Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 13 oktober 2020

Moet je een Labrador Retriever-puppy borstelen?

Moet je een Labrador Retriever-puppy borstelen

Met zoveel nieuwe ervaringen en activiteiten die plaatsvinden wanneer je een Labrador Retriever-puppy in je leven brengt, kan het moeilijk zijn om te weten wat je wel en niet kan doen met je jonge pup.

Een vraag die sommige eigenaren van nieuwe Labrador Retriever-puppy’s hebben, is of het oké is om hun Labrador Retriever-puppy te borstelen. Sommige eigenaren vragen zich ook af of het eigenlijk wel nodig is, of hoe ze hun Labrador Retriever-puppy kunnen leren zich op zijn gemak te voelen bij het poetsen.

In dit artikel zullen we onderzoeken of je een Labrador Retriever-puppy moet borstelen en hoe je hem kunt voorbereiden op de vachtverzorging in de toekomst.

Hoe vroeg kun je beginnen met het borstelen van een labrador retriever-puppy?

Zodra je je puppy mee naar huis neemt, kun je beginnen met zijn verzorgingsroutine. Het is natuurlijk niet handig om je pup gelijk de eerste dag ‘lastig te vallen’ met dit soort dingen, maar in principe is het het beste om zo vroeg mogelijk te beginnen.

Puppy’s maken een socialisatieperiode door waarin ze bijzonder gevoelig zijn voor het leren van nieuwe ervaringen. Tijdens deze periode leert je puppy snel, waardoor positieve ervaringen, maar ook negatieve ervaringen, een grote impact hebben.

Deze socialisatieperiode begint wanneer je puppy ongeveer 3-4 weken oud is en nog steeds bij zijn fokker woont. Het houdt aan tot je pup ongeveer 12-16 weken oud is, wat betekent dat je vaak meerdere weken met je puppy hebt om voort te bouwen op de vaardigheden en socialisatie die ze hebben ervaren toen ze bij hun fokker waren.

In deze periode leert je puppy wat veilig en niet veilig is in zijn wereld, en bouwt hij sterke neurale verbindingen op in zijn hersenen. Honden kunnen hun hele leven leren, maar dit is het kritieke punt waarop je hond gewend raakt aan het leven in de wereld.

Zelfs als je Labrador Retriever-puppy nog niet aan het verharen is en niet hoeft te worden geborsteld om schoon en gezond te blijven, zal het je leven in de toekomst gemakkelijker maken als je je puppy gedurende deze tijd aan het borstelen laat wennen.

Een belangrijk punt om te onthouden wanneer je je Labrador Retriever-puppy laat wennen aan het borstelen, is dat je ervoor moet zorgen dat alle ervaringen zo positief mogelijk zijn.

Tijdens de socialisatieperiode, gaat je pup ook door een angstperiode, vaak op de leeftijd van ongeveer 8-11 weken oud, waarin je puppy vooral gevoelig is voor nieuwe ervaringen die eng zijn.

Om deze reden is het het beste om ervaringen die eng kunnen zijn even uit te stellen op deze leeftijd, tenzij je zeker weet dat je pup er niet van onder de indruk zal zijn.

Hoewel je altijd moet proberen om van vachtverzorging en lichaamsbehandeling een positieve ervaring te maken voor je Labrador Retriever-puppy, zijn er maar een paar momenten in het leven van je pup dat een negatieve ervaring zo veel invloed op hem heeft als in deze angstperiode.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?

Wat kan je doen als je Labrador pup ‘s nachts jankt en piept?

Wat is het beste voer voor een Labrador puppy?


Hoe kun je een Labrador Retriever-puppy laten wennen aan het borstelen?

Het is het beste om in korte sessies te werken met veel beloningen om je Labrador Retriever-puppy te helpen wennen aan het borstelen.

Als je puppy de neiging heeft om te bewegen en je het moeilijk vindt om hem stil te houden terwijl je hem poetst, zijn er een paar dingen die je kunt proberen.

Ten eerste is het belangrijk om je Labrador pup stil te leren zitten voordat je begint met de borstelbeurt. Verwacht nog niet teveel van hele jonge pups, en borstel ze spelenderwijs zodat ze aan het gevoel kunnen wennen.

Een oudere pup kun je echter staan, zitten en liggen leren, en natuurlijk het commando blijf. Leer je pup al deze dingen eerst aan zonder hem erbij te borstelen, dit kun je later combineren.

Tijdens het borstelen, kun je Labrador Retriever-puppy belonen voor momenten dat hij stil zit. Soms is het handig als een tweede persoon helpt bij de borstelbeurt, zodat het makkelijker is om de pup te belonen voor goed gedrag.

Door je Labrador pup te leren dat hij stil moet staan op een trimtafel, of een andere plek waar je borstelt, zal hij leren in welke situaties je van hem verlangt dat hij stil blijft staan. Dit zal later bij de hondentrimmer en de dierenarts ook van pas komen.

Het is veel makkelijker om een puppy te leren op een tafel stil te staan, dan een grote hond. Stilstaan op een hoger oppervlak zal ook minder spannend zijn voor je hond wanneer hij dit als pup al geleerd heeft.

Je kunt je Labrador Retriever ook specifieke vaardigheden leren die kunnen helpen. Met behulp van clickertraining kun je je pup bijvoorbeeld leren een bepaald object of je hand aan te raken. Je kunt hem ook het commando ‘staan’ leren.

Als uw puppy moet worden verzorgd voordat hij het prettig vindt om zelfstandig stil te staan, kunt je een likmat met zuignappen gebruiken om je puppy af te leiden terwijl je hem poetst.

Korte en langzame sessies, met pauzes om te spelen, zijn de beste manier om je puppy te leren dat vachtverzorging een positieve en rustgevende ervaring is en niet iets om bang voor te zijn.

Welke borstels moet ik gebruiken om mijn puppy te verzorgen?

Er zijn verschillende borstels en andere verzorgingsapparatuur op de markt. De soorten borstels die het beste zijn voor een Labrador Retriever, zijn onder meer een rubberen borstel, en kammen die speciaal zijn ontworpen voor honden met een kortharige dubbele vacht die verharen.

Het meest ideaal voor Labrador pups, is een rubberen handschoen met noppen. Hiermee kun je je pup spelenderwijs borstelen, en omdat het veel lijkt op aaien zal je pup zich meestal snel ontspannen tijdens een borstelbeurt.

Het is ook ideaal om je puppy vanaf jonge leeftijd te leren comfortabel te zijn met baden en föhnen. Baden zullen vrijwel zeker een vast onderdeel van het leven van je Labrador Retriever worden! Een puppy is nog makkelijk handelbaar onder de douche, maar een volwassen Labrador die een hekel heeft aan een bad kan voor veel stress en gedoe zorgen.

Zorg er dan ook voor dat je je Labrador pup op een positieve manier met al deze dingen kennis laat maken. Ondanks het feit dat je een puppy makkelijk vast kunt houden onder de douche, is het niet de bedoeling dat het een gedwongen en stressvolle ervaring wordt. Bouw het langzaam op, en geef je puppy veel beloningen.

Na een bad, is het belangrijk dat je je puppy goed afdroogt en bij voorkeur met een hondenföhn droog maakt. Kleine pups raken snel onderkoeld, dus je moet ze anders de kans geven op een warme plek volledig op te drogen.

Föhnen wordt vaak gedaan in een professionele trimsalon, maar je kan dit zelf ook thuis doen. De föhnapparatuur helpt bij het verminderen van het verharen omdat losse haren uit de vacht worden geblazen. Het zorgt er bovendien voor dat je Labrador Retriever geen natte vacht heeft die tot hotspots kan leiden.

Wees voorzichtig met föhns die voor mensen bedoeld zijn. De lucht die hieruit komt is vaak te heet voor puppy’s en zelfs grotere honden. Blaas vanaf een grotere afstand als je deze wil gebruiken voor je hond.


TOP TIP

Voor een redelijke prijs kun je een speciale hondenföhn of waterblazer aanschaffen. Bekijk bijvoorbeeld deze populaire waterblazer van Buxibo. Deze zijn wat duurder dan föhns voor mensen, maar je hebt er een heel hondenleven plezier van!


Ten slotte moet je je Labrador Retriever-puppy laten wennen aan de ervaring van het knippen van zijn nagels. Als je geen nagelknipper hebt, of van plan bent iemand anders zijn nagels voor je te laten knippen, is het nog steeds belangrijk dat ze eraan gewend zijn.

Raak bijvoorbeeld de tenen van je Labrador aan met een ‘vreemd’ voorwerp zoals een pen, en beloon je pup. Doet dit tot je puppy er niks meer om geeft. Je kunt je pup aan het geluid laten wennen door droge spaghetti te knippen met een schaar.

Sommige hondeneigenaren vinden het knippen van de nagels wat spannend. Zeker als de nagels zwart zijn, kan het lastig zijn om te beoordelen tot hoever je deze af kunt knippen. Als je dit ook wat eng vindt, kun je een speciale elektrische nagelvijl voor honden gebruiken. Als je hiermee de nagels van je pup regelmatig even bijwerkt, voorkom je dat er grote stukken afgeknipt moeten worden.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

De beste manieren om Labrador haren te verwijderen

5 items die je moet hebben als je je eerste Labrador pup koopt

Hoe maak je een Labrador puppy zindelijk?