Als je Labrador teefje drachtig is, kan het helpen om je beter voor te bereiden op de bevalling als je weet hoe groot haar nest zal zijn. Een dierenarts kan de buik van de moeder bevoelen of een echografie maken om een idee te krijgen van het aantal puppy’s in de baarmoeder van je teefje . In een later stadium kan een röntgenfoto gemaakt worden, en dit is de meest betrouwbare methode om het aantal pups in een nest te bepalen.
Omdat er zich bij honden meestal meedere pups in de baarmoeder bevinden, kunnen de puppy’s zich vaak achter elkaar verschuilen, waardoor het lastig is om ze precies te tellen. Meestal is het getal dat je van je dierenarts krijgt een schatting.
Factoren die de nestgrootte bij Labradors beïnvloeden
Er zijn veel potentiële factoren waarmee je rekening moet houden als het gaat om het schatten van de nestgrootte bij een teefje. Sommige zijn nauwkeurig, terwijl andere als losse richtlijn worden gebruikt.
Rassen en nestgrootte
Van elk ras is een gemiddelde nestgrootte bekend, berekend op basis van wetenschappelijke gegevens. Voor Labradors is de verwachte nestgrootte 6-8 puppy’s, maar kleinere of grotere nesten komen regelmatig voor. Over het algemeen produceren grotere rassen grotere nesten. Kleine rassen zoals Chihuahuas en Toy Poodles krijgen gemiddeld 3 puppy’s per nest.
Leeftijd en nestgrootte
Net als bij de menselijke voortplanting, worden honden vruchtbaarder naarmate ze ouder worden, tot een bepaalde leeftijd. De nesten van een Labrador blijven hetzelfde of nemen toe met ten minste één pup voor elke zwangerschap totdat ze ongeveer 5 jaar oud is. Het eerste nest is meestal het kleinste. Zodra een teefje 5 jaar is, begint haar vruchtbaarheid af te nemen, waardoor je kunt verwachten dat een eventuele dracht op een latere leeftijd een kleiner nest oplevert.
Grootte van de hond en nestgrootte
De grootte van een Labrador toont een lichte correlatie met de grootte van haar nesten. Een hond die aan de lichte kant is, kan tussen de 5 en 8 puppy’s krijgen, maar nesten van 9 of meer pups komen vaker voor bij teefjes die wat steviger zijn.
Gezondheid en nestgrootte
Een teefje zonder gezondheidsproblemen en zonder voorgeschiedenis van medische ziekte heeft een grotere kans om nesten met meer pups te produceren. Ze zal ook vaker gezonde puppy’s baren en minder dood geboren pups. Omgekeerd zal een hond met een slechte gezondheid vaak kleinere nesten produceren omdat haar lichaam niet in staat zal zijn om zoveel puppy’s te voeden.
Genetica en nestgrootte
Genen zijn een belangrijke factor voor het bepalen van de nestgrootte. De grootte van een nest wordt gedeeltelijk bepaald door de genetische diversiteit van de ouders en de genetica van elke ouder als individu. Honden uit een lijn met zeer weinig diversiteit zullen de neiging hebben om kleine nesten te produceren, terwijl honden die zijn geproduceerd uit een lijn met een grote diversiteit vaak grotere nesten zullen produceren. De genetica van de vader speelt hier ook een rol. Zijn ras, grootte, leeftijd en algehele gezondheid zullen factoren zijn, evenals de gemiddelde grootte van de nesten die zijn moeder heeft voortgebracht.
Dieet en nestgrootte
Iedereen die zwanger is geweest, weet dat er veel voedingsmiddelen zijn die je arts aanbeveelt en ook voeding die je moet vermijden. Voeding is net zo cruciaal voor honden, aangezien een zwangerschap veel energie van het teefje vergt. Hoewel er geen wetenschappelijke gegevens zijn, beweren veel fokkers dat het verhogen van het eiwitgehalte van het voer van een hond invloed heeft op haar worpgrootte als ze drachtig wordt. Het idee is, dat het verhoogde eiwit meer groei kan ondersteunen, maar dit is nog steeds een onderwerp van discussie.
Dit vind je misschien ook interessant om te lezen
Wat heb je nodig voor een Labrador puppy?
Wat is het beste voer voor een Labrador puppy?
Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?
Aantal nesten bij Labradors en nestgrootte
Er is discussie onder fokkers over het effect van het aantal nesten dat de hond krijgt op de worpgrootte.
De meeste teefjes worden vanaf de leeftijd van 7 maanden eens in de 6 maanden loops. Sommige teven hebben kortere cycli, vooral kleinere rassen, maar 6 maanden komt het meest voor bij Labradors. Er is een duidelijke lijn van verdeeldheid over hoe vaak er met een teef moet worden gefokt.
Sommige fokkers geloven dat het fokken van meerdere nesten snel na elkaar resulteert in kleinere worpgroottes omdat elke zwangerschap moeilijker wordt voor de teef. De moeder heeft amper tijd om te herstellen voordat ze weer drachtig is. Dit is de reden waarom de meeste fokkers hun teefje slechts één nest per jaar of zelfs minder laten krijgen.
Een kleiner aantal fokkers gelooft dat een moeder in staat is om meer puppy’s te produceren als ze in elke cyclus wordt gefokt tot ze 5 of 6 jaar oud is. Dit heeft echter een negatief effect op haar lichamelijke gezondheid en deze stijl van fokken wordt afgekeurd.
In het kynologisch reglement staan een aantal regels met betrekking tot het fokken van honden waar geregistreerde fokkers zich aan moeten houden. Hierin staat onder andere dat een teef maximaal 5 nesten mag krijgen in haar leven, en er moeten 12 maanden tussen twee opeenvolgende nesten zitten.
Aantal tepels bij dieren en nestgrootte
Evolutie heeft een manier om potentiële problemen te compenseren. Voor zoogdieren is het aantal tepels dat een moeder heeft meestal ongeveer de helft van het aantal jongen dat ze verwacht te hebben. Als we het hebben over gemiddelden, voldoen honden aan deze regel. Teefjes hebben 8-10 spenen en een gemiddelde worpgrootte van 5.
Er zijn echter grotere nesten mogelijk, dus dit betekent dat het voeden van de pups vermoeiender kan zijn voor de moeder. Ze moet niet alleen langere tijd voeding geven, ze moet ook meer melk produceren. Aangezien mensen honden gedomesticeerd hebben, zijn grotere nesten meestal geen probleem meer, omdat we kunnen ingrijpen en sommige pups met de hand kunnen voeren om de stress van de moeder op te vangen.
In het wild zouden de zwakste pups het niet overleven, zodat de overgebleven pups genoeg melk hebben en niet hoeven te vechten om tepels terwijl ze bij hun moeder zogen.

Grootste nestjes ooit geregistreerd bij Labradors
Labradors krijgen gemiddeld ongeveer 6 pups, maar het komt ook voor dat ze twee keer zoveel pups op de wereld zetten, of zelfs nog meer. Zo´n groot nest is zeldzaam, en voor de moederhond erg zwaar.
In april 2020 beviel een labrador genaamd Bella van maar liefst 14 puppy’s. Aangenomen wordt dat dit het grootste nest Labrador-puppy’s in Engeland is. Slechts 6 maanden eerder, in oktober 2019, beviel een andere Labrador, Beau genaamd, van een nest van 13.
Labradors zijn niet de enige honden die af en toe grote nesten krijgen. Er zijn honden die nog veel meer pups gekregen hebben.
Hier zijn een aantal andere recordbrekende moeders:
Het grootste nest puppy’s dat ooit is geregistreerd, was afkomstig van een Napolitaanse Mastiff genaamd Tia. In 2004 is ze bevallen van maar liefst 24 puppy’s! Ze werden geboren via een keizersnede. Helaas werd er één dood geboren en stierven 3 puppy’s binnen een week na de geboorte.
In 2019 is een kruising tussen Duitse Dog en Amerikaanse Bulldog genaamd MJ bevallen van 21 prachtige pups. Haar geboorte was natuurlijk, wat Tia als de huidige recordhouder zou kunnen maken. Net als het nest van Tia verloor MJ enkele van haar puppy’s. In grotere nesten komen doodgeboorten of sterfgevallen kort na de geboorte vaak voor.
Ook in 2019 is een Rottweiler genaamd Roxy bevallen van wat wordt beschouwd als het grootste nest van Rottweilers geboren in het VK. Ze had een nest van 16 pups, die allemaal gezond waren.
Niet helemaal 101 Dalmatiërs, maar in mei 2019 is de dalmatiër Melody bevallen van 19 perfecte pups, een van de grootste nesten ooit in Australië. De eigenaar van Melody heeft alle 16 puppy’s naar Disney-personages genoemd!
Melody werd dit jaar verslagen door de Napolitaanse Mastiff Shadow. Ze werd met spoed naar de dierenartsen gebracht toen ze begon te worstelen met haar bevalling. Ze baarde uiteindelijk 21 puppy’s, waarmee ze het Australische record brak.
Aan de andere kant van het groottespectrum brak een kleine chihuahua genaamd Laugh Out Loud in 2018 een wereldrecord door 11 puppy’s te baren. Het vorige wereldrecord voor Chihuahuas was een nest van 10 puppy’s geboren in 2011.
In 2016 werden meerdere records verbroken door een Maremma-herdershond genaamd Stella. Ze brak niet alleen het staatsrecord van Californië, maar ze brak ook het wereldrecord voor haar ras door 17 puppy’s te baren.
De conclusie, hoeveel pups krijgt een Labrador teef meestal?
Er zijn veel factoren die de worpgrootte van een hond kunnen beïnvloeden en zelfs het aantal pups in vorige nesten is geen betrouwbare richtlijn.
Het belangrijkste is dat de moeder gezond en goed verzorgd is. Als fokker is het jouw taak om je voor te bereiden op de komst van de puppy’s en je aanstaande moeder te overladen met liefde en geschikt voedsel om haar veel energie te geven.
Als je Labrador teef nog maar kort drachtig is, is het lastig om te bepalen hoeveel pups je teef zal krijgen. Gemiddeld zullen dit ongeveer 6 of 7 pups zijn, maar het kunnen er ook slechts 2 zijn of zelfs 16.
Als je Labrador 45 dagen drachtig is, kan de dierenarts een röntgenfoto maken, waarmee een benadering van het aantal pups in het nest gemaakt kan worden. Zeker als er veel pups aanwezig zijn, kan het moeilijk zijn om de pups precies te tellen, maar het geeft je wel een richtlijn.
Dit vind je misschien ook interessant om te lezen
Hoe maak je een Labrador puppy zindelijk?
Hoe verzorg je de vacht van een Labrador?
Welk voer is het beste voor een Labrador Retriever?