Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 08 oktober 2020

Hoe lang verhaart een Labrador Retriever?

Labrador retriever verharen vacht

Zoals de meeste eigenaren van Labrador Retrievers je zullen vertellen, verharen de meeste Labrador Retrievers veel. Het is een ras met een dubbele vacht dat bekend staat om het meerdere keren per jaar verharen van hun vacht, wat leidt tot veel losse vacht!

Labradors verharen het hele jaar door licht, maar ze verharen twee keer per jaar veel meer dan normaal. We zullen onderzoeken waarom dit gebeurt bij Labrador Retrievers, hoe lang deze periode duurt en wat je kunt doen om je Labrador te helpen bij het verharen.


TOP TIP

Houd de vacht van je Labrador gezond en schoon door hem regelmatig te wassen. Dit kun je het beste doen met een natuurlijke shampoo, zoals die van Greenfields. Deze bevatten etherische olien die de vacht en huid van je hond gezond en jeukvrij helpen houden.


Waarom verharen Labrador Retrievers?

De term verharen of ruien verwijst naar de massale uitval van haar die twee keer per jaar plaatsvindt, in de herfst en lente. Bijna alle honden verharen het hele jaar door licht, maar tijdens deze twee perioden vindt er een vachtwisseling plaats die voor veel meer losse haren zorgt.

Labrador Retrievers hebben twee lagen vacht – de dichte buitenlaag die gewoonlijk de beschermharen worden genoemd, en de zachte binnenlaag die de ondervacht wordt genoemd.

Alle haren van je Labrador Retriever ondergaan verschillende groeifasen. Deze fasen worden de anagene, catagene, telogene en exogene fasen genoemd.

Tijdens de anagene fase groeit er nieuw haar. Het lichaam van eje Labrador Retriever produceert actief een nieuw haar. De catagene fase is wanneer het haar van je Labrador Retriever stopt met groeien en zijn maximale lengte bereikt. Beschermharen zullen langer zijn dan de ondervacht om de ondervacht beschermd te houden.

Tijdens de telogene fase groeit het haar van je Labrador Retriever niet en valt het niet uit. Het haar “rust” en dient zijn doel. Ten slotte gaat het haar van je Labrador Retriever in de exogene fase, waarin het haar uitvalt.

Labrador retriever verharen vacht

Elk stukje haar op het lichaam van je Labrador Retriever bevindt zich mogelijk in een andere fase van dit proces. Tijdens de lente en herfst zal het grootste deel van de ondervacht van je Labrador Retriever zich echter in de exogene fase bevinden – het valt dus uit – en het nieuwe haar zal in de anagene fase zijn.

Wat het seizoensgebonden verharen van de vacht veroorzaakt, is vaak een combinatie van veranderingen in daglicht en temperatuurveranderingen. Honden zullen hun lichtere, zomerse vacht afwerpen ten gunste van een zwaardere wintervacht – of andersom.

Naarmate de dagen korter of langer worden, is de verandering in daglicht een signaal voor je Labrador Retriever dat het tijd is om met het verharingsproces te beginnen.

Veranderingen in de buitentemperatuur hebben ook invloed op wanneer je hond begint met de seizoensverharing.

Aangezien de meeste van onze honden tijd binnen bij ons doorbrengen, waar licht en temperatuur kunstmatig worden gecontroleerd, zullen ze misschien niet zo intens verharen als honden die strikt buiten zijn en worden blootgesteld aan de natuurlijke elementen.

Hoe lang duurt het verharen bij Labradors gemiddeld?

Gemiddeld haart de ondervacht van een Labrador in de loop van 2 tot 3 weken uit, waarbij hij zijn oude vacht afstoot en en nieuwe vacht hiervoor in de plaats komt.

Je zult in deze tijd waarschijnlijk een “explosie” van haar zien, en je zal je misschien afvragen hoe je Labrador Retriever überhaupt nog een vacht heeft!

Deze tijd kan echter variëren, vooral als je Labrador Retriever tijd binnenshuis doorbrengt. Het gebruik van airconditioning of warmte in een huis kan gemengde signalen naar de biologische klok van je Labrador Retriever sturen over wanneer hij zou moeten verharen.

Deze biologische klok vertrouwt ook op het veranderende daglicht om de tijd van het jaar te bepalen. Onze moderne elektrische verlichting zorgt er echter vaak voor dat de hond minder duidelijke signalen doorkrijgt over welk seizoen het is.

Dit wil niet zeggen dat je hond echt in de war is over het weer. De signalen die je Labrador Retriever vertellen om “zoveel mogelijk vacht af te werpen ter voorbereiding op het veranderende weer” zijn gewoon niet zo sterk.

De vacht van je Labrador Retriever zal nog steeds alle vier de fasen van haargroei doorlopen die hierboven zijn genoemd. Het kan echter zijn dat je gedurende een langere periode een lichte toename van het verlies ziet, in plaats van een drastische toename gedurende slechts enkele weken.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe verzorg je de vacht van een Labrador?

Mijn Labrador stinkt, oorzaken en oplossingen

Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?


Hoe kan ik controle krijgen over het verharen van mijn Labrador Retriever?

De belangrijkste stap om de hoeveelheid haar die je in je huis aantreft te verminderen, is door de vacht van je Labrador Retriever goed te verzorgen.

Dit betekent dat je het hele jaar door moet proberen je Labrador Retriever wekelijks te borstelen. Als je merkt dat je Labrador meer begint te verharen, kun je hem het beste dagelijks borstelen en kammen.

Voor de dagelijkse verzorging kun je een borstelhandschoen met rubberen noppen of een gewone rubber borstel gebruiken, dit is voor een Labrador meestal voldoende. Hiermee verwijder je los haar voordat het de kans krijgt zich in je huis te verspreiden.

Tijdens het verharen kun je een Furminator kam gebruiken. Deze verwijdert snel en effectief veel losse haren uit de ondervacht van je Labrador.

Regelmatig baden (een of twee keer per maand) en het gebruik van een hondenföhn is ook een uitstekende manier om de hoeveelheid haar te verminderen die van je Labrador Retriever op je bank, tapijt en kleding valt.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

De beste manieren om Labrador haren te verwijderen

Tips voor de verzorging van je Labrador; vacht, tanden, oren en nagels

Hoe vaak moet je je Labrador Retriever wassen?


Investeren in producten die je helpen het haar in je huis te beperken, is ook een slim idee voor elke Labrador Retriever-eigenaar. Hoewel de hoeveelheid haar die je Labrador Retriever in één keer kan verliezen zal variëren, is het een simpel feit dat alle Labrador Retrievers veel en vaak verharen.

Een stofzuiger die speciaal is ontworpen voor hondenhaar, is een geweldige investering. Dit geldt vooral als je er een vindt die je ook op meubels kunt gebruiken en als kruimelzuiger voor de plaatsen die het nodig hebben.

Misschien wil je ook een handzaam product kopen dat kan helpen bij het verwijderen van hondenhaar van je kleding of bekleding, zoals een pluizenroller of een borstel die voor deze klus is ontworpen.

Het voordeel van het investeren in een borstel die is ontworpen om haar van stof te verwijderen, is dat je geen plakkerige vellen plastic meer weg hoeft te gooien en dat je het op de lange termijn kunt gebruiken.


TOP TIP

Een van de beste borstels om haren van meubels en kleding te verwijderen is deze roller. Huidierhaarverwijderaars van dit type werken vaak uitstekend en je verwijdert er op een eenvoudige manier veel haren mee.