Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 02 september 2019

Kunnen Labradors goed zwemmen?

Labrador zwemmen

Het antwoord op deze vraag is eenvoudig: Ja, dat kunnen ze. Ze kunnen niet alleen goed zwemmen, ze worden beschouwd als een van de beste zwemmende hondenrassen die bestaan. In feite waren Labrador Retrievers gefokt om te zwemmen. De voorvader van de Labrador, de St. John’s waterhond, stond bekend om zijn vermogen om te zwemmen. In het verleden werden de honden door vissers gebruikt om visnetten en andere objecten uit het water te halen.

De zwemvaardigheden van de St. John’s-waterhond waren zo groot dat het uiteindelijk leidde tot de wijdverbreide fokkerij van wat nu bekend staat als Labrador Retrievers.

Ondanks het voorbijgaan van eeuwen en de afname van het gebruik van honden in de visindustrie, behielden Labradors hun grote vermogen om te zwemmen en tegenwoordig dienen velen van hen als trotse leden van reddingshonden over de hele wereld.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?

Wat is het verschil tussen een Amerikaanse Labrador en een Engelse Labrador Retriever?

Zijn er verschillen tussen bruine, blonde en zwarte Labradors?


Op welke leeftijd kan een Labrador puppy zwemmen?

Zwemmen en kennismaken met water zijn niet precies dezelfde dingen en het kan verstandig zijn om je Labrador puppy geleidelijk aan het water te laten wennen.

Eerst moet je Lab-puppy aan het water worden geïntroduceerd. Dit kan je doen zodra de puppy 3 maanden oud is.

Je kunt puppy’s kennis laten maken met water door ze een ondiep bad te geven dat je in de tuin kunt plaatsen. Het moet klein zijn en niet te diep, zodat de puppy’s er niet in kunnen zwemmen.

Zodra puppy’s bekend zijn met het water en geen tekenen van angst of stress vertonen, kan je ze meenemen voor hun eerste zwemles.

Laat de puppy vóór het zwemmen het water verkennen. Het moet niet te diep en met een gemakkelijke toegang vanaf de kust zijn. Het moet ook warm zijn en zonder obstakels op het oppervlak of onder water.

Moedig je puppy vervolgens aan om in het water te stappen en rond te spetteren.

Als je meer dan één puppy hebt, laat ze dan samen het water verkennen. Ze zijn misschien meer ontspannen, nieuwsgierig en bereid om te spelen wanneer ze in een groep zijn in plaats van gescheiden van hun nestgenoten.

Als de puppy eenmaal bekend is met de omgeving, is de kans groter dat hij gaat zwemmen. Forceer het niet als het het niet bij de eerste poging wil doen. Blijf geduldig en herhaal de oefening enkele ogenblikken later opnieuw.

Labrador puppy’s zijn geboren zwemmers, dus het zou niet te lang moeten duren voordat ze hun waterbenen proberen en gaan zwemmen. Elke Labrador is anders en ondanks het feit dat de meeste Labradors gek zijn op zwemmen, zijn er ook Labradors die er niks aan vinden.

Forceer het zwemmen dan niet, aangezien je de afkeer voor water daarmee alleen maar erger maakt. Een hond is niet verplicht te zwemmen, misschien ontdekt je hond in de toekomst spelenderwijs dat het toch wel leuk is.

Het is vermeldenswaardig dat als de puppy geen ervaring heeft met water binnen de eerste 6 maanden van zijn leven, het hem meer tijd kan kosten om te wennen aan water. Daardoor kan de training langer duren en moet je wellicht meer geduld hebben dan je zou verwachten.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe verzorg je de vacht van een Labrador?

De verschillende ontwikkelingsfasen van een labrador pup

5 items die je moet hebben als je je eerste Labrador pup koopt


Hoe leer je een volwassen Labrador zwemmen?

Een volwassen Labrador leren zwemmen kan een iets grotere uitdaging zijn en het kan meer tijd en inspanning vergen om het uiteindelijke doel te bereiken.

Labradors zijn geboren zwemmers en zouden relatief gemakkelijk moeten kunnen leren zwemmen. Van tijd tot tijd kan je echter een Labrador tegenkomen die nog nooit heeft gezwommen of geen ervaring heeft met water.

Als je Lab nog nooit heeft gezwommen of niet wil zwemmen, kan je overwegen om het te onderwijzen door dezelfde stappen te volgen die van toepassing zijn bij puppy’s. In dat geval moet je een ondiepe plas water vinden, zonder obstakels en toegang tot het water zonder obstakels.

Laat je volwassen Labrador rustig het water verkennen. Het kan nuttig zijn als je een tweede hond bij je hebt die graag zwemt. Deze kan je Lab aanmoedigen om hem te volgen en te ontspannen terwijl hij zich in en rond water bevindt.

Begin de training met in- en uitoefeningen. Laat je hond spelen in de ondiepe delen van het water, en laat hem een beetje rond spetteren zonder te hoeven zwemmen.

Moedig je Lab aan om verder te gaan en beloon hem als hij dat doet. Je kunt een lange riem gebruiken om je hond de vrijheid te geven rond te dwalen terwijl je er enige controle over houdt. Laat je Labrador bijvoorbeeld een balletje ophalen en gooi deze steeds iets verder het water in.

Na een tijdje zal je hond de diepere delen van het water gaan verkennen en uiteindelijk op het punt komen dat hij moet zwemmen.

Zijn natuurlijke instincten zullen in werking treden en de hond zal beginnen te zwemmen. Je kunt de hond controleren met een riem als je dat wil, om ervoor te zorgen dat hij niet van de kust wegzwemt.

De meeste honden zullen echter na een klein stukje zwemmen proberen weer vaste grond onder de voeten te krijgen.

Als je Labrador eenmaal de smaak van het zwemmen te pakken heeft gekregen, kan je hem aanmoedigen om het vaker te doen door te spelen met een speeltje. Het geeft je Lab een goede reden om in het water te komen en versterkt de positieve ervaring met het water.

Je kunt ook hondenzwemvesten gebruiken die je hond in de diepere wateren ondersteunen. Hiermee kan je je Lab ook veilig meenemen op bijvoorbeeld een boot of een sup.

Hoe lang kan een Labrador zwemmen?

Zwemmen is leuk voor de meeste honden, maar de vraag die vaak wordt gesteld is: hoe lang kunnen Labradors zwemmen?

Het is belangrijk om te onthouden dat honden instinctieve dieren zijn en als je ze niet stopt zullen ze vaak blijven zwemmen tot ze zichzelf compleet uitputten.

Retrievers zijn gefokt om items te halen (ook uit het water) en zullen dat doen totdat er geen item meer over is om terug te brengen. Ze volgen de logica niet en als je speelgoed blijft gooien, zullen ze er elke keer achteraan gaan totdat ze overweldigd zijn door de activiteit.

Daarom moet je eraan denken om de zwemsessies te plannen en je hond maximaal 20-30 minuten per keer te laten zwemmen. Hierdoor kan je Labrador plezier hebben in het water, maar zal het niet compleet uitgeput zijn na het zwemmen.

Labrador Retriever zwemmen

Daarnaast moet je altijd toezicht houden op je Lab als hij zich in het water bevindt. Sommige honden zwemmen graag langs de kust, maken kleine rondjes en hebben plezier bij jou in de buurt. Anderen zwemmen graag ver van het strand en verkennen het diepe water.

Als je je hond in de gaten houdt en hem enkele basisprincipes leert, kun je hem veilig en gezond houden.

Als je bang bent voor de gevolgen van de lange zwemsessies van je hond, kun je hem uitrusten met een hondenzwemvest. Het is een geweldig hulpmiddel om de hond veilig te houden en wat extra ondersteuning te geven in het geval hij zich te ver van de kust af waagt.

Reddingsvesten voor honden kan je bijvoorbeeld voor een hele vriendelijke prijs kopen bij Bol.com . Deze zwemvesten zijn van uitstekende kwaliteit en ze hebben een fijne pasvorm voor Labradors.

Is het goed voor een Labrador om te zwemmen?

Zwemmen kan niet alleen leuk zijn, maar het is ook een therapeutische activiteit voor de meeste honden. Het is een van de beste manieren om spieren over het hele lichaam van de hond op te bouwen. Tegelijkertijd kan zwemmen ook helpen om de hond binnen de gezonde gewichtslimiet te houden en voorkomt het obesitas.

Zwemmen, net als andere fysieke activiteiten, activeert het lichaam van de hond en verbetert de bloedcirculatie enorm.

Daarnaast is zwemmen is gunstig honden met gewrichtsproblemen zoals artritis. Tijdens het zwemmen kunnen spieren en gewrichten namelijk bewegen zonder dat er teveel druk op komt. Het helpt ook bij de productie van gewrichtsvloeistof die gewrichten helpt om soepeler en met minder wrijving te bewegen.

Tijdens de warme zomerdagen kan zwemmen een geweldige manier zijn om de temperatuur van de hond onder controle te houden. Labradors houden van zwemmen en spelen graag met hun eigenaars in een meer of een zwembad.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Welk voer is het beste voor een Labrador Retriever?

Hoe maak je een Labrador puppy zindelijk?

5 items die je moet hebben als je je eerste Labrador pup koopt


Kan een Labrador in koud water zwemmen?

Labradors zijn geweldige zwemmers, maar niet alle wateromstandigheden zijn goed voor hen en te koud water kan problemen veroorzaken.

Ondanks het feit dat Labradors in koud water kunnen zwemmen, kan het ze blootstellen aan verschillende mogelijke gezondheidsproblemen. Net als mensen kunnen honden last hebben van onderkoeling als ze te lang in koud water blijven.

Ze vertonen dan symptomen zoals rillingen, apathie en een trage hartslag. Onderkoeling is een ernstige aandoening en als er geen hulp wordt geboden, kan de hond in coma raken, wat uiteindelijk kan leiden tot de dood van de hond.

Zwemmen in koud water is ook een van de belangrijkste oorzaken van Koud Water Staart bij honden. Cold Water Tail staat ook bekend als koude staart/ dode staart. Het is een aandoening waarbij de spieren in de staart van de hond beschadigd raken waardoor deze verlamd lijkt en slap naar beneden hangt.

Meestal is de dode staart niet al te serieus en zal deze zichzelf na een tijdje genezen, maar het kan ongemakkelijk zijn voor de hond en kan pijn veroorzaken.

Als je van plan bent je hond in koud water te laten zwemmen, moet je dit beperken tot 5 tot 15 minuten  met pauzes tussen elke duik.

Labrador zwemmen

Wanneer een gezondheidsprobleem bij je hond wordt vastgesteld (organenziekten of andere aandoening die van invloed kunnen zijn op de fysieke prestaties van uw hond), wordt zwemmen in koud water niet aanbevolen.

Voordat je je hond in het plaatselijke meer of een rivier laat springen, is het een goed idee om te onderzoeken hoe koud het water is. Het laatste wat je wilt, is je Labrador blootstellen aan water dat te koud is in vergelijking met de temperatuur buiten.

Dit kan een temperatuurschok veroorzaken. Als de temperatuur buiten te hoog is, maar de temperatuur van het water nog steeds laag is (zoals in het vroege voorjaar bijvoorbeeld), kan je je hond blootstellen aan een te groot temperatuurverschil dat niet te gezond is voor je viervoeter.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat heb je nodig voor een Labrador puppy?

Hoe vaak moet je je Labrador Retriever wassen?


Wanneer is het water te koud voor Labradors om te zwemmen?

Labradors hebben zwemmen in hun genen en kunnen veel meer verdragen dan andere, minder watervriendelijke honden. Er zijn echter grenzen aan hun uithoudingsvermogen en kracht.

Een goede vuistregel is dat honden niet in het water zouden moeten zwemmen wanneer de watertemperatuur lager is dan 10 graden Celsius. Als de temperatuur 10 graden Celsius overschrijdt, is het OK voor het Lab om kort te zwemmen. Desalniettemin moet je altijd toezicht houden op je hond en deze niet te lang in het water laten.

Dankzij de dikke vacht en de grote omvang van een Labrador zijn ze beter bestand tegen de effecten van koude watertemperaturen. Maar niet alle honden combineren goed met water. Honden met dunne vachten (windhonden), minder opgeslagen vet (kleinere rassen) en honden die niet gebouwd zijn om te zwemmen (Boxers of Bullen) zullen het heel moeilijk hebben om in water te zwemmen met een temperatuur van bijna 10 graden Celsius.

Het is dus belangrijk om te onthouden dat je naar je hond moet kijken en moet beslissen of het water geschikt is om te zwemmen op basis van de individuele aanleg en de algehele gezondheid van je hond.