Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 15 september 2020

Nuttige Training tips voor Labrador Puppies

Nuttige Training tips voor Labrador Puppies

Wanneer je voor het eerst besluit om een puppy te nemen, is je eerste gedachte waarschijnlijk hoe je je puppy op moet voeden. Elke hondenbezitter wil een goed opgevoede hond waar alle andere hondenbezitters jaloers op zijn! In werkelijkheid begint de meerderheid van de hondenbezitters goed, maar de training wordt al snel weer vergeten. In plaats van een beleefde puppy, krijg je uiteindelijk een hond die voor allerlei irritaties zorgt.

De training van een pup is gelukkig geen raketwetenschap, maar het moet wel consequent gedaan worden, en met geduld.

De voorbereiding van de puppy training

Voordat je zelfs maar begint, is het het beste om voorbereid te zijn. Het is belangrijk dat je begint met een goed idee van puppy training en veel voorkomende problemen die je misschien tegen zult komen.


TOP TIP

Een heel handig en leuk boek dat je kunt lezen als voorbereiding, is ‘Welkom Puppy’ van Joke Monteny. Na het lezen van dit boek beschik je zeker over de basiskennis die je moet hebben om een puppy succesvol op te kunnen voeden.


Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je iets in huis hebt dat je kunt gebruiken als beloning. Dit kunnen vooraf gekochte traktaties voor puppy’s zijn of kip die in hapklare stukjes is gesneden. Ook speeltjes werken goed als beloning, maar waar een pup het beste op reageert kan afhankelijk zijn van het karakter.

Het is ook een goed idee om je puppy de eerste dag in de gaten te houden om erachter te komen aan welk speeltje hij het meest gehecht lijkt. Dit zal op de lange termijn helpen bij het trainen, omdat je dit speeltje als primaire of secundaire beloning kunt gebruiken.

Basiscommando’s voor je Labrador pup

Er zijn oneindig veel commando’s die je je Labrador pup aan kunt leren, en aangezien Labradors slimme honden zijn, pakken ze commando’s vaak snel op. Probeer het voor een puppy echter makkelijk te houden, en besteed veel aandacht aan commando’s die jou en je puppy helpen veilig over de straat te gaan.

Zitten en blijven bijvoorbeeld, zijn gedragingen die erg handig zijn als je op pad bent, mensen bij je thuis verwelkomt of de dierenarts bezoekt. Beiden kunnen heel gemakkelijk worden getraind.

Zit

Houd een traktatie in een gesloten vuist voor het gezicht van je puppy. Laat hem aan je hand likken, ruiken en pootjes geven, maar reageer niet. Uiteindelijk zal hij alleen gaan zitten. Zodra zijn achterwerk de grond raakt, geef hem dan het lekkers. Na een paar herhalingen kun je ook het Zit-commando noemen. Je zult deze training elke dag moeten doen voor korte sessies van 5 minuten om het gedrag te bevestigen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is het beste voer voor een Labrador puppy?

De verschillende ontwikkelingsfasen van een labrador pup

Wat te doen als je Labrador alles kapot kauwt


Blijf

Als je eenmaal een goede Zit geleerd hebt, kun je doorgaan naar ‘Blijf’. Vraag je puppy om te gaan zitten, geef dan het Blijf-commando en begin een paar stappen achteruit te doen. Als hij opstaat om je te volgen, geef dan een zacht ‘ah-ah’ en laat hem weer zitten. Blijf dit herhalen totdat je een paar stappen kunt zetten zonder dat hij beweegt. Geef hem iets lekkers en herhaal het proces. Begin langzaam de afstand tussen jou en je puppy te vergroten voordat je het lekkers geeft.

Probeer om je training verder te ontwikkelen door naar verschillende plaatsen in huis te gaan en kleine afleidingen te introduceren. Dit zal testen of je puppy echt op jou gefocust is. De beste test is om deze training buiten te proberen, waar andere mensen en honden zijn.

 Soms lijkt het alsof de puppy alle commando’s vergeten is in een nieuwe omgeving. Dit is heel normaal, en het is belangrijk dat je geduldig blijft. Begin de training weer vanaf het begin, en je zult zien dat je puppy de commando’s razendsnel aan zal leren in de nieuwe omgeving. Stop als je pup teveel afgeleid is, en probeer de aandacht terug te krijgen met behulp van een spelletje.

Wandelen aan de riem

Labradors zijn van nature prikkelbare en nieuwsgierige honden. Dit betekent dat ze het liefst alles onderzoeken als ze gaan wandelen. Door je puppy te leren hoe hij netjes aan de lijn moet lopen, voorkom je gevaarlijke situaties. Je wil natuurlijk niet dat je hond zomaar het verkeer in rent of je omver trekt als hij iets interessants ziet.

Deze training is eenvoudig, maar kan in het begin behoorlijk frustrerend zijn. De sleutel is om consistent te zijn. Telkens wanneer je puppy je voor is, zegt je Kom, waarna je onmiddellijk van richting verandert. Doe dit elke keer dat hij voorop loopt. Dit leert hem om zich op jou te concentreren om de wandeling te leiden. Als je puppy naast je loopt met een losse riem, geef hem dan veel verbale complimenten. Je kunt ook een commando toevoegen zoals ‘naast’ of ‘ volg’.

Veel mensen vergeten dat honden niet automatisch netjes aan de riem lopen. Sommige pups willen in het begin zelfs helemaal niet lopen als ze aan een riem vast zitten. Blijf in dit geval geduldig en maak je pup enthousiast met bijvoorbeeld een speeltje.

Het is heel belangrijk om niet te wachten met het trainen van goed gedrag aan de lijn tot je pup ouder en sterker is. Jong geleerd is oud gedaan, en als de basis goed vastgelegd is in de puppytijd, kun je daar veel voordeel van hebben als de hond ouder is.

Leer je Labrador pup terugkomen

Terugkomen op commando is essentieel voor een goed opgevoede hond die naar je luistert en op je reageert. Wanneer je je op een openbare plaats bevindt met je hond niet aangelijnd, moet je een betrouwbare terugroepactie hebben. Te vaak zie je hondenbezitters naar hun hond schreeuwen en ze door het park achtervolgen omdat ze hun hond niet hebben geleerd wat hun naam betekent.

Terugkom training leert je hond in wezen dat wanneer je zijn naam zegt, dit betekent dat je zijn aandacht wilt. Om dit effectief te leren, kun je de naam van je hond roepen en vervolgens ‘Kom of hier’ zeggen, alleen als de pup naar je kijkt en je dus zijn aandacht hebt. Door herhaaldelijk de naam van je hond te roepen, leert je hond je alleen maar te negeren, omdat zijn naam geen betekenis heeft.

Begin thuis in een ruimte zonder afleiding. Laat je hond doen wat hij wil, maar wacht op een pauze in activiteit. Zeg zodra dit gebeurt de naam van je hond. prijs hem onmiddellijk en maak je pup enthousiast als hij naar je kijkt. Je wilt hem aanmoedigen om oogcontact te maken en naar je te luisteren.

Na een paar herhalingen hiervan, vervang je je complimenten door het door jou gekozen terugroepwoord. Roep de naam van je hond en zeg bijvoorbeeld ‘hier’ als hij naar je kijkt. Je pup zal al naar je toe bewegen, dus als je dit proces meerdere keren herhaalt, zal er een verband ontstaan ​​tussen naar je toe bewegen, het woord ‘hier’ en het krijgen van een traktatie of speeltijd wanneer hij bij je komt.

Dit alles is essentieel omdat je wilt dat je hond je aandacht als waardevol ziet. Naar je toe komen is spannender en leuker dan wat hij al doet. Labradors zijn dol op aandacht en hun eigenaar, dus als je vroeg begint zal het hierkomen trainen vaak zonder moeite zijn bij je Labrador pup.

Als je thuis eenmaal een solide terugroepactie hebt, kun je doorgaan met trainen buiten. Breng je puppy naar een park of een andere plaats met afleiding. Houd hem aan een lange lijn, zodat hij van je kan weglopen, maar nog steeds onder controle is. Wacht zoals eerder op een pauze in zijn spel en roep dan zijn naam. Geef geen terugroepopdracht tenzij hij naar je kijkt.

Denk eraan om veel mondelinge complimenten en beloningen te geven met een kleine traktatie of speelgoed. Laat je pup weer weggaan en een tijdje zijn eigen ding doen voordat je je terugroepactie herhaalt. Word niet boos of ongeduldig als je pup niet reageert. Hierdoor zal je pup alleen maar minder graag bij je terugkomen in de toekomst. Wacht gewoon een minuut en probeer het opnieuw.

Zindelijkheidstraining

Sommige hondenbezitters zweren bij trainingspads, maar ze zullen je hond eerder leren dat het oké is om in huis te plassen of poepen. De pads kunnen wel handig zijn voor ’s nachts in de puppyren bijvoorbeeld.

De meest effectieve manier om uw puppy zindelijk te maken, is door hem gewoon naar buiten te brengen voor regelmatige zindelijkheidstraining en hem te prijzen als hij zijn behoefte buiten doet.

Straf je pup nooit als hij zijn behoefte binnen doet. Dit zal hem alleen maar nerveuzer maken om zijn behoefte te doen, en je pup zal op zoek gaan naar plaatsen waar je het niet kunt zien, zoals achter de bank of onder de eettafel.

Een bench kan een handig hulpmiddel zijn om je puppy zindelijk te maken, vooral als je je hond niet de hele tijd in de gaten kunt houden. Benches zijn geen gevangenis, en het moet een fijne plek zijn voor je puppy. Gebruik hem daarom alleen voor korte periodes.

Je kunt de bench aantrekkelijker maken door de hondendeken en het favoriete speeltje van je pup erin te doen. Laat overdag het deurtje openstaan ​​als je pup niet in de bench hoeft te zitten. Je zult waarschijnlijk merken je puppy de bench vaker als slaapplek zal gebruiken.

Elke keer dat je je puppy uit de bench laat, breng hem dan meteen naar buiten. Net als bij de eerste methode leert dit hem dat de enige acceptabele plek om te plassen buiten is.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe verzorg je de vacht van een Labrador?

Hoe maak je je Labrador moe als je geen tijd of ruimte hebt?

Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?


Snelle tips voor de training van je Labrador pup

1. Vraag je vrienden en familie om te helpen met de training van je puppy. Het maakt de training niet alleen leuker voor de puppy, maar het geeft je puppy ook wat extra socialisatie. Zo leert hij ook te luisteren naar andere mensen

2. Verander je routine. Je hoeft niet elke dag hetzelfde gedrag aan te leren. Probeer de ene dag Zit te leren en de volgende dag een ander gedrag. Als je puppy anticipeert op wat er gaat gebeuren, zal hij minder aandacht aan je besteden.

3. Ga met je puppy naar puppytraining. Zelfs als je al eerder honden hebt gehad, zijn deze lessen erg belangrijk. Ze zijn er niet alleen om je te laten zien hoe je je hond moet trainen. Ze helpen je puppy ook om andere honden te ontmoeten en op de juiste manier met andere honden om te gaan.

4. Breng je hond naar verschillende plaatsen. Beperk je puppy niet tot dezelfde paar plaatsen voor zijn wandelingen. Zelfs als je in de buurt blijft, kun je een andere route nemen of in de tegenovergestelde richting als je een rondje maakt. Dit geeft je hond wat nieuwe geuren om te onderzoeken en ook meer gelegenheid om wat buitentraining te oefenen met nieuwe afleidingen.

5. Vermijd fysiek straffen van je puppy. Door tegen je hond te schreeuwen of hem te slaan, leer je hem geen discipline. Het zal hem alleen maar leren bang voor je te zijn. Dit is niet hoe je een hond traint om zich goed te gedragen en zelfverzekerd te zijn. Dit zal er alleen toe leiden dat je hond nerveus wordt, wat leidt tot destructieve of angstige gedragsproblemen. Probeer in plaats hiervan te bedenken hoe je het gedrag op een slimme manier kunt veranderen.

6. Schaam je niet om advies te vragen. Word lid van een online puppygroep of stel jezelf voor aan andere hondenbezitters. Het zal je verbazen hoeveel verschillende manieren er zijn om hetzelfde te onderwijzen. Het uitwisselen van tips met gelijkgestemde mensen kan je nieuwe manieren bieden om training leuk te maken voor jou en je Labrador-puppy.

7. Vergeet niet dat je puppy een jong dier is en geen machine. Net als bij kinderen, zijn er momenten dat je puppy het bloed onder je nagels vandaan zal halen. Blijf altijd geduldig en neem een paar stappen terug als je pup alles ineens vergeten lijkt te zijn. Dit is heel normaal en zolang je goed gedrag blijft bevestigen, komt alles helemaal goed.

8. Geef je pup genoeg rust. Rust, regelmaat en consequentie zijn de drie meest belangrijke punten bij de training van je pup. Labrador pups hebben enorm veel energie, en soms zul je je afvragen of hij ook kan slapen. Soms moet je een puppy leren rust te nemen, en een bench of puppyren kan een goed hulpmiddel zijn.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe lang kan een Labrador alleen zijn?

Wat heb je nodig voor een Labrador puppy?

Hoe maak je een Labrador puppy zindelijk?