Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 18 juni 2020

Gaan Labradors goed samen met katten en andere huisdieren?

Labrador met kat

De Labrador Retriever is de ultieme familiehond, bekend om zijn liefde voor alle menselijke familieleden – zowel kinderen als volwassenen. De vraag is, of deze reputatie ook stand houdt als we andere dieren zoals katten, fretten, konijnen, gerbils, ratten of anderen aan het gezin toevoegen. In dit artikel gaan we daar wat dieper op in.

Labrador Retrievers samen katten en andere huisdieren

Als je een Labrador Retriever samen met katten of andere kleine huisdieren wil houden, heb je geluk!

Over het algemeen staan Labrador Retrievers bekend als een zacht en vriendelijk ras die in perfecte harmonie met katten en andere huisdieren kunnen samenleven. Vetstreet vermeldt Labradors zelfs in hun lijst van de 10 meest kattenvriendelijke hondenrassen.

Michele Welton van `Your Purebred Puppy` erkent ook dat Labradors ‘vredig zijn met andere dieren’. Ze merkt ook specifiek op dat Labrador Retrievers niet alleen goed samengaan met vee op de boerderij, maar ook bekend staan om hun tolerantie en liefde voor katten en zelfs konijnen en fretten!

Ten slotte staan Labrador retrievers bij de American Kennel Club (AKC), het toonaangevende rasregister in de Verenigde Staten, op de lijst van katvriendelijke rassen.

Volgens de AKC passen Labrador Retrievers in de sporthondengroep. Honden van de sportgroep worden gefokt om jagers te helpen, maar staan ook bekend om hun lieve, meewerkende persoonlijkheden.

Sportieve groepshonden zijn vriendelijk, extravert en bereid om commando´s op te volgen. Ze zijn ook gefokt om nauw met mensen samen te werken, waardoor ze nog gemakkelijker gehoorzamen dan andere rassen. Dit betekent dat je Labrador retriever goed trainbaar is en gemakkelijk kan worden afgeleid van ongepast gedrag dat ze vertonen bij de kat of andere kleine huisdieren.

Er zijn veel toonaangevende organisaties die erkennen dat Labrador Retrievers en katten (of andere kleine huisdieren) goed samen in een huis kunnen leven. Hoewel je bij een rashond vaak een goed idee hebt van het gedrag dat de hond zal vertonen, moet je er ook rekening mee houden dat elke hond een individu is.

Ook komt een goede relatie met de kat soms niet zomaar tot stand. Welke stappen kun je nemen om ervoor te zorgen dat je Labrador retriever goed overweg kan met je andere huisdieren?


Echte verhalen: Labrador Retrievers en andere huisdieren

Wie houdt er niet van om een ​​hond voor een kitten te zien zorgen? Enkele van de beste verhalen uit de eerste hand komen van eigenaren van Labrador Retrievers, die ons laten zien dat Labradors zeker goed overweg kunnen met katten en andere huisdieren.

Kendal Benken bijvoorbeeld, heeft onlangs kittens mee naar huis genomen die flesvoeding nodig hadden. Haar Labrador Retriever, Truvy, claimde snel de taak om voor de kittens te zorgen. Kendal rapporteert aan The Dodo dat Truvy altijd dicht bij de kittens is, en voor ze zorgt door ze schoon te likken en erover te waken. Ze is zelfs verdrietig als haar baasje de kittens naar een andere kamer brengt om ze met de fles te voeren en ze haast zich om ze zo snel mogelijk te controleren.


Labrador Retriever raseigenschappen en andere huisdieren

De Labrador Retriever is een ras dat gefokt is voor jagen en apporteren. Daardoor staan Labrador Retrievers bekend om hun “zachte mond”, wat betekent dat ze dode of gewonde vogels terug kunnen brengen naar hun eigenaar zonder de vogel verder te beschadigen.

Dit is een belangrijke eigenschap voor Labrador Retrievers, omdat een hond die de vogel stevig vasthoudt, het dier voor de jager kan verpesten. Dit betekent ook dat Labrador Retrievers een extra voordeel hebben bij het omgaan met kleine huisdieren!

Omdat ze gewend zijn om prooien rustig en zacht te grijpen en alleen op aanwijzing van hun eigenaar, is het potentiële risico op verwondingen lager dan bij rassen zoals veel terriërs die werden gefokt voor het jagen en doden van ongedierte. Anne Woods van The Nest merkt zelfs op dat je Labrador Retriever je kat waarschijnlijk eerder oppikt en terugbrengt dan dat hij de kat zal aanvallen!

Je kunt de fokker van de hond vragen naar de hoeveelheid prooidrift die aanwezig is in de lijnen van de ouderdieren. Daarnaast weet de fokker vaak ook goed of de ouders en eerdere pups uit hun nesten goed overweg kunnen met andere huisdieren, zoals katten.

Als je al een kat of een klein huisdier hebt, of weet dat deze er in de toekomst misschien bij komt, kan katvriendelijkheid een belangrijk punt zijn bij het kiezen van de puppy die het beste bij je past! De fokker kan ook kijken naar het temperament van de puppy’s in het nest om je te helpen de puppy te vinden die het meest waarschijnlijk met andere kleine huisdieren overweg kan.

Zelfs als je een Labrador Retriever met een hoge prooidrift hebt, kun je veel doen om de introducties en interacties zo te begeleiden dat alle huisdieren toch zonder problemen samen kunnen leven. Gecertificeerd consulent voor hondengedrag, Kayla Fratt, legt op haar blog uit hoe ze een hond met een hoge prooidrift leert omgaan met katten.


Echte verhalen: Labrador Retrievers en andere huisdieren

Labrador retrievers van alle leeftijden zijn geweldige verzorgers van kleine kittens geweest. Een klein kitten genaamd Polly werd verloren en koud gevonden, waarna hij in het huis van Paxton, een 12-jarige Labrador Retriever kwam wonen. Vanaf het moment dat zijn eigenaren de kleine kitten naar huis brachten, bracht Paxton graag tijd door met de kitten. Het schattige paar wacht zelfs op elkaar als een van hen buiten is en de ander binnen vastzit!


Een Labrador Retriever introduceren aan andere huisdieren

Nu je je hebt ingelezen over het Labrador Retriever ras, en hoe goed ze meestal overweg kunnen met andere kleine huisdieren (inclusief katten), is het tijd om te bekijken hoe je je Labrador Retriever en je andere huisdieren het beste aan elkaar kunt introduceren.

Omdat Labrador Retrievers een middelgroot tot groot ras zijn, bestaat de kans dat je hond per ongeluk een heel klein dier verwondt door te spelen, dus het is belangrijk om de interacties tussen de huisdieren, zeker in het begin, goed in de gaten te houden.

Ten eerste wil je stappen ondernemen om beide dieren veilig te houden voor het geval er iets mis gaat. Het is handig om ten minste één andere persoon bij je te hebben wanneer je twee huisdieren voor het eerst introduceert, zodat één persoon zich op elk dier kan concentreren om ervoor te zorgen dat ze ontspannen en veilig zijn!

Dit kan betekenen dat je de Labrador aan je andere huisdier moet introduceren terwijl je een riem, babypoortje of ander middel gebruikt om de toegang tot het kleine huisdier of de kat te controleren totdat je zeker weet dat de hond op een normale manier op het andere huisdier reageert.

Dit harmonica hek is een van de handigste opties. Het hekje houdt je hond tegen, terwijl de kat nog makkelijk door een ruitje past. Zo kan je altijd een veilige plek maken voor de kat.

Als je je zorgen maakt over een te snelle introductie, kun je ook beginnen met elk dier aan weerszijden van een gesloten deur zodat ze kunnen wennen aan de aanwezigheid van een ander huisdieren. Ook hiervoor kan je het harmonica hekje gebruiken, je kan dan de deur bijvoorbeeld op een kier zetten.

Ook kan je dekens van de huisdieren verwisselen zodat ze elkaar kunnen ruiken en kunnen wennen aan de nieuwe geur voordat je ze bij elkaar laat. Vetstreet raadt zelfs aan om de huisdieren een paar dagen apart te houden om te wennen zodat de introductie minder stressvol is.

Houd er rekening mee dat, katten de neiging hebben om weg te rennen als ze bang zijn. Dit kan je Labrador Retriever ertoe aanzetten om een achtervolging te beginnen, zelfs als je Labrador alleen wil jagen en de kat geen pijn wil doen. Helaas begrijpt de kat de intenties van de Labrador niet, waardoor achtervolgingsspellen veel stress kunnen veroorzaken bij je kat.

Lijn de hond daarom aan, of zorg voor een andere manier waarop de kat kan ontsnappen door een kleinere opening. Zo kan de kat ontsnappen naar een plek waar hij zich veilig voelt, en voorkom je dat je Labrador de achtervolging in kan zetten.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?

Wat is het beste voer voor een Labrador puppy?


Hoewel het voor ons als mensen gemakkelijk te begrijpen is dat een hissende kat niet wil spelen, worden Labrador Retrievers niet geboren met het talent een andere taal dan ‘hond’ te begrijpen.

Je kunt je Labrador Retriever helpen de taal van katten te begrijpen door hun interacties te volgen en door te sturen of te onderbreken wanneer je ziet dat de kat bang is en je Labrador nog niet begrijpt hoe hij naar de kat moet luisteren.

Het is ook het beste om je Labrador Retriever te trainen om te zitten, te blijven en op te letten terwijl je in de buurt bent van spannende afleidingen zoals katten of andere kleine huisdieren. Begin met het trainen van dit gedrag voordat het nieuwe huisdier in beeld komt, zodat je Labrador begrijpt wat je van hem verwacht.

Omdat Labrador Retrievers bekend staan ​​om hun liefde voor eten, is het gemakkelijk om ze te trainen met een handvol lekkernijen! Je kunt zelfs traktaties gebruiken om de aandacht van de hond op jou te concentreren tijdens de introductie.

Een andere stap die je kunt nemen voor een succesvolle introductie, is ervoor te zorgen dat je kat of andere huisdieren zich eerst op hun gemak voelen bij honden, en zo nodig een rustigere hond te gebruiken waarvan bekend is dat hij vriendelijk naar katten is.

Afhankelijk van de leeftijd, het temperament en eerdere ervaringen van je kat of andere huisdieren, kunnen ze je Labrador leren andere dieren te tolereren en er rustig mee om te gaan.

Een kitten die opgroeit met een hond zal gemakkelijker aan een Labrador Retriever wennen dan een oudere kat – en een jonge kat zal eerder met je Labrador Retriever willen spelen in plaats van een dutje te doen in de zon.


SNELLE TIP:

Gebruik een Adaptil verdamper die rustgevende feromonen in je huis verspreidt. Op deze manier kan je je huisdieren helpen kalmeren, en een positieve sfeer creëren tijdens de eerste ontmoeting.


Dus, kan je een Labrador retriever met katten en andere huisdieren houden?

Labradors Retrievers gaan meestal goed samen met katten en andere huisdieren. Labradors zijn vriendelijk naar katten andere dieren, en zullen ze meestal met rust laten. Het is echter wel aan te raden de huisdieren voorzichtig aan elkaar te introduceren en de Labrador in het begin goed in de gaten te houden.

De bovenstaande stappen kunnen je helpen bij het kiezen van een Labrador Retriever die het beste om kan gaan met kleine dieren. Ze laten je ook zien hoe je je hond het beste kunt introduceren bij een kat of ander huisdier en hoe je eventuele problemen kunt oplossen.

Houd er rekening mee dat je de nieuwe huisdieren langzaam introduceert voor de veiligheid van je huisdieren, en houd er rekening mee dat elke hond een individu is binnen hun ras.

Als je volgt wat hierboven is aanbevolen, zal je Labrador waarschijnlijk succesvol samen kunnen leven met allerlei verschillende huisdieren, zoals katten, fretten, konijnen en welk ander klein huisdier je ook hebt!

Loop je tegen problemen aan? Bekijk de DVD Desperate Dogs van Dogtime dan eens. Hiermee leer je op een positieve manier allerlei problemen met je hond op te lossen. Jeroen Oomen geeft je een manier van opvoeden die je lang plezier met je hond zal bezorgen!


Echte verhalen: Labrador Retrievers en andere huisdieren

In Londen werd een kitten van slechts enkele dagen oud koud en hongerig gevonden en achtergelaten in een achtertuin. Gelukkig voor het kitten, nu Ava genaamd, werd ze meegenomen door iemand en vond ze een pleeggezin. Ze had nog meer geluk, omdat haar pleeggezin een lieve Labrador Retriever genaamd Barney had, die het kleine kitten onder zijn hoede nam! Barney werd Ava’s beste speelkameraad totdat ze ouder was en sterk genoeg om geadopteerd te worden