Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 15 augustus 2019

Hoe weet ik of mijn Labrador Retriever gezond is?

Hoe weet ik of mijn Labrador Retriever gezond is

Je hebt hebt eindelijk een keuze gemaakt en besloten een Labrador Retriever in je huis te verwelkomen! Je hebt er al een op het oog, maar je weet niet precies waar je naar moet kijken om de gezondheid van de Labrador te beoordelen.

Het laatste dat je nodig hebt, is tenslotte een duur bezoek aan de dierenarts, veroorzaakt door een kleinigheidje dat je over het hoofd het gezien toen je je nieuwe metgezel ging ophalen.

Maak je geen zorgen; dit artikel is gemaakt om je te helpen bij het maken van een snelle beoordeling van de gezondheid van je Labrador.

Over het algemeen zijn Labradors redelijk gezonde honden. Ze worden zelden ziek, en als ze dat doen, hebben ze vaak een goede weerstand waardoor ze snel weer beter zijn.

Er zijn echter enkele gezondheidsproblemen die wat vaker voorkomen bij Labradors, en als toekomstige eigenaar (of bestaande) moet je je hiervan bewust zijn.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Blonde Labrador – alles dat je moet weten

Zwarte Labrador – alles dat je moet weten

Bruine Labrador – alles dat je moet weten


Waar moet je op letten wanneer je een Labrador puppy koopt?

Er zijn een aantal dingen waar je naar moet kijken om de algehele gezondheid van een Labrador puppy te beoordelen.

Als eerste moet je kijken naar de gezondheid van de ouders van de puppy en eventuele genetische problemen die ze kunnen hebben.

Ten tweede kan je de totale grootte en het gewicht van de puppy beoordelen. Daarbij is het een goede vuistregel om extra op te letten bij ongewoon kleine en magere puppy’s.

Daarnaast is het een goed teken wanneer de puppy een hoog energieniveau heeft, betrokken is bij het spelen en graag zijn omgeving verkent.

Verder moet de verkoper (fokker) een paspoort van de puppy verstrekken, inclusief recente vaccinaties en andere gezondheidscontroles door een professionele dierenkliniek.

Ten slotte kan je kijken naar de algehele kwaliteit van de fokker (samen met de positieve en negatieve beoordelingen van de vorige kopers).

Dit is ook een goede indicator of de honden op een goede en gezonde manier worden gehouden en of er goed voor ze wordt gezorgd.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Waar kan je het beste een Labrador puppy kopen?

Labrador fokkers in Nederland


Waar moet je op letten bij het beoordelen van de gezondheid van een Labrador puppy?

Selecteer een goede Labrador fokker

Meestal zullen hondenfokkers nauw samenwerken. Het vinden van een gerenommeerde fokker die zijn honden goed verzorgd en test is de eerste stap die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat de hond gezond is.

Samen met dierenartsen zorgen ze ervoor zorgen dat hun nesten gezond zijn en geen gezondheidsproblemen hebben. Ze zullen de pups netjes vaccineren, ontwormen en andere essentiële gezondheidscontroles bieden.

Een gezonde puppy kan immers voor een betere prijs worden verkocht, dus het is in het belang van een goede fokker om al zijn honden in een perfecte gezondheid te houden.

Gezonde Labrador pups zijn daarnaast natuurlijk belangrijk om het ras in zijn geheel gezond te houden.

De hondenfokker moet alle relevante gezondheidscertificaten verstrekken, waarmee officieel wordt aangegeven dat de geselecteerde puppy gezond is en door de dierenarts is gecontroleerd.

Maar dat is een taak van een fokker. Dus wat kan je zelf doen om ervoor te zorgen dat uw nieuwe hond gezond is en in de toekomst gezond blijft?

Kijk goed naar de ouders van de puppy

Het eerste wat je moet doen, is kijken naar de ouders van de puppy die je hebt geselecteerd. Vaak krijg je de kans om de ouders te zien van de puppy die je wilt kopen.

De moeder moet altijd aanwezig zijn, als dat niet het geval is, is de kans groot dat het om een broodfokker gaat.

Een snelle blik op de algehele gezondheid van de moeder kan je een basisidee geven over de algehele gezondheid van het nest.

De ouders van de labrador puppy

Als de moeder te dun, passief of afwezig is, moet je voorzichtig zijn. Het kan een slechte voeding en verzorging van het nest betekenen en problemen veroorzaken tijdens het opgroeien van de hond.

Een snelle blik werpen op de rest van het nest is ook een goed idee. Het geeft je nuttige informatie over de algehele gezondheid van de puppy’s.

Kijk naar het gedrag van de puppy

Labrador puppy’s zijn van nature levendige en nieuwsgierige dieren. Ze houden ervan hun omgeving te onderzoeken en actief nieuwe dingen in hun omgeving te verkennen.

Het is een goed teken als je Labrador-puppy’s ziet omgaan met verschillende stimuli, zoals onbekende mensen, objecten, geluiden en bewegingen. Puppy’s moeten graag willen spelen met hun broers en zussen en met mensen die ze kennen.

Het kan een rode vlag zijn als je een puppy ziet die geen enkele vorm van spelen of activiteit vertoont. Gebrek aan activiteit kan erop duiden dat er iets mis is en moet worden gecontroleerd zodat je zeker weet dat er geen gezondheidsgerelateerde oorzaak van dit gedrag is.

Als het gaat om de grootte van de Labrador-puppy, moet je opletten bij ongewoon kleine en magere puppy’s. Het kan een signaal zijn dat de puppy een gebrek aan voeding heeft gehad.

Dit hoeft geen probleem te zijn, maar kan soms later in het leven van de hond leiden tot groeiproblemen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

De verschillende ontwikkelingsfasen van een labrador pup

5 items die je moet hebben als je je eerste Labrador pup koopt


Waar moet je op letten bij het beoordelen van de gezondheid van een volwassen Labrador?

Informatie over de gezondheid van de Labrador

Maar wat nu als je hebt besloten om een ​​volwassen Labrador te adopteren? Waar moet je op letten als je in het asiel bent of een ontmoeting hebt met de vorige eigenaar?

In dat geval  kan je als eerste eens kijken of je iets kan vinden over de geschiedenis van de hond via het asiel of de oude eigenaar.

Of het nu gaat om een ​​hondenopvang of een particulier, het is sowieso belangrijk om te weten wat de gezondheidsgeschiedenis van de hond is.

Informatie over eerdere verwondingen en vorige gezondheidsproblemen zouden je een basisidee moeten geven van de algehele gezondheidstoestand van de hond.

Bekijk het uiterlijk en het gedrag

Een gezonde volwassen Labrador Retriever moet ongeveer 25 tot 35 kg wegen. Er zijn enkele duidelijke uitzonderingen op die regel, zoals drachtige teefjes of iets grotere reuen, maar over het algemeen moet de hond binnen die marge blijven.

Daarnaast wil je een vriendelijke en betrokken hond zien bij het beoordelen van het gedrag van de Labrador. Een slechte geur in de adem of afscheiding uit de ogen of neus is vaak een reden om goed op te letten.

Let op tekenen van Heupdysplasie

Volwassen Labradors (net als veel andere grote hondenrassen) zijn vaak het slachtoffer van heup- en gewrichtsproblemen.

Heupdysplasie is een genetische ziekte die vaak oudere honden treft en wordt veroorzaakt doordat de heupkom en de heupkop in het gewricht niet goed in elkaar passen.

Het kan een pijnlijke en zeer ongemakkelijke ervaring voor de hond zijn en kan daarnaast medische interventie vereisen.


Kijk bij het beoordelen van de gezondheid van de hond ook naar de manier waarop hij loopt en rent.

Let er bijvoorbeeld op dat de hond geen tekenen van pijn of ongemak vertoont. Let daarbij ook op dat de hond niet met een poot sleept, want dit kan een teken zijn van mogelijke gewrichtsproblemen.

Heupdysplasie begint vaak wanneer de hond nog jong is en wordt in de loop van de tijd steeds erger. Het is dus verstandig om uw hond vanaf het vroege stadium in de gaten te houden.

Omdat heupdysplasie een genetische aandoening is, is het de moeite waard om de huidige eigenaar te vragen naar de mogelijke gezondheidsproblemen van de ouders van de hond.

Wanneer de eigenaar ook iets weet over de algehele gezondheidsgeschiedenis van de hond dan is dit helemaal mooi meegenomen.

Kijk goed naar de ogen van de Labrador

Ook is het een goed idee om goed naar de ogen van de Labrador te kijken. Labradors zijn gevoelig voor verschillende oogaandoeningen die wat problemen kunnen veroorzaken wanneer de hond ouder wordt.

Meestal zijn ze te behandelen met medicijnen, maar het is belangrijk om op de hoogte te zijn van eventuele zichtproblemen om te voorkomen dat de hond volledig blind wordt.

Ten slotte moeten Hondenasielen of huidige eigenaren een idee hebben of alles in orde is met de ogen van de hond, maar als u het niet zeker weet, kunt u altijd een professionele dierenarts vragen om u te helpen met dit probleem.

Wil je alvast alles weten over de gezondheid van honden voordat je een Labrador in huis neemt? Een echte aanrader is het Medisch Handboek Honden door Bruce Fogle.

In dit boek kan je echt alles vinden dat je moet weten voordat je een hond aanschaft, maar hij komt ook uitstekend van pas als naslagwerk als je hond er eenmaal is. Deze kan niet missen in je boekenkast!