Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 03 oktober 2020

Mag een Labrador puppy traplopen? Alles over traplopen

Labrador pup traplopen

Trappen en honden zijn niet de beste match. Dit is nog duidelijker in het geval van jonge honden of puppy’s. Trappen vormen een veelvoudige uitdaging voor honden, vooral in de vroege stadia van hun ontwikkeling, en Labradors vormen hierop geen uitzondering.

Dit is waarom het handig is om je Labrador pup te leren de trap op de juiste manier te gebruiken als dat echt moet. Het zal je puppy op de lange termijn veiliger en gezonder houden.

Is traplopen veilig voor een Labrador puppy ?

Mensen vragen vaak of het veilig is voor Labrador-puppy’s om de trap en af op te lopen, gezien hun neiging om gewrichtsproblemen te ontwikkelen.

Incidentele uitstapjes op en af de trap zouden voor geen enkele Labrador-puppy een groot probleem moeten zijn. Dit heeft hoogstwaarschijnlijk geen blijvend effect op het lichaam en de gezondheid van een puppy, vooral als je toezicht houdt op je hond en hem helpt wanneer hij hulp nodig heeft.

Echter, herhaaldelijk traplopen in het vroege stadium van de ontwikkeling van de puppy kan de kans op blijvende gewrichtsproblemen in de toekomst inderdaad vergroten. Dit is omdat lichte onvolkomenheden in de heup- of elleboog gewrichten verergerd kunnen worden door onnatuurlijke beweging en verhoogde druk op het gewricht terwijl de pup de trap oploopt.

Hoe kan traplopen de gezondheid van een Labrador-puppy beïnvloeden?

Labrador-puppy’s zijn, net als pups van elk ander hondenras, het meest kwetsbaar tijdens hun vroege puppytijd. Gedurende deze periode groeit hun lichaam snel en is er weinig tijd voor correctie als er iets misgaat.

Heupgewrichten zijn op dit moment bijzonder gevoelig voor beschadiging, omdat ze worden blootgesteld aan hoge druk en toenemend gewicht van de snelgroeiende puppy.

Labradors staan ​​bekend om hun heupproblemen die zowel genetisch als omgevingsgebonden kunnen zijn.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is het beste voer voor een Labrador puppy?

Wat heb je nodig voor een Labrador puppy?

Hoe maak je een Labrador puppy zindelijk?


Heupgewrichten bestaan ​​uit de gewrichtskom en de kop van het dijbeen (het uiteinde van een beenbot) die in theorie soepel in de kom zou moeten passen. Er mag weinig of geen weerstand zijn bij de beweging in de heupkom om een ​​pijnloze en vrije beweging van het gewricht te garanderen.

Als de kop van het dijbeen echter niet op zijn plaats zit of niet goed in de kom past, kan dit na verloop van tijd leiden tot beschadiging van het beschermende kraakbeen van de heupkom. Uiteindelijk zal het kraakbeen zodanig worden beschadigd dat botten tegen elkaar wrijven, waardoor een soepele beweging in het gewricht wordt voorkomen en de hond pijn en ongemak ervaart.

Deze aandoening wordt heupdysplasie genoemd en wordt vaak gemeld bij oudere Labradors. Het is echter belangrijk om te weten dat heupdysplasie vaak begint in jonge Labradors en na verloop van tijd alleen naar boven komt met zichtbare symptomen als de hond ouder is.

Daarom is het voor de algehele gezondheid van de hond noodzakelijk om al in de puppytijd goed voor de gewrichten te zorgen.

Het op en aflopen van een trap kan kleine veranderingen in de positie van de kop van het dijbeen in het groeiende gewricht veroorzaken, wat in de toekomst mogelijk kan leiden tot heupdysplasie.

Op welke leeftijd kan een Labrador-puppy de trap oplopen?

Het is in het belang van je Labrador om hem in de eerste 6-12 maanden zo min mogelijk op trappen te laten lopen. Als het mogelijk is, moet je je Labrador-puppy geen trap laten lopen voordat hij 6 maanden oud is. Zelfs als je puppy de leeftijd van 6 maanden heeft bereikt, is het beter om de toegang tot de trap de komende 6 maanden zo veel mogelijk te beperken.

Als je in een huis met een trap woont, kunt je je huis het beste zo indelen dat je puppy vrij kan rondlopen zonder de trap te gebruiken. Plaats de benodigde spullen zoals de voer- en drinkbak en de hondenmand op een gemakkelijk toegankelijke plaats op de begane grond.

Labrador pup traplopen

Wanneer je in een huis woont waarbij het gebruik van de trap overmijdelijk is, moet je je puppy leren de trap op de juiste manier te gebruiken en hem elke keer dat hij deze gebruikt helpen. Als je niet van plan bent om te verhuizen, moet je je echter afvragen of je huis wel geschikt is voor een grotere hond. Je kunt dan beter een kleiner ras kiezen die je de trap op en af kunt tillen.

Wat te vermijden als je je Labrador trap laat lopen?

Er zijn een aantal regels waar je je aan kunt houden als je puppy de trap moet gebruiken.

Om te beginnen moet je hem leren de trap op te lopen en niet de trap op te rennen.

Spelen op de trap moet voorkomen worden, doe dus ook geen apporteerspelletjes waarbij de hond de trap op of af moet om spullen op te halen. Dit soort spelletjes moeten op een vlakke ondergrond of idealiter buiten worden gespeeld om de kans op blessures te verkleinen.

De trap mag alleen worden gebruikt wanneer het nodig is en het liefst zo min mogelijk. Je moet je puppy ontmoedigen om trap te lopen tot hij 1 jaar oud is, en zelfs daarna is traplopen een activiteit die je moet proberen te vermijden.


TOP TIP:

Als je niet altijd toezicht kunt houden op je puppy en je bang bent dat je pup de trap in je huis zal gebruiken, kun je een babyhekje plaatsen om de toegang tot de trap volledig te blokkeren. Het houdt je hond van de trap en geeft je gemoedsrust als je er niet bent. Harmonica hekjes zijn geschikt voor huisdieren en als je een kat hebt, kan deze er nog moeiteloos langs.


Het kan erg handig zijn om je puppy een aantal handige commando’s aan te leren, zodat je effectief het traplopen bij je hond kan ontmoedigen. De commando’s “Nee” of “Blijf” kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om je hond te leren dat trappen een no-go zone zijn en met rust moeten worden gelaten.

Probeer je puppy niet aan te moedigen de trap op te gaan. Roep je puppy dan ook niet als je boven bent. Het zal alleen de aandacht van je hond trekken en de trap aantrekkelijk voor hem maken.

Leer je puppy om onder aan de trap geduldig te blijven wachten tot je naar beneden komt in plaats van andersom. Met een beetje geduld, tijd en toewijding kun je je puppy het juiste gedrag leren waardoor de behoefte van je hond om de trap te gebruiken wordt beperkt.

Trappen veilig maken voor een Labrador-puppy

Zodra je puppy een bepaalde leeftijd heeft bereikt en het onvermijdelijk is dat hij trappen in je huis zal gebruiken, is het raadzaam om enkele aanpassingen te doen om je Labrador zo veilig en gezond mogelijk te houden.

Als de treden van je trap zijn gemaakt van glad materiaal zoals hout, is het aan te raden om antislip materiaal op de treden te bevestigen om de maximale tractie en de best mogelijke grip voor de poten van je hond te garanderen.

Je kunt voor hetzelfde doel de treden ook bedekken met tapijt of vergelijkbaar materiaal.


TOP TIP:

Deze zelfklevende antislip strips van RX Goods zijn een perfecte manier om je traptreden minder glad te maken voor je hond en natuurlijk jezelf.


Probeer zo min mogelijk of zelfs geen spullen op de trap achter te laten die een obstakel voor je hond kunnen zijn of hem mogelijk kunnen laten struikelen of uitglijden. Zelfs een klein item dat alleen op de trap wordt achtergelaten, kan een mogelijke oorzaak van problemen zijn. Honden proberen vaak over obstakels te springen in plaats van eromheen te lopen, wat tot ongelukken kan leiden.

Het installeren van een babyhekje of een speciaal ontworpen hondenhek voor de trap is niet alleen een geweldige optie voor puppy’s, maar ook voor volwassen honden. Ze blokkeren de toegang tot de trap als de hond niet onder toezicht staat en helpen je om je hond te leren dat er niet op trappen gespeeld mag worden.