

Canina Senior Vital is een voorbeeld van een uitstekend supplement om bij te voeren als je hond wat ouder wordt. Het bevat allerlei nuttige ingrediënten die de gewrichten, spijsvertering en het immuunsysteem van je oude hond helpen ondersteunen.

Je kan ook overwegen om je Labrador meer eiwitten te voeren. Senior honden hebben soms moeite om hun spieren op het juiste niveau te houden. Eiwitten helpen bij dit probleem en bieden de hond bouwstenen voor spiergroei.

Raadpleeg altijd een dierenarts voordat je het dieet van je senior hond verandert, omdat er mogelijk een ander onderliggend probleem is dat de veranderingen in het lichaam van de hond veroorzaakt.

Wil je hondenvoer proberen dat helemaal afgestemd is op senior Labradors, zodat je niet zelf allemaal toevoegingen hoeft te doen? Dan is Yourdog Labrador Senior een hele goede optie.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Welk voer is het beste voor een Labrador Retriever?

Wat mag een Labrador niet eten?

Waarom worden Labradors sneller dik?


De vachtverzorging van een Senior Labrador

De vacht van elke Labrador, ongeacht de leeftijd, moet af en toe verzorgd worden. Het verzorgen van een oude lab kan om een ​​paar redenen een beetje lastiger zijn dan het verzorgen van een jonge hond.

Een oude Labrador kan gewrichtsproblemen hebben en het borstelen rond de heupen of ellebogen kan daarom pijn veroorzaken. Houd hier rekening mee en probeer voorzichtiger te zijn wanneer je je Lab poetst.

Het is een goed idee om een ​​zachtere borstel aan te schaffen of minder druk te gebruiken terwijl je de hond borstelt. Let ook op tekenen van spanning, pijn of ongemak bij je hond. Wanneer je deze tekenen ziet kan je beter even stoppen en op een later tijdstip verder gaan.

Oudere honden kunnen prikkelbaarder zijn en minder geduld hebben wanneer ze worden verzorgd, dus probeer elke verzorgingstijd zo kort mogelijk te houden. Je kan het beste de verzorgings sessies in delen verdelen. Daardoor kan je hond rusten en kalmeren.

Om een aantal van deze problemen op een eenvoudige manier op te lossen, kan je Deze simpele borstelhandschoen gebruiken. De meeste honden vinden het heel prettig als je de vacht hiermee verzorgt, en een massage is goed voor de bloedsomloop van je senior Labrador.

Als je hond problemen heeft met staan, kan je de hond gewoon verzorgen terwijl hij ligt. Zodra je klaar bent met de ene kant, kan je de hond vragen zich om te draaien en verder gaan met de andere kant.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe verzorg je de vacht van een Labrador?


Verzorging van oren, tanden en nagels

Vergeet daarnaast niet om de oren, tanden en nagels van de hond schoon te maken. Bij oudere honden kan het bijvoorbeeld aan te raden zijn de oren wekelijks schoon te maken (zo niet dagelijks). Daardoor vermijd je ontstekingen door een opbouw van teveel oorsmeer of viezigheid dat in de oren is geraakt.

De nagels van Senior Labradors moeten vaker geknipt worden dan bij jongere honden. Vanwege een gebrek aan fysieke activiteiten zullen de nagels van je hond groeien waardoor deze te lang worden. Dit kan pijn veroorzaken bij de hond en problemen met het lopen.

Zorg ook goed voor de tanden van je Senior Labrador. Hoe ouder je hond wordt, hoe meer tandproblemen hij kan hebben. Door af en toe de tanden van je Labrador te poetsen houd je ze netjes schoon en ontstekingsvrij.

senior Labrador oren, tanden en nagels

Het is ook een goed idee om je hond af en toe een bad geven om zijn vacht en huid te reinigen. Er zijn veel opties op de markt voor de vacht- en huidverzorging voor oudere honden. Als je een bad gebruikt, zorg er dan voor dat de hond er gemakkelijk toegang toe heeft. Voorkom bijvoorbeeld uitglijden.

Droog de hond goed af na zijn bad en controleer de vacht daarna goed op vlooien, teken of huidirritaties. Zo merk je problemen zo vroeg mogelijk op zodat je ze snel en goed kan behandelen.

Wat kan ik doen om mijn senior Labrador te helpen?

Het kan voor sommigen een verrassing zijn, maar onderzoek suggereert dat oudere honden die met jongere honden leven, vaak langer leven dan honden die alleen zijn. Ze lijken ook minder medische problemen te hebben.

Daarom kan het een goed idee zijn een jongere hond als metgezel voor je Labrador te halen. De jongere hond zal je senior Lab helpen door de gouden jaren van zijn leven te gaan.

Jongere honden zijn actiever en ze kunnen daardoor je ouder wordende hond helpen om zijn activiteit op peil te houden. Honden houden van spelen, snuffelen en samen tijd doorbrengen (het zijn tenslotte roedeldieren), dus met een jongere, actievere hond in de buurt krijgt het energieniveau van je senior hond een boost.

Het is cruciaal om je hond actief en bezig te houden om zijn leven te verlengen. Voorkom dat je senior Labrador overgewicht krijgt want dit zal zijn leven ernstig verkorten. Voer daarnaast gezond en goed voer en voeg antioxidanten en omega vetzuren toe aan het dieet.

Senior Labradors met gewrichtsproblemen kunnen geholpen worden met een glucosamine supplement. Dit helpt bij het behoud van een gezonde hoeveelheid gewrichtsvloeistof.

Met de juiste zorg en aandacht kan je je hond helpen zijn senioren leven comfortabeler en met meer plezier door te brengen.

Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Aanpassingen in huis voor Labradors met gewrichtsproblemen

Wat is de beste hondenverzekering voor Labradors?