Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 15 augustus 2019

Is de Labrador Retriever de juiste hond voor mij en mijn gezin?

Familie met een Labrador

Het moment waar jullie allemaal op hebben gewacht is eindelijk aangekomen! De dag dat je besloten hebt een nieuw lid aan de familie toe te voegen – een Labrador Retriever!

Maar onder de overduidelijke opwinding die aan de oppervlakte broeit, groeit er een zaadje van onzekerheid, met de belangrijkste vraag: is de Labrador de juiste hond voor mij en mijn gezin? Ik zal je helpen bij het vinden van het antwoord!

Er zijn veel hondenrassen die je aandacht waard zijn wanneer je een huisgenoot voor jezelf en/of je gezin overweegt. Met dat in gedachten vraag je je waarschijnlijk af wat er zo uniek is aan Labrador Retrievers dat het het meest populaire ras is voor families.

Labrador Retrievers zijn niet alleen vriendelijke en intelligente honden. Ze zijn ook zeer veelzijdig en flexibel, wat helpt bij het trainen en hun aanpassingsvermogen aan verschillende omgevingen. Ze houden ervan tijd met mensen door te brengen en actief deel te nemen aan gezinsactiviteiten, zowel binnen als buiten.

Een Labrador Retriever past zich gemakkelijk aan

Daarom zijn Labrador Retrievers een perfecte aanvulling op een actief gezin dat graag tijd buitenshuis doorbrengt. Labrador Retrievers houden er namelijk van om de wereld te verkennen en schuwen geen enkele vorm van activiteit of training. Het zijn dus nieuwsgierige honden die goed zullen gedijen bij veel verschillende mensen en vaak actief deelnemen aan het gezinsleven.

Of je nu jonge kinderen hebt of samenwoont met je bejaarde ouders, de Labrador Retriever zal zich zonder problemen aanpassen aan je familie en omgeving.

Dat betekent niet dat de omgeving voor je labrador helemaal niks uit maakt, want er zijn bepaalde vereisten waaraan je moet voldoen om ze gezond en gelukkig te houden. Je kunt er echter zeker van zijn dat ze met al hun flexibiliteit en leergierigheid zeer goed zullen passen in de meeste moderne families.

Voordat je je bezig houdt met de zoektocht naar een Labrador Retriever, moet je rekening houden met enkele belangrijke factoren die je zullen helpen om te beoordelen of een Labrador de juiste hond voor jou is.

Die factoren zijn namelijk belangrijk voor het handhaven van een gezonde en gelukkige levensstijl van je toekomstige hond. Het is daarom belangrijk om dit vooraf te overwegen om een teleurstelling te voorkomen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

5 items die je moet hebben als je je eerste Labrador pup koopt

Labrador Prijs – wat kost een Labrador Retriever

Kan je een Labrador nemen wanneer je fulltime werkt?


Hoeveel leefruimte heeft een Labrador Retriever nodig?

Dit is een van de belangrijkste factoren wanneer je overweegt een grotere hond in huis te nemen. Labrador Retrievers hebben ruimte nodig en voelen zich niet goed in kleine en krappe ruimtes.

Als je labrador te lang in een kleine saaie ruimte wordt opgesloten, zal hij zich daardoor gaan vervelen en soms zelfs proberen te ontsnappen.

Je labrador kan ook zelf iets bedenken om zich mee bezig te houden, en meestal is dat niet iets waar jij blij mee bent. Dit kan leiden tot een toename van ongewenst gedrag, zoals blaffen of kauwen op voorwerpen die niet stuk mogen.

Wanneer je je Labrador Retrievers buiten in een krappe ruimte zoals een kennel opsluit kan dit ook problemen geven. Een verveelde labrador zal na verloop van tijd zijn weg naar buiten graven of proberen over het hek of een andere barrière die hem tegen de buitenwereld beschermt te springen.

Labrador Retrievers laten namelijk snel merken dat ze zich ongemakkelijk of opgesloten voelen door te proberen een uitweg te vinden.

Dat is waarom je rekening moet houden met de ruimte die de labrador dagelijks zal moeten hebben wanneer je overweegt een Labrador Retriever te kopen. Toch betekent het niet dat je geen labrador in huis kan halen wanneer je een kleiner huis zonder tuin hebt.

Als je in een kleiner (maar gezellig) appartement op de bovenste verdieping van een gebouw woont, moet je Labrador regelmatig kunnen bewegen en rennen.

Lange wandelingen in het park of lekker buiten sporten en spelen zullen ook voldoende zijn. Dit zal ervoor zorgen dat je Labrador kalm, tevreden en comfortabel blijft terwijl hij binnen is. Zo voorkom je ongewenst gedrag.

Houd er daarbij ook rekening mee dat het beter is om een labrador niet teveel trappen te laten lopen. Labrador retrievers zijn gevoeliger voor heup en elleboog slijtage, waardoor je activiteiten die deze onnodig veel belasten moet beperken.

Hoeveel beweging heeft een Labrador Retriever nodig?

Het is moeilijk om precies te zeggen hoeveel Labrador Retrievers moeten bewegen. Een redelijke basis voor een gezonde, volwassen Labrador zou echter een paar lange wandelingen per dag moeten zijn, bij voorkeur op een plaats waar hij lekker los kan rennen.

Labradors zijn perfect in staat om zichzelf te vermaken door te rennen, graven of spelen met andere honden (mits goed getraind). Daarom hoeft het niet heel veel moeite te kosten om hem fit te houden.

Hondenparken en losloopgebieden kunnen helpen bij het verminderen van de opbouw van energie in Labradors. Daarnaast geeft het rennen en spelen ze een gezonde manier om stress te verlichten en met andere honden om te gaan.

Gelukkig zijn er veel leuke speeltjes en sporten die je kunnen helpen bij het trainen van je Labrador. De meeste zijn handige hulpmiddelen om je hond in een goede vorm te houden.

Veel van deze speeltjes en sporten zijn heel betaalbaar waardoor je geen grote portemonnee hoeft te hebben om je labrador genoeg beweging te geven.

Labrador Retrievers spelen namelijk graag samen met hun baasjes, en nemen graag deel aan elke activiteit die je kunt verzinnen. Van apporteer spelletjes tot speuren, je kan het zo gek niet bedenken of je labrador doet het graag samen met je.

Omdat Labrador Retrievers honden zijn die graag samenwerken met mensen is de hoeveelheid aandacht die je hem kan geven ook heel belangrijk …

Hoeveel aandacht heeft een Labrador Retriever nodig?

De hoeveelheid aandacht die een hond nodig heeft wordt door veel mensen nogal eens over onderschat. Voordat je je eerste hond ophaalt, is het goed om je te realiseren hoeveel tijd je aan je hond moet besteden.  

Labrador Retrievers behoren tot de hondenrassen die veel aandacht nodig hebben en als het niet aan hen wordt gegeven, zullen ze er op veel verschillende manieren om vragen.

Labradors houden ervan om met mensen samen te werken en zullen daarom veel moeite doen om de aandacht van hun eigenaren te trekken. Als je dus niet 100% toegewijd bent om tijd met je hond door te brengen (binnen en buiten), dan is een Labrador misschien niet de juiste keuze.

Ook als je minder tijd hebt vanwege werk of andere hobby’s, kan je beter een ander hondenras overwegen. Het hele gezin moet het daarbij eens zijn met de keuze en iedereen moet zich in willen zetten om de hond genoeg beweging en aandacht te geven.

 Labradors zijn roedeldieren en brengen hun tijd dus het liefst door in gezelschap van hun eigenaars. Een labrador kan daarbij heel volhardend zijn en proberen je aandacht te trekken in de hoop dat je met hem gaat wandelen, knuffelen of spelen.

Dit gedrag is vooral zichtbaar bij jonge Labs, maar ook senior labradors zullen naar je aandacht hunkeren. Als je denkt dat je je labrador alleen als pup veel aandacht hoeft te geven, kom je dus van een koude kermis thuis.

Is het makkelijk om een Labrador Retriever te trainen?

Labrador Retrievers zijn niet alleen makkelijk te trainen, ze genieten ook van alle aandacht die je ze geeft.  Labradors worden daarom veel gebruikt in verschillende segmenten van de wetshandhaving en sociale diensten. Zo worden ze bijvoorbeeld ingezet bij de politie, bij reddingsoperaties en ze zijn fantastische speurders!

Het feit dat ze zo uitgebreid ingezet worden voor allerlei taken is een geweldige getuigenis van het vermogen, het uithoudingsvermogen en de intelligentie van Labradors die goed zijn opgeleid.

Het trainen van Labrador Retrievers is echter niet altijd eenvoudig en vereist tijd en moeite van zowel de hond als de eigenaar of een professionele coach.

De training van Labrador Retrievers moet beginnen in de vroege fase van hun leven en vereist daarnaast een goede planning, veel toewijding en veel betrokkenheid.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe train je een Labrador puppy?

Hoe laat je een labrador puppy wennen aan een bench?

Wat heb je nodig voor een Labrador puppy?


Zodra de training voltooid is, blijven Labradors graag taken uitvoeren. Ze zullen altijd graag voor je werken en de gekste taken voor je uit kunnen voeren.

Vraag hulp van professionele hondentrainers

Als je niet zeker weet of je genoeg kennis hebt om je toekomstige labrador te trainen, dan zijn er verschillende opties om toch goed voorbereid te zijn.

Er zijn veel boeken over dit onderwerp die je zullen helpen om een ​​aantal basisideeën en een begrip van hondentraining te krijgen. De E-books van Martin Gaus kunnen je bijvoorbeeld een heel eind op weg brengen.

Je kunt ook video tutorials van professionele hondentrainers bekijken en enkele van hun tips en technieken gebruiken.

Als laatste zijn er veel trainingscursussen op hondenclubs beschikbaar. Hier zijn ervaren hondentrainers aanwezig die je goed kunnen helpen met het trainen van je pup of je volwassen labrador. Ook zijn er vaak leuke trainingen voor allerlei hondensporten.

 Als je nog een stap verder wil gaan, kan je een individuele hondentrainer inhuren die jou en je hond kan begeleiden zodat de hond goed wordt getraind en hij zich gedraagt ​​zoals van hem wordt verwacht. Het spreekt echter vanzelf dat deze optie je iets meer kost dan alle andere opties.

Past een Labrador Retriever reu beter bij mij of een teef?

Mannelijke en vrouwelijke Labrador Retrievers hebben veel overeenkomsten, maar ook enkele verschillen. Deze verschillen kunnen belangrijk zijn wanneer je een keuze moet maken tussen een reu of een teef.

Over het algemeen vragen zowel reutjes als teefjes een vergelijkbare hoeveelheid tijd voor aandacht, training en verzorging.

Er is een klein verschil in de hoeveelheid voedsel die nodig is voor een reu of een teef. Reuen eten meestal meer omdat ze vaak groter zijn dan hun vrouwelijke tegenhangers. De reuen zijn vaak ook sterker en zwaarder, dus het hanteren van een reu kan een beetje lastiger zijn, vooral voor kinderen.

Mannelijke Labradors zijn vaak iets moeilijker te trainen vanwege hun natuurlijke onafhankelijke instincten. Daarnaast kan een intacte reu lastig gedrag vertonen wanneer er loopse teefjes in de buurt zijn. Het is dan goed opletten!

Ook willen reutjes graag markeren. Dit betekent dat ze tegen veel voorwerpen aan plassen om geursporen achter te laten. Dat kan soms vervelend zijn, er zijn zelfs reuen die dit in huis doen. Vaak valt dit mee bij grotere rassen zoals de labrador retriever maar het is iets om rekening mee te houden.

Als je geen fokplannen hebt is het daarom een goed idee om je Labrador reu te laten castreren.

Vrouwelijke Labradors zijn vaak rustiger en ze passen zich iets makkelijker aan een gezinsleven aan. Ze lijken hun aandacht te verdelen onder verschillende leden van de familie, terwijl reuen vaak een sterkere band hebben met minder mensen.

Naar mijn mening zijn Labrador Retriever teefjes een betere keuze voor grotere gezinnen. Reuen zijn daarentegen misschien beter geschikt voor families die graag hun tijd actief buiten doorbrengen.

Moet ik een Labrador Retriever-puppy of een volwassen hond kiezen?

Er zijn een aantal factoren die belangrijk zijn wanneer je moet kiezen tussen een puppy of een volwassen hond voor je gezin. Hoeveel tijd, vaardigheden, uithoudingsvermogen en geduld heb  je om de toekomstige hond te trainen en voor hem te zorgen?

Labrador puppy’s zijn misschien schattig en leuk, maar de training van een pup vereist veel aandacht, werk en geduld. Als je een puppy niet genoeg aandacht en training geeft, kan hij ongewenst gedrag gaan vertonen. En dit gedrag is later, wanneer de Labrador volwassen is, vaak moeilijk te corrigeren.

Het voordeel van een puppy is dat je vanaf het begin de kans krijgt om de hond op de juiste manier te trainen (als je weet hoe).

Volwassen Labradors daarentegen zijn vaak al door hun vorige eigenaars opgeleid. Ze zijn ook vertrouwd met mensen en hun omgeving, waardoor je ze gemakkelijker in een nieuwe familie kan introduceren.

Het nadeel van een volwassen hond is dat je niet weet wie hem heeft getraind en of de training goed is uitgevoerd. Daarom is het verstandig om de Labrador vóór de aankoop een tijdje te observeren.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe lang leeft een Labrador?

De verschillende ontwikkelingsfasen van je Labrador pup

Waar kan je het beste een Labrador puppy kopen?


Probeer goed te kijken naar de manier waarop de volwassen Labrador omgaat met andere mensen, de omgeving en andere dieren. Dit geeft je namelijk een idee van de training en socialisatie die de hond heeft gehad.

Hoeveel kost een Labrador Retriever?

Tot nu toe hebben we het gehad over Labradors, hoeveel ruimte ze nodig hebben, hoeveel aandacht en oefening ze vereisen, en hoe gemakkelijk het is om ze te trainen.

Daarnaast hebben we besproken of je een reu of een teef, en een puppy of volwassen hond moet overwegen.

Maar hoe zit het met het financiële aspect van het hebben van een Labrador Retriever? Hoeveel kost het bijvoorbeeld om er een te kopen, en hoeveel kost het per jaar om hem te onderhouden?

In dit hoofdstuk gaan we daarom dieper in op de ruwe cijfers. Hoeveel kost het eigenlijk om een ​​Labrador Retriever te hebben?

De prijs van een Labrador retriever

Afhankelijk van de fokker of kennel waar je besluit om je Labrador te kopen, zullen de kosten verschillen. De kosten van Labrador-puppy’s kunnen variëren van € 1000 tot € 1500 als ze van een fokker worden gekocht. De prijs kan afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de ouders, de zuiverheid van het ras, de haarkleur enz.

Sommige eigenaren fokken eenmalig een nestje met hun labrador zonder papieren en vragen dan iets minder voor een pup. Vraag jezelf wel goed af of je het risico op vervelende erfelijke ziekten wil lopen wanneer de ouders niet getest zijn.

Bij Labradors zijn bijvoorbeeld de ellebogen en heupen gevoelig voor dysplasy. Dit is een hele vervelende aandoening die de levenskwaliteit van je labrador nadelig kan beïnvloeden!

Volwassen Labradors zijn een stuk goedkoper, maar je moet misschien wat meer onderzoek doen om de juiste hond te vinden. Vaak zijn in het asiel bijvoorbeeld een flink aantal Labradors beschikbaar. Het adoptiebedrag van een hond uit een asiel kan tussen de € 150 en € 350 liggen. Dit is afhankelijk van het asiel, en de leeftijd van de hond.

Kosten van basisbenodigdheden voor honden

Een hondenmand, voerbak, riem en halsband, en wat speelgoed om je hond mee te vermaken zouden voldoende moeten zijn om te beginnen. Alles bij elkaar zouden de kosten van zo’n verzameling hondenspullen gemiddeld ongeveer € 350 bedragen.

Retrieverlijnen worden veel gebruikt voor Labradors omdat ze handig in gebruik zijn en niet zo makkelijk over het hoofd van de Labrador schieten.

Het hangt echter allemaal af van persoonlijke smaak. Er zijn veel opties voor iedereen, degenen die het niet erg vinden om meer uit te geven en degenen die elke cent tellen.

Kosten van hondenvoer per jaar

De markt voor hondenvoeding groeit snel en er zijn daarom ontelbaar veel opties waaruit we kunnen kiezen. De prijs van het voer hangt grotendeels af van wat voor soort voedsel je je hond wil geven. Sommigen geven de voorkeur aan droog voer, anderen nat voer of zelfs vers vlees.

Als je nog geen keuze hebt gemaakt kan je het volgende artikel lezen: wat is het beste voer voor mijn Labrador voor meer advies over dit onderwerp. Over het algemeen zal het voer van je Labrador je ergens tussen de € 500 – € 800 per jaar kosten.

Dit is een nogal losse schatting. De hoeveelheid voedsel dat je hond zal eten is namelijk afhankelijk van de leeftijd, het geslacht en het activiteitsniveau van de hond.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Welk voer is het beste voor een Labrador retriever?

Wat te doen als je Labrador alles kapot kauwt

Waarom worden Labradors sneller dik?


Ook is er een groot prijsverschil tussen de verschillende merken hondenvoer. Het is echter onwaarschijnlijk dat je meer zult uitgeven dan onze hoge schatting.

Kosten van een hondenverzekering

Het is mogelijk om een ​​hondenverzekering af te sluiten voor slechts € 4,99 per maand. Dit dekt de basis veterinaire kosten die je kan hebben tijdens je bezoeken aan de dierenarts. De kosten van de verzekering zullen echter omhoog gaan met de leeftijd van de hond.

Er zijn veel verschillen tussen verzekeringen en niet elke verzekering dekt alle kosten. Soms vergoeden ze bijvoorbeeld slechts een percentage van de gemaakte kosten. Let hier dus goed op en kies de verzekering die het beste bij jou en je hond past.

De veterinaire kosten van een Labrador kunnen daarbij vrij hoog oplopen aangezien ze niet immuun zijn voor gezondheidsproblemen. Het uitgeven van een extra € 10 kan dus op de lange termijn een verstandige keuze zijn.

Voor labradors is een goede dekking voor problemen aan gewrichten heel belangrijk. Deze problemen komen namelijk vaker voor bij Labrador Retrievers en kunnen een behandeling kan veel geld kosten!

Als je meer wil weten over hondenverzekeringen, en als je wil weten wat een goede hondenverzekering voor Labradors is, lees dan hier verder.

Kosten van hondenbelasting

Hondenbelasting is afhankelijk van de gemeente waar je woont. Gemiddeld is de hondenbelasting € 46; dit bedrag is echter gebaseerd op de gemiddelde belasting van alle gemeenten, inclusief de gemeenten die geen hondenbelasting heffen.