Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 08 november 2020

Een tweede Labrador in huis; de voordelen en nadelen

Tweede Labrador

Wat is er beter dan één Labrador Retriever? Twee Labrador Retrievers! Als je gek bent op Labradors, klinkt het heel aantrekkelijk om een tweede Labrador aan te schaffen, maar is dat wel zo’n goed idee?

Als je een tweede Labrador aan je gezin toevoegt, heeft dat voor- en nadelen. In dit artikel onderzoeken we de voor- en nadelen om je te helpen bij het nemen van een beslissing.

Voordelen van een tweede labrador retriever

Het hebben van twee Labrador Retrievers heeft zijn voordelen, maar of deze positief uitvallen voor jou hangt af van je leefsituatie en eigen voorkeuren. Het is belangrijk om te evalueren of deze voordelen bij je leven passen en opwegen tegen de nadelen van een tweede hond.

Speelkameraad voor je andere Labrador

Een tweede Labrador Retriever kan de perfecte speelkameraad zijn voor je eerste hond. Honden kunnen een hechte band hebben en elkaar vermaken, waardoor honden zich niet zo eenzaam voelen. Ook tijdens wandelingen is het leuk als je honden elkaar bezig kunnen houden.

Als je denkt dat je Labrador Retriever baat zou hebben bij een maatje, dan is het natuurlijk belangrijk om ervoor te zorgen dat de twee honden goed met elkaar overweg kunnen.

Niet alle honden houden van gezelschap, en soms zijn er specifieke honden waar een hond om de een of andere reden niet goed mee overweg kan. De nieuwe hond moet dus goed passen bij je huidige hond.

Het is belangrijk om de speelstijlen en energieniveaus van de Labrador Retrievers af te stemmen om ervoor te zorgen dat ze het fijn vinden om samen te wonen. Soms kan een oudere Labrador echter ook helemaal opfleuren van een jonger huisgenootje, maar zult zelf kritisch moeten beoordelen of je oude Labrador dit fijn zal vinden.

Bedenk wat je kunt doen als de Labradors elkaars gezelschap toch niet op prijs stellen. Als je een volwassen Labrador adopteert als maatje, is het het beste als je de Labrador een paar weken op proef in huis kan nemen.

Meer Labradors om tijd mee door te brengen

Als je van honden houdt en de tijd en energie hebt om een tweede hond te trainen, kan het gewoon een leuk idee zijn! Honden worden moe, en niet elke hond vindt hetzelfde leuk, waardoor je met twee honden meer leuke dingen kunt doen.

Het toevoegen van een tweede hond kan je wereld openen voor meer activiteiten met je honden. Je eerste Labrador Retriever houdt misschien van behendigheid, maar niet van competitieve gehoorzaamheid. Als competitieve gehoorzaamheid je favoriete hondensport is, dan is een tweede Labrador Retriever misschien de perfecte keuze.

Op deze manier kun je met je honden deelnemen aan je favoriete activiteiten en hoef je je honden niet meer te vervelen met hondensporten die jij wel leuk vindt, maar zij niet zo.

Puppytraining is makkelijker met twee Labradors

Als je een goed opgevoede jonge volwassen Labrador hebt, kan deze de perfecte metgezel zijn voor een puppy. In plaats van een puppy helemaal alleen op te voeden, kun je je oudere Labrador Retriever gebruiken om je puppy goede gewoonten bij te brengen.

Zindelijkheidstraining, algemene huishoudelijke manieren en zelfs socialisatie kunnen gemakkelijker worden gemaakt met een oudere hond die goed gedrag laat zien. Zeker in de angstfase van je pup, kan het hebben van een stabiele, oudere hond een groot voordeel zijn.

Het is belangrijk om te onthouden dat een puppy een verscheidenheid aan gedragingen kan kopiëren, waaronder gedrag dat je juist niet leuk vindt!

Als je oudere Labrador Retriever reactief is aan de lijn, veel blaft in huis, verlatingsangst heeft of ander gedrag vertoont dat je probeert te veranderen, kunt je het beste wachten tot je deze problemen onder controle hebt voordat je een tweede hond toevoegt.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?

Welk voer is het beste voor een Labrador Retriever?


Hoe verzorg je de vacht van een Labrador?


Nadelen van een tweede Labrador Retriever

Hoewel het idee van een tweede Labrador Retriever leuk en opwindend klinkt, is het belangrijk om alle voor- en nadelen te overwegen voordat je een beslissing neemt.

Een hond is een levenslange verbintenis, dus je moet ervoor zorgen dat je op de nadelen van een tweede hond bent voorbereid.

Bijkomende kosten

Een tweede hond verdubbelt je kosten – minimaal. Je moet rekening houden met extra voedsel, riemen, halsbanden, hondenbedden, benches, meer dierenartskosten, en extra kosten voor pension en medicijnen.

Veterinaire kosten zullen verdubbelen, inclusief eventuele extra en noodzakelijke noodkosten. Je honden kunnen virale of bacteriële infecties met elkaar delen, of ze kunnen allebei individuele gezondheidsproblemen ontwikkelen die zorg nodig hebben.

Vergeet ook niet dat je terugkomende kosten voor ontworming, ontvlooiing, entingen en gezondheidscontroles twee keer moet betalen. Aangezien Labradors grote honden zijn, kan dit een flinke kostenpost worden.

Ook aan hondenbelasting ben je in de meeste steden meer geld kwijt als je twee honden hebt. Zoek dus eerst op hoeveel een extra hond je per jaar zal kosten, zodat je niet onverwachts een hoog bedrag bij moet betalen.

Als je de medische kosten van je huidige Labrador al met moeite kunt betalen, is het misschien geen goed idee om een tweede Labrador aan het huishouden toe te voegen.

Littermate-syndroom bij Labrador pups

Het lijkt heel leuk om twee Labrador pups tegelijkertijd in huis te nemen, en deze samen op te voeden. Dit kan echter om verschillende redenen slecht uitpakken. Als je twee pups tegelijkertijd op wil voeden, heb je wel wat ervaring en veel tijd nodig.

Als je twee pups van ongeveer dezelfde leeftijd samen opvoudt, kan dit tot een fenomeen genaamd littermate-syndroom leiden. Littermate-syndroom treedt op wanneer honden een intense band met elkaar ontwikkelen en niet meer kunnen functioneren als ze niet samen zijn.

Vaak wordt de ene hond erger getroffen dan de andere, en resulteert het in een intense angst wanneer deze hond van de andere hond gescheiden is.

Hoewel het littermate-syndroom wordt genoemd, kunnen twee puppy’s van dezelfde leeftijd uit aparte nesten ook worden beïnvloed.

Om deze reden is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je wacht tot je eerste Labrador Retriever volwassen is voordat je een tweede Labrador Retriever aan je leven toevoegt.

Puppy’s zijn een hoop werk, en het toevoegen van een tweede puppy kost al genoeg tijd. Om het littermate-syndroom te voorkomen, zou je de puppy’s apart moeten houden, ze naar aparte gehoorzaamheidslessen moeten brengen en er op andere manieren voor moeten zorgen dat ze zich comfortabel voelen als ze uit elkaar worden gehaald.

Nieuwe Labrador neemt gedrag van oude Labrador over

Als je huidige hond agressie, een gebrek aan socialisatie of angstproblemen heeft, is het geen goed idee om een ​​tweede Labrador Retriever toe te voegen.

Je loopt niet alleen het risico dat je nieuwe Labrador Retriever lichamelijk letsel oploopt door je andere hond, maar een puppy kan ook gedrag overnemen van een angstige of agressieve oudere hond.

Je oorspronkelijke hond zal niet van andere honden leren houden door simpelweg een andere hond in zijn leven te hebben. Een tweede hond kan een hond met verlatingangst helpen, maar dit is een veel gevallen niet zo. De hond mist meestal zijn baasje, waardoor het nerveuze gedrag blijft. In het ergste geval krijg je zo twee honden met verlatingsangst.

Honden hechten zich vaak niet zo nauw aan elkaar als we hopen. Sommige honden tolereren elkaars aanwezigheid, maar worden nooit de grootste vrienden. Als ze dat wel worden is dat mooi meegenomen, maar ga er niet vanuit dat dit altijd het geval zal zijn.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat heb je nodig voor een Labrador puppy?

Hoe maak je een Labrador puppy zindelijk?

5 items die je moet hebben als je je eerste Labrador pup koopt