Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 09 juni 2020

Zijn Labradors geschikt voor ouderen?

zijn labradors geschikt voor ouderen

De geliefde Labrador Retriever staat bekend als de perfecte familiehond en is tegenwoordig het meest populaire ras in Nederland. Er zijn echter verschillende overwegingen die u als oudere moet maken als u een hond aan uw leven wilt toevoegen. In dit artikel zullen we onderzoeken wat een hond geschikt maakt voor oudere familieleden en of een Labrador Retriever voldoet aan de typische verwachtingen van een hond die gemakkelijk met senioren kan leven.

In theorie kan een Labrador geschikt zijn voor ouderen, maar alleen als ze goed getraind zij of als er andere familieleden zijn die kunnen helpen bij het uitlaten en de training. Hun grootte en energieniveau zijn echter niet altijd compatibel met de levensstijl van een senior en er moet zorgvuldig rekening worden gehouden met uw eigen behoeften en die van de hond.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Welk voer is het beste voor een Labrador Retriever?

Hoe verzorg je de vacht van een Labrador?


Punten waar je op moet letten als u wat ouder bent

Als u senior bent en een hond aan uw leven wil toevoegen, zijn er een paar dingen waar u op moet letten, die anders zijn dan wanneer u een hond op een ander punt in het leven zou kopen.

Deze overwegingen variëren afhankelijk van uw individuele leven, dus er zijn geen juiste antwoorden op! Het is echter belangrijk om realistisch na te denken over hoe deze overwegingen nu en voor de komende tien jaar in uw leven passen als u een puppy adopteert.

Een hond heeft een behoorlijke invloed op uw leven, en er zijn behoeften waaraan uw hond moet voldoen om een gelukkig lid van de familie te kunnen zijn. Hieronder staan een aantal punten waar u op moet letten, zodat u de ideale hond kan kiezen.

Temperament

Een heel belangrijke overweging is het temperament van je hond! Wilt u een hond die comfortabel kan reizen om familie te bezoeken? Zal de hond meestal alleen thuis zijn? Zijn er andere huisdieren waar de hond mee om moet kunnen gaan thuis of bij familie of vrienden thuis?

Energieniveau

Als senior is het belangrijk om rekening te houden met uw eigen energieniveau en uw vermogen om de hond te trainen. Er zijn natuurlijk altijd mogelijkheden om de hond te trainen, zelfs als je fysiek niet in staat bent om dit zelf te doen, zoals een hondenuitlaat service of hondenopvang, maar die opties moeten binnen het budget voor de nieuwe hond vallen.

Het is ook belangrijk op te merken dat een hond met veel energie, zeker als hij nog jong is, niet altijd rustig is als je dat wil. Een hond met een hoog energieniveau zal zonder een uitlaat voor deze energie destructief en lastig worden.

Grootte

Helaas kan de grootte van de hond er meer toe doen als u wat ouder bent. Bij grotere honden is er een grotere kans dat ze u per ongeluk omver lopen of dat ze aan de lijn trekken, zelfs als ze vriendelijk zijn en niet opzettelijk kwaad doen. Denk goed na over uw eigen fysieke kracht en gezondheid, zodat de nieuwe hond geen onnodige risico’s voor uw gezondheid en veiligheid vormt.

Leeftijd

De leeftijd van uw hond maakt een verschil in hoe gemakkelijk het is om voor uw hond te zorgen. Puppy’s zijn VEEL werk, en nemen vaak veel energie in beslag, ze hebben veel beweging en training nodig.

Overweeg als senior een volwassen of zelfs een senior hond. Een volwassen hond heeft meestal een stabieler temperament, kent vaak de basiscommando´s, en is minder fysiek en mentaal uitputtend.

Als u een puppy (of zelfs een jong volwassen hond) koopt, moet u er ook voor zorgen dat u rekening houdt met de levensverwachting van uw hond. Zorg ervoor dat u een plan heeft voor uw hond als u niet meer in staat bent om ervoor te zorgen.

Verzorging

Honden hebben veel verschillende verzorgingsbehoeften, afhankelijk van hun type vacht. Sommige rassen met een enkele vacht hebben slechts af en toe een bad en een borstelbeurt nodig, terwijl rassen met een langere vacht dagelijks moeten worden geborsteld om de vacht vrij te houden van klitten.

Alle honden hebben gemiddeld twee keer per maand een knipbeurt van de nagels nodig. Als u een senior bent die een hond overweegt, is het van belang om ook rekening te houden met uw fysieke vermogen om aan de verzorgingsbehoeften van uw hond te voldoen.

Gezondheid

Als u een hond kiest, kijk dan naar de gezondheidsproblemen die doorgaans met het ras samenhangen (en naar de gezondheidstests van de fokker van de hond) om de algehele gezondheid van uw hond te helpen bepalen.

Hoewel een gezonde hond geen garantie is, kunt u rassen kiezen waarvan bekend is dat ze gezonder zijn om dure rekeningen van dierenartsen of gezondheidsproblemen die extra zorg vereisen te beperken. Dit is een ander voordeel van het kiezen van een volwassen hond, dan zijn gezondheidsproblemen namelijk beter bekend.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

De beste manieren om Labrador haren te verwijderen

Hoe maak je je Labrador moe als je geen tijd of ruimte hebt?


Karakteristieken van de Labrador Retriever

Nu we het hebben gehad over overwegingen die moeten worden bekeken bij het kiezen van een hond als senior, kunnen we kijken hoe Labrador Retrievers in elk van deze categorieën passen.

Temperament

Labrador Retrievers staan bekend om hun liefdevolle en vriendelijke karakter. Ze passen zich vaak goed aan verschillende situaties aan en zijn vriendelijk voor een verscheidenheid aan mensen en dieren. Dogtime.com geeft de Labrador Retriever 5 van de 5 sterren voor vriendelijkheid met familie, kinderen, andere honden en vreemden. Ze merken echter ook op dat Labrador Retrievers het vaak niet leuk vinden om alleen gelaten te worden en liever met u mee willen reizen om deel uit te maken van het gezin.

Energieniveau

Historisch gezien werden Labrador Retrievers gefokt voor het helpen van vissers door netten binnen te halen en vis te vangen die uit de netten ontsnapten. Labrador Retrievers worden tegenwoordig nog steeds gebruikt voor de jacht, ze helpen dan de geschoten eenden of fazanten op te halen.

Als we naar de werkgeschiedenis van de Labrador Retriever kijken, kunnen we zien dat ze altijd een energierijk ras zijn geweest om aan de eisen van hun werk te voldoen! Chewy.com merkt op dat Labrador Retrievers minstens 45 minuten per dag moeten bewegen door te rennen, apporteren en stevige wandelingen te maken, naast mentale oefeningen. De hoge energie van de Labrador Retriever is een belangrijke overweging als u een senior bent en op zoek bent naar de juiste hond.

Grootte

Labrador Retrievers kunnen in grootte variëren, maar het gewicht varieert meestal tussen 24 enn 36 kg  en ze worden 54 tot 62 cm hoog. Hoewel Labrador Retrievers bekend staan om hun vriendelijke temperament, betekent hun grootte dat ze per ongeluk een persoon kunnen omverwerpen of uit opwinding te hard aan de lijn kunnen trekken. Als u als senior een hond ter grootte van een Labrador Retriever neemt, moet u zorgvuldig overwegen hoe u prioriteit kunt geven aan uw gezondheid en veiligheid.

Leeftijd

Volgens veel Labrador Retriever eigenaren gedraagt hun Labrador zich als een “eeuwige puppy”, en het klopt dat Labradors tot op late leeftijd energiek blijven. Dit kan schattig en leuk zijn, maar ook een probleem als u een wat rustiger hond zoekt.

Als u al op leeftijd bent en overweegt een Labrador Retriever in huis te halen, zou het ideaal zijn om op zoek te gaan naar een volwassen of oudere hond en ervoor te zorgen het temperament en het energieniveau van die individuele hond overeenkomt met uw wensen.

Labrador Retrievers hebben een gemiddelde levensduur van 10-12 jaar, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er iemand is die voor de hond kan zorgen als er iets met u gebeurt.

Verzorging

Labrador Retrievers zijn honden met een eenvoudige vacht die niet veel verzorging nodig heeft. Ze kunnen echter buitensporig verharen, waardoor een extra borstelbeurt tijdens de verharing een must is. Overweeg zowel uw fysieke vermogen om uw Labrador Retriever te borstelen en de hoeveelheid haar die u uit het huis moet verwijderen, wat leidt tot meer stofzuigen en schoonmaken!

Gezondheid

Labrador Retriever verenigingen bevelen aan dat alle Labrador Retrievers de volgende gezondheidstests ondergaan voordat ermee gefokt wordt: evaluatie voor heupdysplasie en elleboogdysplasie, een oogonderzoek en een DNA-test voor PRA (een oogaandoening).

Dit zijn dan ook de meest voorkomende aandoeningen bij Labradors. Vooral heup- en elleboogdysplasie kunnen veel invloed hebben op de kwaliteit van het leven van uw Labrador. De aandoening kan vaak verbeterd worden met een operatie, maar dit kost erg veel geld.

Labrador Retrievers zijn over het algemeen een relatief gezond ras en als u controleert of de ouders van uw hond deze tests hebben ondergaan, kunt u uw kansen op een gezonde hond vergroten.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat te doen als je Labrador alles kapot kauwt

Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?


Dus, is de Labrador Retriever een geschikte hond voor ouderen?

Hoeveel u ook houdt van Labradors, het is belangrijk om te erkennen dat ze niet voor iedereen ideaal zijn. In een onderzoek onder 450 Labrador Retriever-eigenaren zei de meerderheid dat ze de Labrador Retriever vanwege hun hoge energieniveau niet de ideale hond voor senioren vonden.

Degenen die zeiden dat Labrador Retrievers uitstekend bij senioren zouden passen, merkten op dat ze ouderen zouden aanmoedigen om meer te bewegen. Het is echter belangrijk om uw eigen individuele mogelijkheden te overwegen om te weten of u een Labrador de beweging kunt geven die ze echt nodig hebben om een ​​gelukkig en gezond leven te leiden of dat een minder energiek ras een beter idee is.

Labrador Training HQ erkent ook dat Labrador Retrievers niet de ideale hond zijn voor iedereen en bevelen over het algemeen een Labrador Retriever niet aan voor een oudere burger. Ze bieden echter wel suggesties voor andere rassen die mogelijk beter bij de levensstijl van een senior passen. Labrador Training HQ stelt voor om in plaats van een Labrador de volgende rassen te overwegen: Maltezer, Mopshond, Franse Bulldog, Cavalier King Charles Spaniel, Poedel, Chihuahua, Shih Tzu, Schotse Terriër, Pembroke Welsh Corgi of Greyhound.

Kortom, er zijn veel overwegingen te maken bij het toevoegen van een hond aan uw leven als senior. Hoewel Labradors bekend staan als uitstekende familiehonden en liefhebbende kinderen, kan hun hoge energie en grotere omvang enkele risico’s voor oudere gezinsleden met zich meebrengen.

Voordat u een Labrador Retriever aan uw leven toevoegt, moet u zorgvuldig kijken naar uw capaciteiten om met een hond van deze grootte en met deze hoeveelheid energie om te gaan. Bepaal bijvoorbeeld welke doelen u voor uw hond heeft, om te bepalen of een Labrador Retriever de beste keuze is of dat een ander ras is meer geschikt is voor uw levensstijl.