Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 15 oktober 2020

Hoe vaak moet je een Labrador Retriever borstelen?

Hoe vaak moet je een labrador retriever borstelen

Iedereen die in het bezit is van een Labrador, weet dat deze honden af en toe veel haar verliezen. Over het algemeen heeft een Labrador een vacht die eenvoudig te verzorgen is, maar een goede verzorging van de vacht is belangrijk om deze schoon en gezond te houden.

Veel Labrador eigenaren vergeten de vacht van hun Labrador te verzorgen, terwijl een goede vachtverzorging ervoor kan zorgen dat je je Labrador Retriever minder ruikt en de vacht minder haren loslaat in je huis.

In dit artikel zullen we bekijken hoe vaak je je Labrador Retriever moet borstelen en welke hulpmiddelen het beste zijn om het verharen te minimaliseren en de vacht gezond en schoon te houden.


TOP TIP

Niet alleen borstelen, maar ook wassen hoort bij een goede vachtverzorging. Door je Labrador te wassen met een zachte, verzorgende shampoo zoals die van Greenfields, zorg je ervoor dat de vacht gezond en glanzend blijft.


Wat heb ik nodig om een ​​Labrador Retriever te borstelen?

Labrador Retrievers hebben een dikke dubbele vacht, die bestaat uit een grove buitenlaag van dekharen en een zachte binnenlaag van ondervacht.

De beschermharen helpen je Labrador Retriever te beschermen, ze zijn waterafstotend zodat ze snel kunnen drogen en helpen ook bij de temperatuurregeling.

De binnenvacht, de ondervacht, houdt je Labrador Retriever warm en biedt extra bescherming tegen de elementen. De Labrador is een uitstekende zwemmer, en de combinatie van de dichte, warme ondervacht met de waterafstotende dekharen zorgen ervoor dat hij dit warm en comfortabel kan doen.

Vanwege de twee lagen is het belangrijk om een ​​borstel te kiezen die zowel de ondervacht als de buitenste laag bereikt. Tegelijkertijd hebben te lange en groffe kammen weinig zin bij een korte, dubbele vacht. Lange, scherpe tanden kunnen zelfs de huid van je Labrador beschadigen.

Een van de borstels die goed werkt op Labrador Retrievers is een rubberen borstel, zoals de Kong ZoomGroom. Als je Labrador geen groot fan is van een borstelbeurt, dan is een rubberen handschoen met noppen een perfecte manier om hem een borstelbeurt en massage te geven.

Een ander type borstel dat goed werkt voor Labrador Retrievers, is er een met een “mes” dat speciaal is ontworpen om de losse ondervacht uit de vacht te kammen. Deze borstels zullen het haar van je Labrador Retriever niet afsnijden, maar de gelaagde randen van metaal helpen om losse vacht op verschillende lagen te vangen. Een voorbeeld van zo’n kam is de furminator.

Hoe vaak moet je een labrador retriever borstelen

Je kunt ook een borstel met zachte haren gebruiken, maar hiermee borstel je alleen de bovenkant van de vacht van je Labrador Retriever. De zachte borstelharen bereiken de ondervacht niet, en dat is waar de meeste losse haren zich bevinden.

Je hebt waarschijnlijk ook geen kam, tondeuse of ander gereedschap nodig om de vacht van je Labrador Retriever verzorgen. De vacht van een Labrador is dik en kort, en kammen werken vaak het beste voor honden met langer haar dat in de knoop raakt.

Het is ook geen goed idee om de vacht van je Labrador te knippen of scheren. Het voorkomt niet alleen het verharen niet, maar het kan ook de vacht van je hond beschadigen.

Zoals we later in dit artikel zullen bespreken, kan een föhn die is ontworpen voor honden ook een goed middel zijn om losse haren tegen te gaan.

Hoe vaak moeten Labrador Retrievers worden geborsteld?

Over het algemeen hoeven Labrador Retrievers niet te vaak te worden geborsteld. Terwijl sommige rassen met lange vachten dagelijks moeten worden geborsteld om matten te voorkomen, hoeven Labrador Retrievers meestal alleen te worden geborsteld om losse vacht en vuil te verwijderen.

Een goed plan om de vachtverzorging van je Labrador Retriever bij te houden, is om deze een keer per week te borstelen. Dit stelt je niet alleen in staat om de losse haren in kleine hoeveelheden te verwijderen, maar het zal je hond ook comfortabel houden tijdens het verzorgingsproces.

Een keer per week borstelen is ook belangrijk om lichamelijk letsel of veranderingen bij je hond op te merken. Hiermee kun je de vacht en huid controleren op krassen, knobbels, wondjes en al het andere dat medische aandacht nodig heeft.

Er zijn enkele momenten van het jaar dat je Labrador Retriever vaker moet worden geborsteld, vaak zelfs dagelijks, om te voorkomen dat het losse haar zich overal in je huis verspreidt.

In de lente en herfst ondergaan de meeste rassen met een dubbele vacht – zoals de Labrador Retriever – een proces waarbij het grootste deel van hun vacht wordt afgestoten om zich voor te bereiden op de veranderende seizoenen.

Tijdens deze verharing zul je een grote toename zien in de hoeveelheid vacht die je Labrador Retriever kwijt raakt. Naast dagelijks borstelen, kun je ook overwegen om je Labrador te wassen en te föhnen om de losse haren kwijt te raken.

Na het baden kun je met een krachtige föhn het overtollige haar van je Labrador Retriever blazen, zonder dat je veel tijd hoeft te besteden aan het borstelen van je hond.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

De beste manieren om Labrador haren te verwijderen

Hoe verzorg je de vacht van een Labrador?


Kun je een labrador retriever te vaak of teveel borstelen?

Het is belangrijk om voorzichtig te borstelen en niet te veel op hetzelfde gebied, vooral als je een borstel met metalen onderdelen gebruikt.

Hoewel je misschien veel tijd wilt besteden aan het borstelen van een deel van je Labrador Retriever, kan het de huid beschadigen als je dit teveel doet.

Kammen of andere borstels met harde onderdelen, kunnen je hond ook pijn doen als je teveel druk uitoefent. Borstel en/of kam je Labrador dus altijd met beleid.

Om deze reden is het een goed idee om wekelijks (zo niet dagelijks) tijd te besteden aan de vachtverzorging van je Labrador Retriever. Als je de verzorging van je Labrador goed bijhoudt en je je hond regelmatig kort borstelt, hoef je hem niet in een keer heel lang te borstelen of kammen.

Het is ook nuttig om je Labrador Retriever een paar keer per jaar in bad te doen en te föhnen, vooral als ze veel verharen. Het baden en föhnen is relatief onschadelijk voor hun huid en vacht, vooral als je een shampoo gebruikt die is ontworpen voor de gevoelige huid.

Als je geen föhn hebt die krachtig genoeg is om je Labrador Retriever te drogen, kun je ook overwegen om je hond naar een professionele trimmer te brengen voor een behandeling.

De hoeveelheid haar die kan worden verwijderd met een bad en föhn in vergelijking met alleen borstelen is vaak ongelooflijk!


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Kun je een Labrador retriever scheren?

Hoe lang verhaart een Labrador Retriever?