Bij een sterilisatie (bij vrouwen) of castratie (meestal bij mannen, maar van toepassing op beide geslachten), worden de voortplantingsorganen, of delen daarvan, verwijderd om ongewenste nesten te voorkomen. Hoewel de chirurgische procedure vaak wordt uitgevoerd om het onbedoeld fokken te voorkomen, zijn er veel besproken gezondheidsvoordelen en gezondheidsproblemen die worden toegeschreven aan het castreren van een mannelijke Labrador Retriever.
In dit artikel zullen we enkele van de huidige onderzoeken bekijken om je de informatie te geven die je nodig hebt om een weloverwogen beslissing te nemen.
Voordelen van castratie Labrador reu
Een van de grootste redenen om je Labrador Retriever reu te castreren, is dat je hond niet bijdraagt aan oeps-nestjes. Het maakt niet uit hoeveel je van je Labrador Retriever houdt, er zijn gezondheidstests die moeten worden uitgevoerd voordat je met je Labrador Retriever fokt, en het fokken moet iets bijdragen aan de populatie van Labrador Retrievers. Uitstekende werkcapaciteiten, een vriendelijk temperament of een hoge trainbaarheid bijvoorbeeld.
Als je volgens de regels van een Labrador rasvereniging wil fokken, moeten alle Labrador Retrievers gezondheidsklaringen doorstaan, inclusief die voor heupdysplasie en elleboogdysplasie. Daarnaast moeten de ogen van de Labrador Retriever gecontroleerd worden, en het DNA moet getest worden op verschillende afwijkingen.
Het fokken van Labrador Retrievers moet een serieuze overweging zijn, en als je wil voorkomen dat je Labrador Retriever bijdraagt aan ongewenst nestjes, kun je overwegen om je Labrador Retriever te castreren.
Een ander voordeel van het castreren van een Labrador Retriever reu, is dat je hond geen zaadbalkanker krijgt. Bij castratie worden de testikels verwijderd, wat betekent dat zaadbalkanker geen risico meer is voor je hond.
In tegenstelling tot sommige andere kankers, komen testikeltumoren bij oudere intacte Labradors vrij vaak voor. Door je Labrador reu te castreren, elimineer je dus het risico op zaadbalkanker, en verleng je mogelijk het leven van je hond.
Dit vind je misschien ook interessant om te lezen
Hoe vaak moet je je Labrador Retriever wassen?
Welk voer is het beste voor een Labrador Retriever?
Het castreren van een Labrador Retriever reu kan de levensduur over het algemeen verlengen. Uit een gegevensanalyse in 2013, blijkt dat gecastreerde reuen tot 18% langer leefden dan niet-gecastreerde reuen.
Hoewel castratie de risico’s van sommige kankers kan verhogen (zie nadelen van castratie), bleek uit één onderzoek dat het de traumatische sterfgevallen als gevolg van weglopen en rondzwerven verminderde. Dit compenseerde het aantal sterfgevallen door kanker.
Ten slotte kan het castreren van je Labrador Retriever ook een verbetering van het gedrag opleveren. Weglopen, hormonale agressie en urinemarkering zijn een aantal vervelende dingen die door castratie verminderd kunnen worden. Deze voordelen waren ook nog merkbaar als de honden op latere leeftijd gecastreerd werden. Castratie kan ook het risico op seksueel of dominant gedrag verminderen, zoals rijden op andere honden of op mensen.
Zoals je in het volgende gedeelte zult zien, de nadelen van castratie vaak worden verzacht door het tijdstip te wijzigen waarop je Labrador Retriever wordt gecastreerd. Als je ervoor kiest om de hond te castreren vanwege de vele voordelen, moet je dat op de juiste leeftijd laten doen.
Nadelen castreren Labrador reu
Hoewel het castreren van je Labrador Retriever veel gezondheidsvoordelen heeft, zijn er ook gezondheidsproblemen die juist meer voorkomen bij gecastreerde reuen.
Sommige van deze problemen kunnen rechtstreeks worden toegeschreven aan de leeftijd van de Labrador Retriever op het moment van de castratie. Een vroege castratie, uitgevoerd na 7 weken of 7 maanden, zorgde ervoor dat de groeischijven in de botten van de hond minder snel sloten in vergelijking met honden van 15 maanden oud die niet gecastreerd waren.
Groeischijven zijn de plaatsen waarvanuit botten verlengen. Ze zijn zacht en kunnen beschadigd raken totdat ze gesloten zijn. Wanneer groeischijven bij honden meer tijd nodig hebben om te sluiten, groeien de botten langer. De hond loopt hierdoor in zijn leven langer risico om botbeschadigingen op te lopen.
Deze onderzoeken hebben ook aangetoond dat testosteron belangrijk is voor de groei. De hoeveelheid testosteron in het lichaam van de reu gaat echter omlaag na de castratie, waardoor het beter is om dit op een latere leeftijd te doen.
Omdat Labrador Retrievers een veel voorkomend ras zijn, zijn ze het onderwerp geweest van studies waarin specifiek werd gekeken naar de effecten van castratie op de gezondheid van Labrador Retrievers.
Net als bij eerdere studies is de leeftijd van sterilisatie een belangrijke factor in een positieve uitkomst. Uit deze studie bleek dat het castreren van een Labrador Retriever vóór de leeftijd van 6 maanden het risico op gewrichtsaandoeningen (heupdysplasie, craniale kruisbandscheuring en elleboogdysplasie) als volwassene verdubbelde, vergeleken met de intacte populatie.
Dit vind je misschien ook interessant om te lezen
Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?
Waarom worden Labradors sneller dik?
De studie onderzocht ook het risico op verschillende vormen van kanker die mannelijke Labrador Retrievers soms treffen, waaronder lymfosarcoom, hemangiosarcoom en mastceltumoren.
Hoewel gecastreerde Labrador Retrievers een toename van deze kankers vertoonden, was de toename klein en niet statistisch significant. Dit staat in direct contrast met de resultaten van Golden Retrievers, die na castratie wel een significante toename van sommige kankers vertoonden.
Wat we uit deze studie kunnen concluderen, is dat castratie een effect kan hebben op de gezondheid van de hond, maar ook dat er meer factoren spelen dan alleen castratie. De negatieve invloed verschilt tussen rassen, en bij Labrador Retrievers lijkt er geen groot risico van castratie op de gezondheid te zijn.
In een ander onderzoek werd gekeken naar de effecten van castratie op gezondheidsproblemen in verband met de prostaat en de urinewegen. Helaas kon deze studie de leeftijd waarop honden werden gecastreerd niet onderzoeken.
Gecastreerde reuen hadden volgens dit onderzoek echter een hogere kans blaaskanker en prostaatkanker te ontwikkelen.
In de studie werd ook gekeken naar het effect van het ras op de uitkomsten. Ras speelde een rol bij de incidentie van deze kankers, wat suggereert dat genetica ook een rol speelt. Over het algemeen is het risico op prostaat- en urinewegkanker bij honden in het algemeen extreem laag, dus een verhoogd risico leidt niet tot een veel hogere incidentie van kanker.
Naast de gezondheidsproblemen die je Labrador Retriever na castratie kunnen beïnvloeden, zijn er ook aanwijzingen dat castratie het gedrag van je Labrador Retriever beïnvloedt.
Nogmaals, de timing van de castratie heeft een groot effect op de uitkomst. Wanneer honden vóór de leeftijd van 5,5 maanden werden gecastreerd, vertoonden ze meer angstig gedrag, waaronder geluidsfobie. Ze blaffen ook vaker naar mensen thuis en vertonen meer agressie gericht tegen familieleden.
SNELLE TIP:
Geef je gecastreerde Labrador voer met minder calorieen als hij hersteld is van de castratie om te voorkomen dat hij te dik wordt. Royal Canin Sterilised Labrador Retriever is een goede optie.
Als laatste kan de castratie van een Labrador reu invloed hebben op het gewicht. Labradors staan erom bekend snel dik te worden, en bij gecastreerde reuen is dat risico nog groter. Dit hoeft echter geen probleem te zijn als je de reu het juiste voer geeft.
Wat is de beste leeftijd om een Labrador reu te castreren?
Zoals je kon lezen bij de voor en nadelen van de castratie van een Labrador reu, zijn er enkele nadelen verbonden aan het castreren op vroege leeftijd.
Het is belangrijk om je Labrador reu de tijd te geven uit te groeien tot een sterke volwassen hond. Hormonen zijn een belangrijk onderdeel van de groei, en de teelballen van een Labrador zijn een belangrijke bron van deze hormonen.
Te vroeg castreren lijkt vooral een negatieve invloed te hebben op de botten, waardoor je Labrador reu een grotere kans heeft heup of elleboog dysplasie te ontwikkelen.
Het is het beste om een Labrador reu te castreren op de leeftijd van 12 maanden of ouder. Eerder kan negatieve gevolgen hebben op de gewrichten van de Labrador. Later castreren is geen probleem, en levert dezelfde positieve invloed op het gedrag op.
Dit vind je misschien ook interessant om te lezen
Wat te doen als je Labrador alles kapot kauwt
De beste manieren om Labrador haren te verwijderen
Prijs castratie Labrador reu
Hoeveel het kost om je Labrador Retriever te castreren, hangt sterk af van het gebied waarin je woont en de kliniek waarin de castratie gedaan wordt.
Meestal vragen grote klinieken met dure apparatuur wat meer, en kleinere klinieken minder. Dit is echter geen vast uitgangspunt, waardoor het een goed idee is om vooraf bij verschillende dierenartsen te informeren over de prijs van de castratie.
Aangezien Labradors vrij grote en zware honden zijn, is de castratie duurder dan de castratie van kleine honden.
De kosten van het castreren van een Labrador reu liggen meestal tussen de 120 en 270 euro. Dit is afhankelijk van de kliniek of dierenarts, en eventuele complicaties. Ook de nazorg kan voor extra kosten zorgen.
Moet ik mijn Labrador reu laten castreren?
De beslissing om je Labrador Retriever reu te castreren is niet eenvoudig. Er zijn veel voor- en nadelen die je moet overwegen, en deze beslissing kun je het beste maken in overleg met je dierenarts.
Voordat je de beslissing neemt, kan je het beste een lijstje met voor- en nadelen voor je hond maken. Bekijk ook welke gezondheidsrisico’s en voordelen van toepassing zijn op het leven van je Labrador Retriever.
Raadpleeg vervolgens de dierenarts om de voor- en nadelen te bespreken en een weloverwogen beslissing te nemen over het leven van je hond en de beste leeftijd om je Labrador Retriever te castreren.
Houd ook rekening met de risicofactoren die minder van toepassing zijn als de hond op latere leeftijd gecastreerd wordt. Veel van de nadelen van castratie kunnen worden voorkomen door te wachten met de castratie tot de Labrador Retriever 1-2 jaar oud is.
De hormonen die door de testikels van de Labrador reu worden geleverd, spelen een rol bij zowel de groei, de fysieke gezondheid en het gedrag van honden als ze volwassen worden.
Als je een verantwoordelijk omgaat met een intacte reu en gemakkelijk kunt voorkomen dat je hond ongewenste nesten veroorzaakt, kan het wachten meer gezondheidsvoordelen opleveren. Bij grote asielen en opvangen in het buitenland, die vaak worden overweldigd door ongewenste honden, wegen de voordelen van het controleren van de huisdierenpopulatie door castratie op jonge leeftijd vaak op tegen de risico’s.
Over het algemeen is het de kwestie over het wel of niet castreren van de Labrador reu vooral een persoonlijke. Er zijn, naast de castratie, veel factoren die van invloed zijn op alle voor- en nadelen die in dit artikel worden genoemd.
SNELLE TIP:
Wil je je Labrador Retriever reu niet castreren maar zijn er loopse teefjes in de buurt die hem afleiden? Puur Hypersex is een natuurlijk middel dat kan helpen de geslachtsdrift van je Labrador Reu te verminderen.
Met behulp van de bronnen en informatie in dit artikel kun je de beste beslissing nemen in overleg met de dierenarts van je Labrador Retriever. Zo weet je zeker dat je de beste optie kiest voor jouw individuele hond.