Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 21 november 2020

Kan een Labrador alleen vlees eten?

Kan een Labrador alleen vlees eten

Het kiezen van geschikt voer voor je Labrador kan een hele uitdaging zijn, vooral voor beginnende hondenbezitters. Kies je voor natvoer of droog? Kun je beide combineren? Compleet of complementair? Rasspecifiek of generiek? Wat is het verschil tussen diëten specifiek voor Labradors en diëten die zijn gelabeld als geschikt voor alle rassen? Er is zoveel om uit te kiezen en het nemen van een beslissing kan best lastig zijn.

Onlangs is er een nieuwe vraag gerezen. Kunnen honden alleen vlees eten? Dit komt voort uit het feit dat moderne honden nauw verwant zijn aan wolven en dat hun spijsverteringssysteem bijna identiek is. Dus, kun je het dieet van je Labrador verbeteren door naar het dieet van een wolf te kijken?

Als eerste is het heel belangrijk om je te realiseren dat het leven in het wild, en dus ook het leven van een wolf, niet perfect is. De meeste zoogdieren leven langer in de dierentuin bijvoorbeeld, omdat de natuur hard kan zijn en er in de dierentuin altijd goed voor ze gezorgd wordt. Het dieet van een wolf in gevangenschap kan dus beter geschikt zijn voor een wolf dan een dieet van een wolf in het wild.

Desondanks is er een trend gaande waarbij mensen voor zichzelf een steeds natuurlijker dieet kiezen, vrij van allerlei toegevoegde stoffen die eten smakelijker of beter houdbaar maken. Voor onze honden willen we natuurlijk ook het beste, en daarom is ook het vers vlees dieet (barf of kvk) immens populair onder hondeneigenaren.

Wolven dieet en vers vlees

Hoewel algemeen wordt aangenomen dat wolven vleesetend zijn, foerageren ze op wilde vruchten en bessen. Bovendien eten ze het hele prooidier, inclusief huid, haar en botten. Hoe belangrijk is dit voor hun algehele dieet?

Het grootste deel van de voedingswaarde van een wolf is afkomstig van het prooidier. De spieren en organen leveren veel eiwitten die belangrijk zijn voor de groei en het herstel van spieren en weefsel. Orgaan- en spiervlees bevatten ook een hoog gehalte aan natuurlijke vetten, die essentieel zijn voor de productie van lichaamscellen, zenuwen en spieren, maar ook voor energie.

Botten zijn de grootste bron van calcium, wat helpt om sterke tanden en botten te behouden. Calcium is vooral belangrijk voor pups, omdat ze in korte tijd veel groeien. Cruciaal is dat botten ook beenmerg bevatten. Dit wordt gevonden in de ‘holte’ van grotere botten zoals dijbeen- of nekbeenderen. Beenmerg is cruciaal voor een gezonde celgroei en helpt het immuunsysteem om infecties te bestrijden. Noem het het vitaminesupplement van de natuur.

Wolven eten ook de hele maag, inclusief de inhoud. Dus wat hun prooi ook at, de wolven zullen het ook eten. Prooidieren zijn over het algemeen herbivoren, dus dit betekent een maag vol vegetatie, bessen en fruit. De maaginhoud van herbivoren wordt pens genoemd en kan in de meeste voedingswinkels of dierenwinkels worden gekocht als voedingssupplement voor honden.

Pens zit boordevol vitamines en mineralen die een gezond immuunsysteem ondersteunen, cel- en weefselgroei bevorderen, koolhydraten omzetten in energie en een goede hersenontwikkeling ondersteunen.

Wolven vangen ook af en toe vis als de gelegenheid zich voordoet. Vis levert essentiële omega 3-vetzuren en vitamine D. Ze helpen de huid gezond en sterk te houden en ondersteunen ook de cardiovasculaire (hart) gezondheid.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is het beste voer voor een Labrador puppy?

Wat heb je nodig voor een Labrador puppy?


Kant en klaar hondenvoer versus vers vlees voor Labadors

Sinds het midden van de 19e eeuw is hondenvoer van oudsher droogvoer in de vorm van koekjes. Het grootste deel van de recepten was tarwe of graan, omdat dit goedkoop is, en de rest is gevuld met vlees en een kleine hoeveelheid groenten. Dit waren meestal ingrediënten die overbleven of bedorven waren, maar naarmate de massaproductie van hondenvoer populairder werd, begonnen de ingrediënten steeds diverser te worden.

De goedkoopste merken gebruiken nog steeds vulstofingrediënten om de kosten laag te houden, maar er komen steeds meer bedrijven op de markt die graanvrije recepten aanbieden gemaakt van verse ingrediënten. Het grootste deel van het dieet van een hond zou in theorie vlees moeten zijn (inclusief organen en spiervlees), omdat hun spijsverteringssysteem zich zo heeft ontwikkeld.

Honden produceren echter wel een enzym genaamd amylase, dat wordt gebruikt om plantaardig materiaal af te breken. Zonder dit soort enzymen zijn honden niet in staat zijn om groenten, grassen of fruit te verteren. De hoeveelheid die ze nodig hebben is veel minder in vergelijking met hun vleesbehoefte, maar ze zijn niettemin nodig.

Er zijn verschillen tussen een gangbaar kant en klaar dieet in de vorm van bijvoorbeeld brokken en een dieet gebaseerd op vers vlees. Zo zitten er in brokken en blikvoer meestal meer koolhydraten en minder eiwitten. Alle toegevoegde vitaminen en mineralen moeten voldoen aan een standaard, waardoor het meeste hondenvoer altijd dezelfde hoeveelheden en verhoudingen bevat.

Overgaan op een dieet met vers vlees voor je Labrador

Voor Labradors is een goede voeding heel belangrijk. Dit komt doordat het een actief ras is en je hond dus een hoog eiwitgehalte nodig heeft, maar ook koolhydraten, natuurlijke vetten en vezels. Een deel hiervan kan afkomstig zijn van vlees, maar bepaalde vitamines en mineralen zijn alleen te vinden in fruit en groenten, dus dat betekent dat je Labrador mogelijk tekorten oploopt als hij momenteel een dieet met alleen vlees krijgt.

Voordat we het hebben over het veranderen van het voer van je hond, is het belangrijk op te merken dat sommige honden het prima doen op alleen brokken. Als je hond gezond is, een goede stoelgang heeft en geen last heeft van infecties of gewichtsverlies, dan is zijn dieet geschikt voor hem. Elke hond is anders en het dieet moet op hen persoonlijk zijn afgestemd.

Als je Labrador fysieke tekenen van voedingstekorten vertoont, kun je overwegen om een ​​deel van zijn dieet te veranderen om te zien of dit helpt. Dit is niet gemakkelijk en moet langzaam worden gedaan gedurende een week of langer. Het is het beste om bij de dierenarts om een bloedtest te vragen om te zien of je hond tekorten heeft en welke dat zijn.

Als je het samenstellen van een vers vleesdieet voor je Labrador liever aan een fabrikant overlaat, kun je het beste overgaan op een kant en klaar vers vlees pakket. In het kort wordt dit kvv genoemd, en je kan het zelfs in de vriezer in de supermarkt vinden. Deze KVV pakketjes zouden in theorie een gebalanceerde samenstelling moeten bevatten, met voldoende eiwitten, koolhydraten, vetten, mineralen en vitaminen.

Wanneer je het voer voor je Labrador helemaal zelf wil samenstellen, is voorzichtigheid geboden. Dit kan ingewikkelder zijn dan je zou denken. Je moet vleessoorten, groenten en koolhydraatbronnen afwisselen om ervoor te zorgen dat je hond geen tekorten oploopt. Het weglaten van koolhydraten kan een voordeel opleveren voor honden die te zwaar zijn, maar het kan ook een negatief effect hebben op je hond.

Deze manier van voeren vergt wat meer onderzoek en moeite, maar je kunt het voer voor je Labrador wel helemaal afstemmen op zijn behoeften. Om je te helpen bij de samenstelling, kun je de BARF calculator op vriesvoer.nl gebruiken.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Welk voer is het beste voor een Labrador Retriever?

5 items die je moet hebben als je je eerste Labrador pup koopt

Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?


Medische redenen om diëten met alleen vlees te vermijden

Door je hond alleen vlees te geven, riskeer je ernstige medische problemen voor je hond. Er zijn bepaalde vitamines en mineralen in fruit en groenten die niet in vleesproducten voorkomen. Deze voedingsstoffen helpen de lichaamsprocessen in balans te brengen, ondersteunen een gezonde spijsvertering en stellen het lichaam in staat om infecties te bestrijden.

Het eerste teken van een slechte voeding of een tekort aan voedingsstoffen is een verandering in de stoelgang. Honden zijn gewoontedieren en hebben de neiging om elke dag op hetzelfde tijdstip hun ontlasting te doen. Als je koolhydraten en groenten uit het dieet laat, merk je misschien dat je hond verstopt raakt of juist diarree krijgt. Het kan ook zijn dat je hond vaker winden laat of dat de geur intenser zal zijn.

Deze verandering in hun toiletgewoonten is te wijten aan een gebrek aan voedingsstoffen die de spijsvertering helpen reguleren en constipatie of diarree voorkomen. Deze voedingsstoffen kunnen niet allemaal worden geleverd door een dieet met alleen vlees.

Lethargie is een ander veelbetekenend teken van een ongeschikt dieet. Hoewel je hond natuurlijke vetten en eiwitten uit het vlees haalt, zijn groenten en fruit een uitstekende bron van koolhydraten die in het lichaam worden omgezet om in energie. Als je geen alternatieve bron van koolhydraten biedt, zal je hond minder speellustig worden en gedurende de dag meer tijd doorbrengen met slapen.

Voedingstekorten kunnen ook terugkerende infecties veroorzaken. De meest voorkomende zijn oorontstekingen. Door het gebrek aan vitamines en mineralen is het immuunsysteem niet sterk genoeg om infecties te bestrijden, waardoor je hond meer kans heeft op regelmatige oor-, oog- of huidinfecties.


TOP TIP

Gebruik Canina Barfer’s best om het dieet van je hond aan te vullen als je dit zelf samenstelt. Het bevat natuurlijke bronnen van allerlei vitaminen en mineralen die je hond nodig heeft om gezond te blijven.


Voedingssuggesties voor Labradors op met een vlees dieet

De algemene regel is dat het dieet van een hond 20-50% vlees moet zijn. Voor Labradors zou dit aan de hoge kant mogen zijn, vooral bij werkhonden of honden met een hoog energieniveau.

Goede vegetarische aanvullingen zijn onder meer wortelproducten zoals zoete aardappel, wortelen, pastinaak en raap. Pompoenen en courgettes bevatten ook veel voedingsstoffen. Andere gezonde groenten zijn broccoli, bloemkool, spinazie, boerenkool en erwten.

Wat fruit betreft, kun je het beste citrusvariëteiten zoals citroen, limoen, sinaasappel, mandarijn en nectarines vermijden. Bananen zijn een geweldige bron van kalium en vezels. Ze zijn ook erg zacht voor de maag, dus ze zijn een goede keuze voor Labrador`s met een gevoelige spijsvertering. Appels en peren zijn ook goede opties, omdat ze natuurlijke vetten en suikers leveren die worden omgezet voor gebruik als energie.

Meloen en watermeloen zijn geweldig voor extra hydratatie naast vitamines en mineralen. Pas op dat je de pit van deze vruchten niet voert, aangezien honden ze niet kunnen verteren en dit kan leiden tot maagklachten.

Kun je een Labrador puppy alleen vlees voeren?

Zoals we eerder uitgelegd hebben, is het voeren van alleen vlees niet perse aan te raden, omdat honden ook voedingsstoffen nodig hebben die ze niet uit vlees kunnen halen.

Een Labrador pup kan op een vers vlees dieet opgroeien, maar deze moet wel een iets andere samenstelling hebben dan het dieet van een volwassen hond. Het gaat dan vooral om de verhouding tussen calcium en fosfor.

Wil je hier meer over lezen? Bekijk dan het artikel ‘Wat is het beste voer voor een Labrador puppy?’.

Bij Labrador pups kun je het beste kiezen voor een kvv die specifiek samengesteld is voor pups, tenzij je veel ervaring hebt met het samenstellen van een dieet speciaal voor puppies.

Labradors op een vers vlees dieet; in het kort

Vanuit wetenschappelijk oogpunt worden honden beschouwd als alleseters, met een hoge eiwitbehoefte. Dit eiwit komt voornamelijk uit vlees, maar ze hebben ook extra vitamines en mineralen uit fruit en groenten nodig.

Elke hond moet als een individu worden behandeld en hun dieet moet worden afgestemd op hun behoeften. De ene hond kan het goed doen met alleen vlees, terwijl een andere hond van hetzelfde ras een slechte gezondheid kan hebben door hetzelfde dieet.

Denk er bij het veranderen van het dieet van je hond aan om dit gedurende meerdere dagen langzaam te doen en één nieuw ingrediënt per keer te introduceren om te voorkomen dat het spijsverteringsstelsel van streek raakt.

Als je niet zeker weet welke groenten en fruit geschikt zijn voor je hond, vraag dan advies aan je dierenarts of een hondendiëtist. Zij kunnen je begeleiden naar geschikte opties en zelfs recepten verstrekken als je thuis je eigen hondenvoer wilt maken.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe verzorg je de vacht van een Labrador?

Voedingstips voor Labradors