Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 18 november 2019

Wat is de beste hondenverzekering voor Labradors?

Wat is de beste hondenverzekering voor Labrador Retriever

Wat de beste hondenverzekering voor Labradors is, hangt af van je eisen en voorkeuren. Er zijn echter een aantal dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je een Labrador aanschaft en een verzekering afsluit.

Labradors hebben bijvoorbeeld een grotere kans om obesitas, gewrichtsaandoeningen, nierstenen, huidproblemen en oogproblemen te ontwikkelen. Daarnaast hebben grotere honden met een diepe borstkas een grotere kans op een maagdraaiing.

Wanneer je zelf geen grote spaarpot hebt, is het dus een goed idee om een hondenverzekering af te sluiten voor je Labrador. Natuurlijk zal niet elke Labrador ziek worden, maar een verzekering zorgt er in ieder geval voor dat je niet in de financiele problemen komt wanneer dat wel zo is.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Waarom worden Labradors sneller dik?

Hoeveel mag mijn Labrador wegen


Waar moet je rekening mee houden wanneer je een hondenverzekering afsluit?

Niet elk hondenras is hetzelfde, en zoals hierboven uitgelegd zijn Labradors gevoeliger voor bepaalde aandoeningen dan andere honden. Wanneer je een klein hondenras hebt, stel je waarschijnlijk andere eisen aan de verzekering dan bij een groot hondenras.

Sommige verzekeringen vergoeden bijvoorbeeld geen kosten van heup en elleboog operaties, of ze doen dat alleen voor rassen die hier niet gevoelig voor zijn. Dit is een belangrijk punt om op te letten, aangezien de kosten van heup en elleboog operaties behoorlijk op kunnen lopen.

Vergoedt de verzekering de kosten van heup en elleboog operaties?

Helaas hebben veel Labradors een verhoogde kans op gewrichtsproblemen, zoals heupdysplasie en slijtage aan de ellebogen. Dit zijn aandoeningen waarvan de behandeling veel geld kost.

Het is daarom een goed idee om te kijken naar verzekeringen die de kosten van heup en elleboog operaties vergoeden.


Op dit moment zijn dat er 6. De verzekeringen die de kosten vergoeden kan je vinden in de tabel hieronder. Meestal moet je voor een dekking van gewrichtsproblemen een uitgebreider en dus duurder pakket kiezen.

Ook de hoogte van de vergoeding hangt meestal af van je pakketkeuze. Bij de meeste verzekeringen kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om een hoger percentage van de gemaakte kosten uit te laten betalen.

Ook je eigen risico kan je in veel gevallen zelf kiezen. Het spreekt voor zich dat je meer premie betaalt wanneer het eigen risico lager is en het percentage dat uitbetaalt wordt hoger.

Houd er wel rekening mee dat geen enkele verzekering de kosten vergoedt van gewrichtsproblemen die al aanwezig waren voor het afsluiten van de verzekering. Meestal krijg je deze kosten dus alleen vergoed wanneer je je hond verzekert als hij nog jong is. Een ander punt van aandacht is dat er geen verzekering is die de kosten van een heup- of elleboogprothese vergoedt. Wanneer dit nodig is, zal je dus helaas altijd de kosten uit eigen zak moeten betalen.

VerzekeraarHeup/Elleboog
operaties
FysiotherapieJonge Hond
Kosten
Eigen
Risico
Reaal
Dier & Zorg
JA (50% – 90%)50% – 90% (max €200 / jaar*) €21.84 – €40.93** €0- €150 / jaar
PetplanJA (50% – 80%)50% – 80% €19.79 – €49.22 €0 – €250 / jaar
OhraJA (80%) €150 – €200 / jaar* €34.01 € 0
DierenverzekeringJA (50% – 80%)max €200 / jaar* €19.30 – 40.46** €0 – €150 / jaar
PetsecurJA (50%)Nee €33 – €38 €25 per bezoek
EvidensiaJA (50% – 80%)50% – 80% €24.24 – €38.87 € 0

* Je moet hiervoor een aanvullend pakket afsluiten
** Kosten zijn afhankelijk van het gekozen eigen risico en % vergoed bedrag

Vergoedt de verzekering de kosten van fysiotherapie?

Een belangrijk onderdeel van het beperken van gewrichtsproblemen is fysiotherapie. Zowel gewone fysiotherapie als hydrotherapie kunnen daarnaast zeer nuttig zijn voor het herstel na een operatie.

Met dit soort therapieen kan je je Labrador langer gezond en fit houden wanneer hij gewrichtsproblemen heeft. Een verzekering die naast heup en elleboog operaties ook dingen zoals fysiotherapie vergoedt is daarom beter dan een verzekering waarbij dit niet zo is.

Om een vergoeding te krijgen voor de gemaakte kosten moet je meestal wel een doorverwijzing van de dierenarts hebben. Je krijgt de kosten dus niet vergoed als je op eigen houtje een fysiotherapeut of hydrotherapeut bezoekt.

Alleen Petsecur vergoedt geen kosten van fysiotherapie. Bij Reaal, Dierenverzekering en Ohra zal je echter een aanvullende verzekering af moeten sluiten om de kosten vergoed te krijgen.

Bij Reaal kost je dit zo’n 8 euro per maand extra, maar je krijgt hier wel een uitgebreide keuze van therapieen voor terug. Zo kan je ook voor Chiropractie, Orthomanuele therapie, Osteopathie, Homeopathie, Acupunctuur en Gedragstherapie vergoedingen krijgen.

Bij Ohra werkt het ongeveer hetzelfde, maar kost het extra pakket je meer dan 10 euro per maand. Bij beide is de maximale vergoeding 200 euro per jaar. Dierenverzekering rekent zo’n 7 euro per maand met een maximum vergoeding van 200 euro per jaar.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat mag een Labrador niet eten?

Hoe lang kan een Labrador alleen zijn?


Vergoedt de verzekering de kosten van preventieve zorg?

Onder preventieve zorg vallen bijvoorbeeld vaccinaties, ontworming en vlooienmiddelen. De kosten van deze middelen kunnen voor een grote hond flink oplopen.

Vooral ontwormingspillen en vlooienmiddelen zijn voor grote honden erg duur. Zeker wanneer je middelen van goede kwaliteit haalt bij de dierenarts.

Met een vergoeding van de verzekering hoef je je minder zorgen te maken over deze kosten. De maximum vergoeding die je per jaar kan krijgen is echter 80 euro, bij de verzekeraar Inshared.

Wanneer je je hond regelmatig ontwormt, en het hele jaar door vlooienmiddelen toedient, zal 80 euro de kosten niet dekken.

Of de verzekeraar de kosten van preventieve zorg dekt of niet hoeft dus niet doorslaggevend te zijn wanneer je voor een verzekering moet kiezen. Het is natuurlijk wel een voordeel als je een deel van het bedrag terug kan krijgen via de hondenverzekering.


Vergoedt de verzekering een gebitsbehandeling?

Gebitsproblemen zijn eigenlijk vooral een probleem bij kleine hondjes, maar helaas kan het ook een probleem vormen bij oudere Labradors.

Een gebitsreiniging is een relatief dure procedure bij honden. De hond zal onder narcose moeten voor de behandeling, welke soms behoorlijk wat tijd in beslag kan nemen. Daarnaast moet de dierenarts soms rontgenfoto’s maken om de staat van sommige tanden te kunnen beoordelen.

De kosten van een gebitsbehandeling zijn minstens 150 euro. Bij complicaties kunnen de kosten voor een gebitsbehandeling oplopen tot meer dan 300 euro. Raadpleeg altijd de dierenarts voor een beoordeling en een schatting van de kosten.

Het spreekt voor zich dat het een groot voordeel is wanneer een gebitsreiniging vergoed wordt door de verzekeraar. Bij de meeste verzekeraars moet je echter een aanvullende verzekering afsluiten voor deze behandelingen.

Alleen bij Petplan, Evidensia en Inshared krijg je een gebitsreiniging vergoed vanuit je gewone pakket. Petplan en Evidensia geven in het polisoverzicht geen maximum vergoeding aan voor de behandeling, dit is ook een voordeel.

Vergoedt de verzekering chemo- en radiotherapie?

Labradors zijn niet de meest ongezonde honden, maar ze zijn wel iets vatbaarder voor aandoeningen zoals kanker dan veel andere honden.

Zoals je misschien weet, is het niet altijd voldoende om een tumor te verwijderen. Soms is er ook chemotherapie of bestraling nodig. De meeste mensen laten uiteindelijk hun hond inslapen omdat deze behandelingen extreem duur zijn.

Wanneer je verzekering de behandelingen vergoed, is dat dus een groot voordeel. Het geeft je Labrador mogelijk een tweede kans.

De meeste verzekeraars vergoeden chemotherapie en bestralen voor de helft, maar er zijn ook verzekeraars die veel meer vergoeden. Bij Reaal en Dierenverzekering zit deze vergoeding bijvoorbeeld gewoon bij je pakket.

Vaak zal je echter een aanvullende verzekering af moeten sluiten voor een dekking van chemotherapie en bestraling.

Ons oordeel over welke verzekering het beste is voor een Labrador

Als we kijken naar de verzekeringen die het beste voldoen aan alle bovenstaande vereisten, komen we tot een aantal goede hondenverzekeringen voor je Labrador.

Een lijst van alle verzekeringen met een samenvatting van alle kenmerken kan je vinden in de onderstaande tabel:

beste hondenverzekering voor Labradors table

Wanneer de vakjes (donker)groen zijn, betekent dit dat je geen extra verzekering af hoeft te sluiten voor de dekking van de kosten. Bij een lichtgroen vakje heb je een aanvullende verzekering nodig om de kosten terug te krijgen.

De hondenverzekering van Petplan staat voor ons op nummer een. Deze verzekering heeft de breedste dekking, zonder dat je daarvoor veel aanvullende modules af hoeft te sluiten.

Reaal Dier & Zorg en Evidensia staan door kleine verschillen op plek twee en drie. Een van de redenen is dat je bij Reaal een aanvullende verzekering moet afsluiten voor Fysiotherapie en gebitsbehandelingen.

Evidensia vergoedt geen preventieve zorg, maar meestal kan je dit wel regelen via een zorgplan bij dierenartsen die aangesloten zijn bij Evidensia. Wanneer je toegang hebt tot een dierenarts die hierbij aangesloten is, is Evidensia een zeer goede optie als verzekering voor je Labrador.

De verzekeringen die het minst van nut zijn voor een Labrador, zijn die van Aegon en Hema. Aegon vergoedt over het algemeen zeer weinig. Met 18 euro per maand is het een van de goedkoopste verzekeringen voor een jonge Labrador, maar de dekking is niet voldoende.

Hema en Inshared dekken helaas niet de kosten van heup en elleboog behandelingen. Bij een Labrador bestaat er helaas een reeele kans dat je deze zorg wel nodig hebt, waardoor een vergoeding voor deze kosten echt een groot voordeel is.

Natuurlijk zijn de voorkeuren en wensen van iedereen anders, waardoor je uiteindelijk op een hele andere verzekering uit kan komen. Een van de belangrijkste manieren om gezondheidsproblemen bij Labradors te voorkomen is natuurlijk het selecteren van goede ouders voor de pups.

Wanneer de ouders vrij zijn van genetische ziekten en aandoeningen zoals heupdysplasie, hoef je je er bij een pup van deze ouders een stuk minder zorgen over te maken. Je zou dan voor een verzekering kunnen gaan die tot 100% vergoedt, zoals die van de Hema of Petsecur.

Let op! De kosten en voorwaarden van een verzekering zijn aan veranderingen onderhevig. We kunnen niet garanderen dat alle informatie op deze pagina klopt en actueel is. Controleer altijd zelf de voorwaarden en prijzen van de verzekeraars. We proberen deze informatie actueel en correct te houden, maar we zijn niet verantwoordelijk voor fouten.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Blonde Labrador – alles dat je moet weten

Bruine Labrador – alles dat je moet weten

Zwarte Labrador – alles dat je moet weten