Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 09 oktober 2020

Kun je een Labrador retriever scheren?

kun je een labrador retriever scheren

Labrador Retrievers kunnen in theorie geschoren worden, maar in de praktijk is het vaak beter om dit niet te doen. Labradors zijn honden met een dubbele vacht, wat betekent dat ze een wollige ondervacht en een stugge, waterafstotende toplaag hebben. Dit kan problemen veroorzaken als ze geschoren worden.

Het scheren van je Labrador Retriever beschadigt de vacht en maakt thermoregulatie moeilijker voor je hond. De dubbele vacht van je Labrador heeft een functie, en het is beter om deze intact te laten.

In dit artikel zullen we de ins en outs onderzoeken van de redenen waarom je je Labrador Retriever (of een ander ras met dubbele vacht) niet zou moeten scheren en wat je in plaats daarvan kunt doen om oververhitting of haarverlies te voorkomen of verminderen.

Over de vacht van een Labrador

De vacht van een Labrador Retriever bestaat uit twee lagen: de beschermharen en de ondervacht.

De buitenste laag van de vacht bestaat uit de langere beschermende stugge haren, die helpen om de huid van je Labrador Retriever te beschermen, droog te houden en lucht door de ondervacht te laten stromen.

De binnenste laag van de vacht wordt de ondervacht genoemd. Deze laag is zachter en groeit vaak sneller dan de toplaag, maar blijft korter. De zachte en donzige ondervacht zorgt ervoor dat een Labrador Retriever warm blijft in de koude maanden en tijdens het zwemmen.

Deze thermoregulatie werkt doordat de beschermharen en ondervacht samenwerken. Zonder de beschermharen om de luchtstroom door de ondervacht te leiden, kan het een dikke, dichte laag vacht worden waardoor je Labrador Retriever zijn lichaamstemperatuur niet kan regelen.

Wanneer je een Labrador Retriever scheert, verwijder je de buitenste beschermharen en maak je de ondervacht korter. Omdat de ondervacht zichzelf vaker vervangt dan de toplaag , duurt het even voordat de vacht van je Labrador Retriever weer normaal kan functioneren.

de vacht van een Labrador

Omdat de dekharen van je Labrador een andere groeicyclus hebben, kan het heel lang duren voordat deze weer teruggroeien. De rustfase, de fase waarin haren niet groeien en niet uitvallen, kan bij de dekharen zo’n 4 jaar duren, terwijl de ondervacht meestal elke 6 maanden uitvalt.

Met een beetje pech, zal je geschoren Labrador dus heel lang rondlopen met een wollige, doffe vacht die een groot deel van zijn dekharen mist. Uiteindelijk zullen ook deze weer teruggroeien, maar zoals je hierboven kon lezen, kan het jaren duren voordat ze weer allemaal volledig teruggegroeid zijn!

Het klinkt heel verleidelijk om je Labrador van zijn vacht te ontdoen als het heel warm is buiten, maar een Labrador vacht heeft zijn een eigen, goed werkende systeem voor de zomer en winter. In de lente valt de dikke, dichte ondervacht uit, waarna een minder dichte ondervacht met dunnere haren teruggroeit.

Aangezien het scheren van de vacht van een Labrador Retriever ervoor zorgt dat deze niet goed functioneert, is het beter om deze niet te scheren om te proberen je Labrador koel te houden in de zomer. Hun eigen natuurlijke vacht zal dat beter doen dan welke modificatie dan ook.

Lees hier meer over de dubbele vacht van honden en het scheren ervan: Een dikke hondenvacht beschermt tegen de warmte: mythe of waarheid?

Alternatieven voor het scheren van je Labrador Retriever

Als je overweegt je Labrador Retriever vanwege hitte te scheren, houd er dan rekening mee dat je mogelijk de vacht van je Labrador in een slechtere conditie brengt.

Zorg er in plaats daarvan voor dat je Labrador Retriever schaduw heeft en indien beschikbaar toegang tot airconditioning en voldoende water. Als je een tuin hebt, kun je een Labrador heel blij maken met een hondenzwembad.

Je kunt ook investeren in een koelvest voor je hond, deze koelt je hond af terwijl het water verdampt, net zoals ons eigen zweet ons afkoelt.

Een andere veel voorkomende reden waarom mensen hun Labrador Retriever willen scheren, is om het verharen tot een minimum te beperken. Het scheren van je Labrador Retriever verandert echter niets aan de hoeveelheid haar die hij verliest.

Het kan het in veel gevallen zelfs erger maken. Wanneer het haar wordt afgeknipt, wordt het natuurlijke zachte uiteinde van de haar weggenomen. In plaats daarvan blijft een scherpe rand achter die door een mes is gesneden.

Wanneer dit haar eruit valt, kan de scherpe rand vaak in je huid doordringen, ook wel bekend als een “haarsplinter”. Daarnaast zorgt het korte haar vaak voor jeuk bij je Labrador, en omdat de beschermende dekharen ontbreken kan je hond zijn huid ernstig beschadigen door te krabben.

Het is vaak veel gemakkelijker en comfortabeler om de normale haarlengte te beheren, in plaats van om te gaan met haar dat zich een weg baant in je kleding en huid en buitengewoon ongemakkelijk is.

In plaats van te scheren om het verharen tegen te gaan, kun je je hond het beste regelmatig borstelen en kammen. Een keer per week is ideaal voor het grootste deel van het jaar, en eenmaal per dag is vaak nodig tijdens piekmomenten van de verharing in de lente en herfst.


TOP TIP

De Furminator is een van de handigste kammen om snel en effectief een losse ondervacht bij je hond te verwijderen. Let bij het gebruik van een furminator wel op dat je de bovenste dekharen niet afsnijdt, gebruik hem met beleid.


Het helpt ook om je Labrador regelmatig te wassen. Dit verwijdert haren die je niet verwijderd kreeg met een kam of borstel. Het zorgt er ook voor dat de vacht van je Labrador schoon en netjes blijft.

Als u al overweegt om uw Labrador Retriever naar een trimmer te brengen om zich te laten scheren, overweeg dan om de afspraak te veranderen in een afspraak om je Labrador te laten wassen en behandelen met een waterblazer.

Een professionele trimmer gebruikt een waterblazer, dit is een handige föhn die door hard te blazen water en haren uit de vacht van je hond verwijdert. Een hondentrimmer  weet ook welke shampoo en conditioner het beste is voor het verharen van je hond en heeft een verscheidenheid aan borstels om zoveel mogelijk haar te verwijderen.

Je kunt natuurlijk ook zelf een waterblazer aanschaffen, zodat je dit thuis kunt doen.


TOP TIP

De Gridbyt hondenföhn  is een gunstig geprijsde, goede waterblazer waar je veel plezier van kunt hebben. Je hoeft je hond niet meer af te drogen met handdoeken na een natte wandeling of als je Labrador gezwommen heeft. Met deze waterblazer heb je je hond in no time weer droog, en verwijder je tegelijkertijd veel losse haren!


Huishoudtips om beter om te gaan met verharen

Naast het beheren van de hoeveelheid haar die van je hond komt, kun je ook schoonmaak- en andere handige huishoudelijke trucjes implementeren die je helpen de hoeveelheid haar in je huis te beperken.

Als je de eigenaar bent van een Labrador Retriever, is het belangrijk om te investeren in een krachtige stofzuiger die is ontworpen om veel haar te verwerken. Je zult hem vaak gebruiken!

Overweeg daarnaast om de manier waarop je dekens en kleding wast te veranderen om meer haar tijdens het wasproces te verwijderen. Er zijn verschillende items, zoals drogerballen, die kunnen helpen bij het verwijderen van haar, waaronder enkele die ook in de wasmachine kunnen.

Als je je kleding of dekens 10 minuten in de droger gooit voordat je ze in de was doet, kan het haar loskomen, waarna het door de wasmachine kan worden verwijderd.

Stop de kleding en dekens na het wassen weer in de droger. Soms duurt het 2-3 cycli voordat dekens die zwaar bedekt zijn met haar weer haarvrij zijn. Vergeet niet het filter van je droger vaak schoon te maken.

Ten slotte is het een goed idee om te investeren in een borstel die is ontworpen om haar van meubels of kleding te verwijderen. Kleverige pluizenrollen gaan niet zo lang mee, dus een herbruikbare borstel die effectief is, kan een goede aankoop zijn.

Je kunt dit type borstel ook gebruiken om eventuele bosjes haar te verwijderen die zich op je dekens hebben verzameld nadat ze een tijdje in de droger hebben doorgebracht. Meestal zal haar dat niet wordt verwijderd door het hierboven beschreven wasproces, zichzelf verzamelen in een bal van vacht die gemakkelijker kan worden verwijderd.


TOP TIP

Een van de fijnste en makkelijkste haarborstels voor meubels is deze variant van RX Goods. De roterende borstel kun je over je meubels of kleding halen, waarna haren opgevangen worden in een bakje die je gemakkelijk kunt legen.


Lees hier meer over het verwijderen van Labrador haren: De beste manieren om Labrador haren te verwijderen.