Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 29 november 2021

Kan een Labrador retriever buiten slapen?

labrador buiten slapen

Vanwege hun fokerfgoed zijn Labradors zeker geschikt om buiten te slapen, maar ze kunnen niet het hele jaar door buiten slapen zonder enige hulp. Hun kortharige vacht zorgt ervoor dat ze, zeker in de winter, een warme schuilplaats nodig hebben.

Een hond buiten houden vereist veel denkwerk en voorbereiding. Dit komt door verschillende factoren die van invloed zijn op de veiligheid van je hond wanneer hij of zij buiten slaapt, vooral ’s nachts.

Gedomesticeerde honden delen een groot deel van hun genen met hun wilde voorouders, maar honden zijn zo ver gedomesticeerd dat zeker niet elk ras geschikt is om buiten te slapen.

Sommige hondenrassen zijn gefokt om buiten te leven, zoals Husky’s en Malamutes. Labradors werden in Engelend van origine gefokt voor de jacht op gevogelte in moerasgebieden. Ze zijn eigenlijk afkomstig van St Johns Water-honden of Lesser Newfoundland-honden.

Ze hebben een grote drang om te apporteren en houden van water, dus ze zijn perfecte honden voor de jacht, en halen vlekkeloos vogels en ander wild op voor de jager.

Tijdens de lente en herfst is het weer geschikt voor Labradors om buiten te slapen. Er is niet veel kans op harde wind en de temperaturen blijven redelijk zacht. Zomer en winter zorgen voor uitdagingen om buiten te slapen, maar een zorgvuldige planning kan het veilig maken.

Houd er rekening mee dat Labradors gek zijn op hun baasje en zich sterk hechten aan hun roedel. Het is dus het fijnst voor je hond als hij een maatje heeft om mee in de kennel te verblijven, zodat hij niet alleen hoeft te zijn.


TOP TIP

Als je kennel geen ingebouwd nachthok heeft, zorg er dan voor dat je zelf een comfortable slaapplaats installeert voor je hond. Dit hondenhok van Duvo bijvoorbeeld, geeft je Labrador een beschutte en fijne plek om te slapen. Het is ook makkelijk te verwarmen als dat nodig is.


Kan een Labrador retriever in de winter buiten slapen?

Buiten slapen in de winter is voor de meeste Labradors niet geschikt, tenzij aan een bepaald aantal voorwaarden wordt voldaan.

Ten eerste moet een Labrador een stevige, tochtvrije en waterdichte kennel hebben, met een overkapping. Het moet op een beschutte plek staan, tegen een muur of onder een boom om te beschermen tegen harde wind en regen.

Veel hondenbezitters zullen hun hondenkennels voor buiten schilderen met een waterbestendige verf of glans om te voorkomen dat het hout gaat zwellen of barsten als gevolg van hevige regen.

Een hondenkennel voor buiten moet ook een dikke deken hebben, een verwarming indien nodig en de hond moet onbeperkt toegang tot water hebben.

In de afgelopen jaren is er een enorme sprong in technologie geweest als het gaat om verwarmingsunits. Er zijn nu meer opties voor hondenkennels en ze zijn ideaal voor de winter. Zo kun je bijvoorbeeld een vloerverwarming of infraroodpanelen installeren in de kennel.

Honden kunnen de hele winter comfortabel en veilig slapen als hun kennel is uitgerust met een verwarming. Een verwarming op elektriciteit kan eenvoudig worden gevoed via het lichtnet, een batterij of zelfs zonnepanelen.

Traditionele buitenkennels met een dak, 3 wanden en een open voorkant worden steeds minder populair in plaats van stevigere constructies. De meeste kennels die tegenwoordig worden geproduceerd, zijn groter, breder en langer, met stevige deuren en een aparte, gezellige slaapruimte.

Buitenkennels kunnen zelfs een gaasgedeelte met open zijkanten hebben met een dak, dat is verbonden met een stevige schuur om te slapen. Deze opties zijn afhankelijk van hoeveel buitenruimte je hebt en je budget.

Een buitenkennel moet een groot formaat hebben, omdat je hond er een behoorlijke hoeveelheid tijd in doorbrengt. Zorg ervoor dat je hond genoeg bewegingsruimte heeft.

Wanneer het te koud is voor de Labrador retriever om buiten te slapen?

Hoewel Labradors een dubbele vacht hebben, is deze niet dik genoeg om voldoende lichaamswarmte vast te houden om onderkoeling tijdens koude nachten te voorkomen.

Elke hond moet naar binnen worden gebracht als hun buitenkennel niet boven de 10 °C kan worden gehouden of als ze het risico lopen op onderkoeling.

Als je je een verwarmingsunit in je hondenkennel hebt, moet deze op een comfortabele temperatuur worden gehouden en dagelijks worden gecontroleerd. Er mogen geen losse kabels zijn, omdat dit gevaarlijke situaties op kan leveren.

Wanneer moet je overwegen je Labrador binnen te houden?

Er zijn zeker omstandigheden waarin zelfs buitenhonden voor hun veiligheid naar binnen moeten worden gebracht, zelfs als ze liever buiten blijven.

Het is belangrijk op te merken dat puppy’s vóór de leeftijd van 6 maanden niet alleen buiten mogen slapen, omdat ze niet zo goed in staat zijn om hun eigen lichaamstemperatuur te regelen als volwassen honden. Puppy’s kunnen buiten bij hun moeder slapen als de kennel veilig is, goed beschermd is tegen de elementen en een aparte, afgesloten ruimte heeft om te slapen met voldoende warmte.

Te koud om buiten te blijven

Koude temperaturen samen met regen, ijs en sneeuw kunnen een ernstig gevaar vormen voor Labradors. Een korte blootstelling aan koude temperaturen kan onderkoeling veroorzaken.

Vanaf 2-4 uur in de kou loopt een Labrador het risico longontsteking te ontwikkelen en langdurige blootstelling aan koude temperaturen kan leiden tot gevoelloosheid, frostbite en verlies van ledematen door bevroren ledematen.

Dit komt omdat de natuurlijke reactie van het lichaam is om warm zuurstofrijk bloed weg te halen van de ledematen en het vast te houden rond de belangrijkste delen van het lichaam om de organen te laten functioneren.

Poten, oren en staarten lopen het risico gevoelloos te worden en kunnen zelfs afsterven. Een beperkte bloedcirculatie zorgt ervoor dat het weefsel sterft en kan snel leiden tot ernstige infectie en zelfs de dood als het niet onmiddellijk wordt behandeld.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Welk voer is het beste voor een Labrador Retriever?

Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?

Hoe verzorg je de vacht van een Labrador?


Hoeveel slapen Labradors?


Te warm om buiten te blijven

Net zoals koude temperaturen een probleem kunnen zijn, kunnen ook hoge temperaturen een probleem zijn. Tijdens de zomer kan een hondenkennel snel oververhit raken, wat leidt tot een hitte beroerte en overlijden indien onbehandeld.

Een hondenkennel buiten mag niet warmer worden gehouden dan 25 ° C om er zeker van te zijn dat er geen risico is voor de hond.

Een kleine airco zal helpen om de koele ruimte rond de kennel te laten circuleren en het is raadzaam om voor veel schaduw in de kennel te zorgen in de zomer.

Als je geen schaduwplek hebt, kun je er een creëren met een schaduwdoek, buitenzonwering of een tuinhuisje.

Stormen, bliksemschichten, donderslagen

Honden mogen tijdens onweer nooit buiten worden gelaten. Honden zijn roedeldieren, ook al brengen ze het grootste deel van hun tijd buitenshuis door.

Onweersbuien kunnen beangstigend zijn voor honden, dus het is van belang om de hond naar binnen te brengen voordat een storm losbarst. De meeste stormen brengen zware regen, donder en bliksem.

Een hondenkennel buiten kan gemakkelijk overstromen tijdens een storm en onweer kan een enge ervaring zijn. Honden begrijpen niet wat stormen zijn en de stress kan leiden tot andere gezondheidscomplicaties.

Als je buitenkennel een verwarming of airconditioning heeft, bestaat het extra risico dat de kennel een blikseminslag kan aantrekken, wat dodelijk kan zijn.