Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 08 september 2020

Voedingstips voor Labradors

Voedingstips voor Labradors

Als je eerder een Labrador hebt gehad, weet je dat het geen kieskeurige eters zijn. Als een Labrador de kans krijgt, zal hij alles dat je hem voorschotelt opeten! Labradors zijn ook gevoelig voor overgewicht, daarom is het zo belangrijk om ze een dieet van goede kwaliteit te geven.

Er zijn zoveel opties en merken, dat het overweldigend kan zijn om goed hondenvoer te kiezen. Het kan veel werk zijn om recepten en voedingswaarden te vergelijken, maar deze paar eenvoudige tips kunnen echt helpen om de beste opties te kiezen.

Ingredienten van hoge kwaliteit

Kies een merk dat voer samenstelt met ingredienten van hoge kwaliteit. Sommige merken doen hun best om het voer zo goedkoop mogelijk te maken door te bezuinigen op de kwaliteit van de ingredienten, en dit kan het voer minder makkelijk te verteren maken. Het resultaat is een opgeblazen buik, een slechte vachtconditie en winderigheid.

Er zijn tegenwoordig veel nieuwe ideeen over het voeren van honden. Een van deze ideeen, is dat het beter is om zoveel mogelijk vlees te voeren en zo weinig mogelijk koolhydraten omdat honden koolhydraten niet goed zouden kunnen verteren. Honden kunnen echter prima koolhydraten verteren, maar deze moeten wel van goede kwaliteit zijn. Goed ontsloten granen zijn niet slecht voor honden, en kunnen naast vlees een prima aanvulling zijn.

Of je meer of minder eiwitten moet voeren, hangt een beetje van de hond zelf af. Een magere hond kan profiteren van de energie die koolhydraten geven, terwijl een te dikke hond hier juist nog dikker van kan worden.

Zet je eigen voorkeuren aan de kant

Laat je niet teveel leiden door je eigen idealen, maar kijk naar je Labrador en wat goed voor hem of haar werkt. Elke hond is anders, en als je hond niet goed reageert op het voer van je keuze, is het beter om dit te veranderen.

Sommige honden voelen zich goed als ze brokken eten, anderen als ze natvoer krijgen, en soms verdraagt een hond vers vlees beter. Waar je mee begint kan natuurlijk afhankelijk zijn van je eigen voorkeur, maar als je keuze niet blijkt te werken, is het voor de hond beter als je een andere optie probeert.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is het beste voer voor een Labrador puppy?

5 items die je moet hebben als je je eerste Labrador pup koopt

Hoe verzorg je de vacht van een Labrador?


Hetzelfde geldt natuurlijk voor de ingredienten. Als je hond diarree of buikpijn krijgt van het voer van je voorkeur, is het een goed idee om eens iets anders te proberen. Het kan gaan om voer met een andere eiwitbron, zoals lam in plaats van rund, of iets compleet anders.

Als je hond vaker problemen heeft, kan hypoallergeen voer een oplossing zijn. Bij vermoedens van een allergie kun je het beste de dierenarts vragen je te helpen bij een diagnose en de keuze van het dieet.

Kijk goed naar je hond en wees niet bang om eens iets anders te proberen. Geef je hond de tijd om te wennen aan het nieuwe voer, geef hem minstens 2 weken de tijd om eraan te wennen.

Vermijd geur, kleur en smaakstoffen

Geur en smaakstoffen zijn nutteloze ingredienten die je het beste kunt vermijden. Ze laten het voer er alleen aantrekkelijker uitzien voor de baasjes, en ze maken het voer smakelijker voor de hond.

De geur, kleur en smaakstoffen die in Europa gebruikt mogen worden in hondenvoer zijn goed onderzocht, en zouden geen schade toe moeten brengen aan je hond. Sommige van deze stoffen zouden echter schadelijk kunnen zijn in hoge hoeveelheden.

Aangezien ze onnodig zijn, is het gewoon het beste om ze te vermijden. Het maakt je hond niks uit welke kleur het voer heeft, en de smaak is zelden een probleem voor Labradors. Voer van goede kwaliteit zal ook zonder deze toevoegingen smakelijk zijn voor je hond.

Langzaam eten

Labradors hebben de neiging met veel enthousiasme te eten. Het liefst eten ze zo snel en zo veel mogelijk. Dit kan echter verschillende problemen veroorzaken.

Helaas behoren Labradors tot de hondenrassen die gevoelig kunnen zijn voor maagtorsies. Dit is een groter risico bij alle grotere honden.

Snel en veel eten kan de maag van streek maken. Als je hond snel eet, zal hij hierbij vaak ook extra lucht binnenkrijgen, en dit kan ervoor zorgen dat de maag gaat draaien. Teveel eten kan voor een blokkade en uitrekking van de maag zorgen.

Je kunt voorkomen dat je hond te snel en teveel eet door kleine maaltijden te voeren en een slowfeeder te gebruiken. De anti schrok voerbakken van ´Eat Slow Live Longer´zijn van uitstekende kwaliteit, en geschikt voor Labradors en andere grote honden.

Een andere goede optie is speelgoed waar langzaam voer uitvalt. Deze Kong Wobbler is een goed voorbeeld, dit stevige speelgoed heeft een verzwaarde bodem waardoor je hond er met zijn poten of neus tegenaan moet duwen om de brokjes eruit te krijgen. Plezier gegarandeerd, en je Labrador zal zijn voer niet meer naar binnen kunnen schrokken.

Veel mensen geloven dat ingredienten zoals granen en geur en smaakstoffen de boosdoeners zijn als het om allergische reacties gaat.

Voorkom obesitas

Een van de belangrijkste dingen om rekening mee te houden bij het voeren van je Labrador, is dat dit ras snel dik wordt. Met een strikt voerschema en voldoende beweging hoeft er niks aan de hand te zijn, maar het kan van invloed zijn op je voerkeuze.

Als je Labrador wat aan de dikke kant is, kan eiwitrijk voer ervoor zorgen dat je hond makkelijker gewicht verliest. Dit betekent dat je voor voer met een hoger vleesaandeel kunt gaan.


In principe hoef je een Labrador geen caloriearm voer te geven, zolang je de juiste hoeveelheid voert en niet teveel snacks geeft. Sommige Labradors lijken echter van niks dik te worden, en altijd honger te hebben. Je kunt jezelf en je Labrador dan helpen met voer dat minder energie bevat.

Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe vaak moet je je Labrador Retriever wassen?

Waar kan je het beste een Labrador puppy kopen?

Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?


Gesteriliseerde Labradors kunnen door hormonale veranderingen gevoeliger worden voor gewichtstoename. Royal Canin maakt voer speciaal voor gesteriliseerde Labradors. Dit voer wordt door veel Labrador eigenaren met tevredenheid gegeven.

Voor honden met overgewicht zijn er verschillende goede opties, zoals Specific Weight Reduction. Beide zorgen ervoor dat je hond minder energie binnenkrijgt, waardoor je niet perse veel minder hoeft te voeren.

Labradors zijn gek op snacks, en snacks zijn heel handig om je hond goed gedrag aan te leren. Probeer snacks als beloning zoveel mogelijk te vermijden als je hond snel dik wordt. Gebruik in plaats daarvan speelgoed of aandacht als beloning. Kies voor snacks met een laag energiegehalte als je deze wel wil geven. Deze Ecostyle snacks zijn een goed voorbeeld, en een uitstekende optie voor Labradors.

Om je hond op gewicht te houden, moet je ervoor zorgen dat je niet teveel voert. Volg de aanwijzingen op de verpakking van het voer en houd je Labrador goed in de gaten. Als je Labrador dikker wordt, gaat dit geleidelijk waardoor je het misschien niet zo snel doorhebt.

Kijk daarom regelmatig kritisch naar het lichaam van je Labrador. Kun je geen ribben meer voelen en begint je Labrador zijn taille te verliezen? Dan is het tijd om actie te ondernemen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat heb je nodig voor een Labrador puppy?

Hoe maak je een Labrador puppy zindelijk?

De beste manieren om Labrador haren te verwijderen