Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 05 november 2020

Waar kun je een Labrador adopteren en wat moet je weten?

Labrador adopteren

Labradors zijn ongekend populair bij hondenliefhebbers over de hele wereld. Het zijn fantastische, gehoorzame honden met een vriendelijk karakter die gemakkelijk getraind kunnen worden. Geen wonder dat zoveel mensen op zoek zijn naar een leuke Labrador als huisdier.

Waar je het beste een Labrador pup kunt kopen, hebben we behandeld in het artikel ‘waar kan je het beste een Labrador puppy kopen?’. Als je een volwassen Labrador wil adopteren, zijn er echter andere opties, en andere zaken waar je op moet letten bij de adoptie.

Zoals gezegd, zijn Labradors populaire honden. Dit zorgt ervoor dat volwassen Labradors relatief vaak als herplaatser aangeboden worden, maar ook dat een goed opgevoede, volwassen Labrador vaak snel een nieuw baasje vindt.

De grote vraag is natuurlijk waar je een leuke volwassen Labrador kunt vinden, en waar je op moet letten voordat je er een adopteert. In dit artikel kun je alles lezen over deze twee onderwerpen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Zijn Labrador Retrievers geschikt voor een klein appartement?

Zijn Labrador Retrievers goede waakhonden?

Blaffen Labradors veel?


Waar moet je op letten als je een Labrador wil adopteren?

Een puppy kopen, is in veel gevallen makkelijker dan het adopteren van een volwassen Labrador. Een Labrador pup opvoeden is meer werk, maar je hebt zelf nog veel invloed op het karakter van je Labrador. Natuurlijk moet je in beide situaties eerst goed nagaan of je wel genoeg tijd hebt en of je na een maand nog enthousiast zult zijn.

Het karakter en de gezondheid van een volwassen Labrador staat grotendeels vast, en dit kan een voordeel zijn als je goed oplet. Zo kun je kiezen voor een rustige, oudere Labrador als je geen ‘zin’ hebt in een drukke pup, of juist een jongere Labrador die vol energie zit als je bijvoorbeeld graag samen wil sporten.

Ook de gezondheid van de Labrador is makkelijker te beoordelen als de Labrador al volwassen is. Het is natuurlijk heel nobel om een Labrador met gezondheidsproblemen te adopteren, maar dit moet wel een bewuste keuze zijn.

Hieronder staan een paar punten waar je over na moet denken voordat je een volwassen Labrador adopteert:

Thuissituatie

Verschillende thuissituaties vragen om verschillende honden. Bedenk goed wat je verwacht van een hond en waar de hond allemaal mee te maken krijgt. Zo is het natuurlijk het beste als je Labrador goed met kinderen overweg kan als deze bij het gezin horen.

Ook andere huisgenoten moeten veilig zijn, en niet elke Labrador kan goed overweg met andere dieren. Als je een kat in huis hebt, moet de Labrador vriendelijk naar katten zijn, en als je een tweede hond wil, moet de Labrador goed overweg kunnen met andere honden.

Hoeveel tijd wil je besteden aan de hond?

Als je weinig tijd hebt en bijvoorbeeld veel moet werken, dan is een hond misschien niet het beste huisdier. Het is echter goed mogelijk om werk en een hond te combineren, maar je moet hiervoor vaak wel wat aanpassingen doen.

Bedenk zelf goed hoe je dag er normaal uitziet, en of een hond bij jouw leven zal passen. Heb je wel zin om een uitgebreide wandeling te maken voordat je gaat werken? En kun je tijd vrijmaken om je hond aandacht te geven als je thuis bent?

Bij volwassen honden is het vaak goed bekend of ze alleen thuis kunnen zijn of niet. De meeste Labradors zijn niet de meest geschikte honden om alleen thuis te zijn. Ze zijn gek op aandacht en vaak enorm gehecht aan hun eigenaar. Dit kan voor verlatingsangst zorgen. Vraag daarom altijd goed na of de hond alleen thuis kan zijn als dit af en toe voor zal komen.

Gezondheid van de Labrador

Het veel voldoening geven om een Labrador met gezondheidproblemen te adopteren, die anders misschien lang in het asiel zou moeten zitten. Het is natuurlijk wel een goed idee om hier goed over na te denken, zeker over het financiele aspect.

Het is altijd belangrijk om goed kennis te maken met de labrador die je wil adopteren voordat je een beslissing maakt. Zo leer je niet alleen meer over het karakter van de Labrador, maar ook over de gezondheid. Vraag bijvoorbeeld ook of je een wandeling met de hond mag maken.

Een gezonde Labrador is bij voorkeur niet te zwaar, heeft soepele gangen en afhankelijk van de leeftijd bezitten ze over een gezonde hoeveelheid energie. Als de Labrador moeizaam of kreupel loopt, is dit vaak een teken van dysplasie in de heupen of ellebogen. Ook deze honden verdienen een lief baasje, maar je moet dan wel rekening houden met terugkomende kosten bij de dierenarts. Pijnstillers en ontstekingsremmers zijn niet goedkoop!

Wil je graag sporten met je Labrador? Dan is het nog veel belangrijker dat de Labrador die je op het oog hebt geen last heeft van zijn gewrichten, overgewicht, oogproblemen of andere medische problemen.

Karakter van de Labrador

In grote lijnen komt het karakter van veel Labradors redelijk overeen, meestal zijn het energieke honden die veel van mensen en aandacht houden. Hierdoor zijn ze makkelijk te trainen en zeer leergierig. Als je een Labrador goed opvoedt, kan hij een ideale gezinshond zijn.

Niet elke Labrador is natuurlijk hetzelfde, en zo zijn er luie Labradors en extreem hyperactieve Labradors. Er zijn kalme, gehoorzame Labradors en ondeugende Labradors met minder goed werkende oren. Bij een volwassen Labrador is een gebrek aan socialisatie en training soms moeilijk te herstellen. Je zult er in ieder geval veel tijd in moeten steken. Daar is niks mis mee, maar je moet wel voldoende doorzettingsvermogen hebben.

Probeer altijd uitgebreid kennis te maken met de Labrador van jouw keuze, en als het mogelijk is ook met de eigenaar. Deze kan je meer vertellen over het karakter en de gezondheid van de hond. Zo kun je het beste uitvinden of deze hond bij jou en je gezin past.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Gaan Labradors goed samen met katten en andere huisdieren?

Labrador Reu of Teef – wat zijn de verschillen tussen Labrador reuen en teven?

Veel voorkomende problemen waar de meeste Labrador-eigenaren mee worstelen


Waar kun je een Labrador adopteren?

Het vinden van een geschikte Labrador kan wat tijd en moeite kosten. Hetzelfde geldt natuurlijk wanneer je een fokker kiest, dus in dat opzicht verschilt het proces niet zo heel veel. Het vinden van een herplaatster vergt wel wat meer geduld en doorzettingsvermogen. Labradors zijn regelmatig te vinden in het asiel, maar ook als herplaatser via particulieren.

Meestal moet je gedurende een langere tijd verschillende websites in de gaten houden om de perfecte Labrador tegen te komen. Wacht niet te lang met reageren, en regel een bezoekje, zeker als je een gezonde, goed opgevoede Labrador zoekt. Deze zijn zeer populair en vaak hebben ze binnen korte tijd een nieuw baasje.

Hieronder volgt een overzicht van de meest belangrijke websites en organisaties die je in de gaten kunt houden op zoek naar de perfecte Labrador. Elke organisatie en elk asiel heeft een eigen manier van handelen, ook hier zullen we wat aandacht aan besteden.

Dierenasiels.com

Dierenasiels.com is een handig platform voor alle dierenasiels in Nederland. Hierop worden alle beschikbare honden in verschillende asiels geplaatst, zodat mogelijke nieuwe eigenaren een duidelijk overzicht hebben van honden die ze kunnen adopteren. Zo hoef je dus niet elke afzonderlijke website van verschillende asiels te bezoeken!

Als je interesse hebt in een hond, kun je contact openemen met het asiel waar de hond zich bevindt. Het asiel zal vervolgens samen met jou kijken of de hond een goede combinatie vormt met je leefsituatie, andere huisdieren en je ervaring. Op deze manier proberen ze de kans van slagen zo groot mogelijk te maken.

Om Labradors te vinden om dierenasiels.com, kun je de rasgroep ‘grote jachthonden en retrievers ‘ selecteren. Ondanks onze liefde voor Labradors, raden we je aan ook eens naar de andere honden op de website te kijken. Je zult niet de eerste zijn die thuiskomt met een andere hond omdat deze perfect bij je past. Soms moet het gewoon zo zijn!

Ikzoekbaas

Ikzoekbaas is een website van de dierenbescherming, die in grote lijnen overeenkomt met de website dierenasiels.com. Er zijn bij de zoekopties wel wat meer opties om op te filteren, zoals het gedrag aan de lijn, de hoeveelheid vachtverzorging en hoe goed de hond los kan lopen.

Ook hier vind je honden die in verschillende dierenasiels in heel Nederland verblijven. Wanneer je interesse hebt in een hond, kun contact opnemen met het asiel waar de hond verblijft.

Het aanbod van honden verschilt wel wat, merken we, dus het is aan te raden beide websites regelmatig te bekijken om een zo volledig mogelijk overzicht te krijgen van beschikbare honden.

De prijzen voor het adopteren van een Labrador uit het asiel zijn afhankelijk van de leeftijd van de leeftijd van de hond en een eventuele castratie of sterilisatie. De prijzen kun je vinden in de volgende link:

Herplaatsing-huisdieren.nl

Herplaatsing-Huisdieren.nl is een platform voor mensen die door omstandigheden helaas een nieuw baasje voor hun dier moeten zoeken, en natuurlijk voor mensen die op zoek zijn naar een herplaatser.

Veel hondeneigenaren kiezen ervoor om eerst zelf een nieuw baasje voor hun hond te zoeken, omdat ze liever zelf willen kiezen wie hun hond overneemt. Zo hoeft de hond niet naar een asiel, en kan hij bij zijn huidige baasje blijven tot er een nieuw thuis gevonden is.

Herplaatsing-huisdieren.nl werkt iets anders dan de platforms hierboven. Huisdiereigenaren en nieuwe baasjes worden uitgebreid geholpen bij het afstaan of adopteren van een huisdier. De huidige eigenaar kan zijn voorkeuren voor een nieuw baasje aangeven, bijvoorbeeld dat er een grote tuin aanwezig moet zijn of dat de hond een ander hondenmaatje nodig heeft.

Als de hond online staat, kunnen potentiele nieuwe baasjes reageren. Ze moeten hierbij een aantal vragen invullen over de thuis-, woon- en leefomgeving, waarna ze kunnen zien hoe goed hun situatie matcht met de vereisten voor de hond. Dit is weergegeven met een score tussen 1% en 100%.

Als blijkt dat jij en de hond goed bij elkaar passen, kan de huidige eigenaar de beslissing maken om je uit te nodigen voor een kennismakingsgesprek. Na dit gesprek kan de eigenaar besluiten niet verder te gaan in het proces, of juist een tweede ontmoeting te regelen bij het mogelijke nieuwe baasje. Zo wordt er altijd voor gezorgd dat de hond op een goede plek terechtkomt.

Het ultieme doel van dit platform is het vinden van het beste nieuwe baasje, met behulp van hun unieke score- en matching systeem.

Het plaatsen van een hond via een organisatie zoals Herplaatsing-Huisdieren.nl kan wat meer tijd in beslag nemen dan het adopteren van een hond uit het asiel. De huidige eigenaar van de hond wil meestal de best passende nieuwe eigenaar kiezen, en je kunt je voorstellen dat dit niet altijd eenvoudig is.

De prijs voor het adopteren van een website verschilt, omdat de eigenaar dit zelf bepaalt. Je betaalt in ieder geval 6,99 euro bemiddelingskosten. Daarbovenop kan de eigenaar een vergoeding tot 500 euro vragen, maar meestal is een goed tehuis het belangrijkst.

Verhuisdieren

Verhuisdieren.nl is, net als de website hierboven, een platform voor baasjes die hun hond af willen staan en mensen die een nieuw huisdier zoeken. Op deze website vind je honden die nog bij hun baasje verblijven, maar ook honden uit het buitenland die zich bij een opvang adres bevinden.

Ook hier kun je een profiel met je eigen voorkeuren aanmaken, zodat je een melding krijgt als er een hond is die matcht met jouw opgegeven voorwaarden. Om de contactgegevens van de eigenaar van de hond te kunnen zien, moet je supporter worden voor een bedrag van 20 euro.

De rest van het proces wordt geregeld door het huidige baasje of een stichting. Verhuisdieren heeft een handige ´huisdierenbijsluiter´ gemaakt met alles waar je rekening mee moet houden als je een huisdier van een ander overneemt.

HHIN.nl

HHIN is een andere website waar regelmatig leuke herplaatsers te vinden zijn. Ook HHIN zorgt voor goede begeleiding, waarbij ze proberen een zo goed mogelijke match te vinden voor de beschikbare honden.

Om te kunnen reageren op een hond, vraagt HHIN om een eenmalige vergoeding van 25 euro. De organisatie kan je ook van informatie en advies voorzien als je een hond via een andere bron hebt gevonden.

In veel gevallen functioneert HHIN als een tussenpersoon tussen de eigenaar en degene die een hond zoekt. Als blijkt dat je een goede match vormt met de hond, kun je kennis maken met de eigenaar en de hond.

Een fijn voordeel van de werkwijze van HHIN is dat er een proefperiode is, zodat je uitgebreid kunt kijken of de hond goed bij jou en je gezin past.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe lang kan een Labrador alleen zijn?

Kan je een Labrador nemen wanneer je fulltime werkt?


Marktplaats.nl

Marktplaats is natuurlijk een bekende website waar veel dieren op aangeboden worden. Het is echter niet de meest betrouwbare website als het op het aanschaffen van een hond aankomt. Vooral als je een puppy wil, is het belangrijk goed op te letten zodat je niet onverhoopt bij een broodfokker op de stoep staat.

Veel hondeneigenaren die door omstandigheden afscheid moeten nemen van hun huisdier plaatsen echter een advertentie op Marktplaats. Het is daarom zeker een goed idee om ook deze website in de gaten te houden.

Ook voor honden op Marktplaats geldt: adopteer nooit een hond zonder hem eerst gezien te hebben. Maak eerst uitgebreid kennis met de eigenaar en de hond, zodat je zeker weet dat de hond goed bij je past.

Rasvereniging

Via de rasverenigingen van Labrador Retrievers worden af en toe herplaatsers aangeboden. Als je een Labrador met een stamboom wil, zijn de websites van deze verenigingen dus goede plekken om regelmatig te controleren.

Herplaatsers worden helaas niet vaak aangeboden, en meestal vinden ze snel weer een nieuw thuis. Het vergt dus wel wat geduld als je een volwassen Labrador met een stamboom wil vinden. De prijs van een volwassen Labrador staat niet vast, deze wordt bepaald door de huidige eigenaar van de hond.

Labrador Kring

NLV

Social media

Social media zoals Facebook kan een nuttig platform zijn om een Labrador herplaatser te vinden. Er zijn verschillende Facebook pagina´s waar herplaatsers aangeboden worden, een voorbeeld is de pagina `Labradors Nederland Herplaatsers en Adver tenties´.

Ook hier moet je vaak even geduld hebben, en regelmatig blijven kijken of er een herplaatser beschikbaar is. Het voordeel is dat je direct contact op kunt nemen met de huidige eigenaar, en het is gratis.

Waar je je Labrador ook vindt, onthoud altijd dat het belangrijk is om goed na te denken over je keuze en een Labrador te kiezen die goed bij jou en je gezin past. Neem nooit een Labrador over zonder er eerst uitgebreid kennis mee te maken.

Ik wil Marco van Herplaatsing-Huisdieren.nl, Natasja van Dierenbescherming en de vertegenwoordigers van Stichting Dierenasiel bedanken voor het verstrekken van informatie over hoe hun platform werkt. Hun hulp werd enorm gewaardeerd en zal hopelijk anderen helpen die een Labrador (of een andere hond) willen adopteren. Dank je!


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Zijn er verschillen tussen bruine, blonde en zwarte Labradors?

Welk voer is het beste voor een Labrador Retriever?

Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?