Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 17 september 2020

Mijn Labrador stinkt, oorzaken en oplossingen

Labrador vacht stinkt

Je Labrador Retriever is je grootste vriend, waar je meestal natuurlijk niks negatiefs over te zeggen hebt. Wanneer je Labrador stinkt, kan dit ervoor zorgen dat je je Labrador minder graag aait of knuffelt als je zou willen. Als Labrador eigenaar ken je ongetwijfeld de geur van natte hond, een geur die vaak voorkomt bij honden die van het buitenleven houden.

Elke hond heeft een geurtje, maar sommige honden ruik je wat beter dan anderen. En soms zijn er gezondheidsproblemen die ervoor kunnen zorgen dat de vacht van je Labrador stinkt, zijn oren stinken, of dat je Labrador uit zijn bek stinkt.

In dit artikel behandelen we alle lichaamsdelen van de Labrador die stank kunnen produceren, en wat je eraan kunt doen om deze vervelende geuren te verhelpen.


TOP TIP

Labradors zijn honden die graag zwemmen en het liefst de hele dag buiten bezig zijn. Ze blijven daarbij meestal zeker niet schoon. Je kunt je Labrador daarom het beste regelmatig met een natuurlijke shampoo wassen. Een van de beste natuurlijke shampoo’s die ook rustgevend werkt voor de huid is Greenfields. De etherische olien in deze shampoo hebben een verzorgende werking, verminderen jeuk en gaan ontstekingen tegen.


Labrador stinkt uit zijn bek

De bek van je Labrador is een van de lichaamsdelen die voor een vervelende stank kan zorgen. Net als bij mensen, kunnen tand- en tandvleesproblemen bij honden voor een vieze adem zorgen.

Honden hebben natuurlijk meestal niet de meest frisse adem, maar als je Labrador opvallend veel uit zijn bek stinkt, kan er iets vervelends aan de hand zijn. Vaak heeft de bek van je Labrador dan een soort doodse, rottende geur.

Als je Labrador uit zijn bek stinkt, is het een goed idee om hem naar de dierenarts te brengen voor een controle van de tanden. Vaak moet er onder narcose een grondige gebitsreiniging gedaan worden. Het kan ook zijn dat de dierenarts wat rottende tanden verwijdert als de tanden in een slechte staat zijn.

Labrador stinkt uit zijn bek

Het kan ook zijn dat er niks aan de hand is met de tanden van je hond, terwijl hij toch een slechte adem heeft. De oorzaak hiervan kan een maagprobleem zijn, maar het eten van vieze dingen zoals poep kan er ook voor zorgen dat je Labrador uit zijn bek stinkt.

Lees hier verder als je Labrador poep en andere vieze dingen eet om te lezen wat je hieraan kunt doen.

Na het reinigen van de tanden, is het van belang dat de tanden schoon blijven. Je kunt hiervoor zorgen door je Labrador genoeg kauwmateriaal aan te bieden. Er zijn tegenwoordig ontelbaar veel opties als het op kauwsnacks voor honden aankomt.

Een belangrijk punt om op te letten bij Labradors, is dat het materiaal groot genoeg is, zodat kleine stukjes geen problemen op kunnen leveren in de maag van de hond. De gulzigheid van Labradors kan er soms voor zorgen dat ze niet lang genoeg op kleine stukken kauwmateriaal kauwen. Neem kleine stukjes daarom gewoon weg van je hond, ook het laatste stukje als het bot bijna op is.

Vermijd ook gekookte botten met vlees eraan. Honden vinden deze vaak heerlijk, maar ze kunnen, zeker bij enthousiaste kauwers, grote problemen opleveren omdat er kleine splinters vanaf kunnen breken. Gedroogde snacks, zoals runderhuid, kippenpoten, varkensoren en bullepezen zijn gezonde opties die door hun knapperige consistentie zorgen voor schonere tanden.


TOP TIP

Als je je Labrador stevig kauwmateriaal wil geven dat niet stinkt, niet binnen een dag opgegeten is en niet versplintert, is de Nylabone een goede optie. Blijf wel altijd bij je hond als je dit soort kauwspeelgoed geeft, en gooi kleine stukjes altijd weg!


Als laatste kun je de tanden van je Labrador ook poetsen. Er zijn verschillende tandenborstels en tandpasta’s voor honden, waarmee je regelmatig even de tanden van je Labrador kunt poetsen. Een bijkomend voordeel is dat je hierdoor ook regelmatig goed de tanden van je hond kunt controleren. Een goede tandverzorging kan ervoor zorgen dat de bek van je Labrador een stuk minder stinkt.

Labrador oren stinken

Labradors zijn actieve honden die het heerlijk vinden om hun tijd buiten en in het water door te brengen. Gelukkig zijn ze gefokt om precies dit te doen, en zorgt hun dikke, dubbele vacht voor de nodige bescherming.

Eindeloos rondstruinen in ruig terrein en regelmatig zwemmen kan echter ook voor problemen zorgen, voornamelijk voor de oren van je Labrador. Hangende oren kunnen problemen opleveren doordat vocht en vuil zich in de oren op kan hopen, waar het voor irritatie en ontstekingen kan zorgen.

Deze ontstekingen, die overigens ook door bijvoorbeeld oormijten veroorzaakt kunnen worden, zorgen voor vieze, stinkende oren. De symptomen van een ontsteking zijn jeuk, een rode huid, donkere, vaak korrelige afscheiding.

Het is belangrijk dat je je Labrador door een dierenarts laat onderzoeken als je symptomen van een oorontsteking opmerkt. De ontsteking kan veroorzaakt worden door veel verschillende problemen, van nattigheid tot een vreemd voorwerp in het oor. Een oorontsteking geneest het snelst als de oorzaak zo snel mogelijk wordt aangepakt.

Oorproblemen bij je Labrador kun je voorkomen door de oren goed schoon te houden en ze regelmatig te controleren. Probeer er een gewoonte van te maken, en controleer bijvoorbeeld elke avond even de oren van je hond. Maak ze schoon met behulp van een speciale oorreiniger en een schoon doekje. Gebruik geen wattenstaafjes, daarmee kun je de oren van je Labrador beschadigen!


TOP TIP

Een uitstekende oorreiniger die geschikt is voor Labradors, is Virbac Epi-Otic. Deze oorreiniger heeft een indrogende werking, en reinigt het gehoorkanaal grondig. Je Labrador zal minder last hebben van jeuk, en door de vochtregulerende werking is het een uitstekende verzorging voor oren na het zwemmen.


Labrador vacht stinkt

Net als de oren van je Labrador, heeft ook de vacht soms wat te lijden door de favoriete dingen van een Labrador; zwemmen, viezigheid en buiten avonturen. Labradors vinden het heerlijk om hondse dingen te doen, en dit kan leiden tot een vieze, stinkende vacht. Soms zijn er ook huidcondities die voor een vieze geur kunnen zorgen, maar hierover later meer.

De dubbele vacht van een Labrador houdt uitstekend warmte vast, maar vaak helaas ook viezigheid. Bacterien in de vacht kunnen dan voor een ‘vieze hondengeur’  zorgen. Voor de meeste honden, inclusief Labradors, is het normaal dat ze wat naar hond ruiken, maar soms lijkt de geur echt teveel aanwezig te zijn.

Soms heeft je Labrador dan gewoon een goede wasbeurt nodig, maar er kan ook meer aan de hand zijn. Als je Labrador vies ruikt door zijn vele avonturen buiten, dan is een goede wasbeurt de perfecte manier om hier wat aan te doen.


TOP TIP

Gebruik de Oxyfresh Pets shampoo om de vacht van je Labrador grondig te reinigen, zonder gebruik te maken van agressieve ingredienten. De shampoo pakt bacterien die voor vieze geurtjes zorgen aan, waardoor je Labrador weer heerlijk fris zal ruiken!


Soms wordt de stinkende vacht van de Labrador niet veroorzaakt door viezigheid, maar door vervelende huidproblemen. De huid van Labradors kan soms teveel talg produceren, waardoor de vacht en huid vet en schilferig worden. Deze conditie van de huid wordt ook wel seborroe genoemd. Meestal ruiken honden met seborroe niet zo fris.

Seborroe kan allerlei oorzaken hebben, zoals een bacteriele of schimmelinfectie, of parasieten. Het kan ook het gevolg zijn van een allergie of verkeerde voeding. Ook bij deze conditie is het daarom een goed idee om de hond door de dierenarts te laten onderzoeken, zodat eventuele onderliggende oorzaken aangepakt kunnen worden.

Labrador vacht stinkt

Soms kan er echter geen duidelijke oorzaak gevonden worden, en heeft de hond gewoon meer talgproductie dan gemiddeld. Bij sommige oorzaken, zoals een omgevingsallergie, kunnen de symptomen moeilijk onder controle te krijgen zijn.


TOP TIP

Overleg altijd met de dierenarts als je hond een vette, schilferige vacht heeft. Er bestaan ook shampoo’s die je kunnen helpen de overmatige talgproductie van je hond aan te pakken. Met de Virbac Sebolytic  of de Virbac Etiderm shampoo kun je huid en vacht van je hond helpen herstellen en de talgproductie helpen verminderen.


Stinkende anaalklieren

Alle honden hebben klieren met een unieke geur bij hun anus. Deze klieren worden normaal geleegd wanneer de hond zich ontlast, maar soms raken ze verstopt of ontstoken waardoor dit niet zo soepeltjes verloopt.

Ontstoken anaalklieren zorgen niet alleen voor irritatie bij de hond, ze kunnen ook enorm stinken. Je herkent het als een indringende, visachtige geur. Vaak zal je hond veel aan zijn achterste likken als de anaalklieren ontstoken zijn, en door de jeuk gaan ze vaak ‘sleetje rijden’ over de grond.

Wanneer je Labrador dit soort symptomen heeft, kun je het beste even een bezoekje aan de dierenarts brengen. Deze kan de klieren uitknijpen en eventueel medicijnen voorschrijven als er sprake is van een ontsteking.

Tips en tricks tegen hondengeur:

  • Verzorg de vacht van je Labrador goed. Een ophoping van ondervacht en vuil in de ondervacht kan ervoor zorgen dat je hond meer ruikt dan normaal. Regelmatig borstelen en kammen is daarom aan te bevelen.
  • Zorg ervoor dat je Labrador voer krijgt van goede kwaliteit. Een intolerantie kan voor een geirriteerde huid zorgen, waardoor je Labrador gaat stinken. Soms heeft een verandering van het voer een positief effect op de huid en vacht.
  • Labradors hebben meestal een geur, dit is normaal en hoort gewoon bij het feit dat de vacht wat vettig en waterafstotend is. Andere honden met dit type vacht hebben hier ook sneller last van. Je kunt een droogshampoo of spray gebruiken om je Labrador na bijvoorbeeld een zwembeurt of een wandeling in de regen snel op te frissen.

Tips en tricks tegen hondengeur op meubels en in huis

  • Reinig regelmatig de slaapplek van je Labrador door hoezen, dekens en kussens warm te wassen. Komt het echt niet meer fris uit de wasmachine? Dan kun je ook eens het wasmiddel Clovin Septon II gebruiken. Dit wasmiddel doodt de bacterien die voor vervelende geurtjes zorgen.
  • Leg dekens op de bank als je Labrador daar vaak op ligt. Je kunt natuurlijk ook een bank aanschaffen die gemaakt is van materiaal dat geen vuil opneemt, zoals (nep) leer. Als je Labrador ook op het bed komt, is het zeker aan te raden deze overdag te bedekken met een deken.
  • Gebruik een luchtreiniger in huis. Een luchtreiniger haalt alle bacterien, schimmels en stof uit de lucht waardoor de lucht schoner is en geurtjes dus ook minder goed kunnen blijven hangen. De luchtreinigers van Dyson zijn uitstekend geschikt voor Labrador eigenaren.

Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat te doen als je Labrador alles kapot kauwt

Hoe verzorg je de vacht van een Labrador?

Voedingstips voor Labradors