Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 25 juli 2020

Zijn Labrador Retrievers goede waakhonden?

Zijn Labrador Retrievers goede waakhonden

Labrador Retrievers zijn voorbeeldige familiehonden. Ze staan bekend om hun vermogen om met mensen van alle leeftijden om te gaan, en ook met andere huisdieren! Met dat in gedachten, vraag je je waarschijnlijk af of een Labrador ook dienst zou kunnen doen als waakhond. In dit artikel onderzoeken we de kenmerken van waakhonden, en of Labrador Retrievers te vriendelijk zijn om een goede waakhond te zijn.

Eigenschappen van een goede waakhond

Zelfs als je je hond niet specifiek hebt gekocht om je huis te bewaken, kan het handig zijn om een ​​hond te hebben die je helpt je ​​huis te beschermen. Er zijn echter enkele misvattingen over de eigenschappen die een hond tot een goede waakhond maken.

Een goede waakhond hoeft namelijk niet agressief te zijn, en bijt meestal geen indringers. Honden die zijn getraind om te bijten, staan ​​bekend als honden voor persoonlijke bescherming. Het opleiden van zo’n hond vereist veel training om ervoor te zorgen dat de hond loslaat wanneer dat gevraagd wordt, en onschuldige mensen met rust laat.

Labrador Retrievers staan ​​bekend om hun zachte mond, omdat ze vogels voorzichtig naar jagers moeten vervoeren zonder ze te beschadigen. Niemand wil half opgegeten wild en kapot vlees in de pan natuurlijk. Om deze reden zijn Labrador Retrievers vaak geen goede honden voor persoonlijke bescherming. Het zit niet in de aard van een Labrador Retriever om te willen bijten en een potentiële crimineel vast te houden.

Een goede waakhond is er echter een die eng klinkt, blaft en criminelen ervan weerhoudt je huis binnen te komen. De meeste mensen die proberen in te breken in uw huis, worden afgeschrikt door het feit dat er een hond aanwezig is – vooral een hond die groot en luid is. Daarnaast helpt het natuurlijk wanneer je zelf gewaarschuwd wordt voor bezoekers.

De meeste honden blaffen naar mensen die aan de deur komen, tenzij anders getraind. Zelfs honden die zijn opgeleid om normaal niet naar mensen te blaffen, kunnen het verschil detecteren tussen de gemiddelde persoon die het huis nadert en iemand die midden in de nacht het huis binnensluipt. Er zijn veel gevallen van honden die normaal gesproken heel vriendelijk zijn naar mensen, maar ervoor kiezen om te blaffen naar degenen die zich anders dan normaal gedragen.

Over het algemeen is een goede waakhond er een met een luide blaf, een hond die intuïtief het verschil zal weten tussen iemand die probeert in te breken in je huis en vrienden die op bezoek komen, en een die niet noodzakelijkerwijs bijt, maar criminelen afschrikt met zijn grootte en geluid.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Welk voer is het beste voor een Labrador Retriever?

Hoe vaak moet je je Labrador Retriever wassen?


Labrador Retrievers als waakhonden

Over het algemeen kunnen veel honden criminelen afschrikken. Als je hond blaft als hij geluiden hoort van mensen die het huis binnenkomen, is dat vaak alles wat nodig is om iemand te laten besluiten een ander huis te kiezen voor hun illegale activiteiten.

Ze willen tenslotte niet alleen een potentiele hondenbeet vermijden, maar een blaffende hond vestigt ook de aandacht op wat ze doen en maakt het moeilijker om stilletjes je huis binnen te sluipen.

Sommige rassen zijn van nature echter betere waakhonden dan andere. Als je enige doel is om een ​​hond te hebben die een natuurlijke waakhond is, is de Labrador Retriever waarschijnlijk niet het ras voor jou.

Hoewel Labrador Retrievers geweldige waakhonden kunnen zijn, is het niet in hun aard om dat altijd te doen. De Labrador Retrievers die uitstekende waakhonden zijn, zijn individuen binnen het ras, omdat het niet binnen de algemene raskenmerken valt.

Omdat Labrador Retrievers bekend staan ​​als buitengewoon vriendelijk en gastvrij in het algemeen, kan een potentiële crimineel het risico nemen om je huis binnen te komen, omdat zij verwachten dat de Labrador Retriever blaft van opwinding en niet als een bedreiging. Daarnaast zijn veel Labradors om te kopen met iets lekkers, waardoor ze hun mening over een indringer snel kunnen veranderen.

Zoals eerder vermeld, zijn er Labrador Retrievers die goede waakhonden zijn omdat ze blaffen en je waarschuwen voor mogelijke bedreigingen – zelfs als ze echt alleen blaffen omdat ze opgewonden zijn dat er misschien een nieuwe vriend op bezoek komt!

Als je op zoek bent naar een waakhond, is het een bonus als je Labrador Retriever dit gedrag vertoont. Je kan echter niet verwachten dat je Labrador je zal waarschuwen voor indringers, omdat het geen typisch kenmerk van het ras is.

Het is wel natuurlijk gedrag voor een hond om de ‘roedel’ te beschermen tegen indringers, en daarom kun je je Labrador in principe goed aanleren te blaffen tegen indringers. De meeste mensen proberen echter juist het tegenovergestelde te bereiken, omdat overmatig blaffen overlast veroorzaakt.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is het beste voer voor een Labrador puppy?

Labrador puppy alleen thuis laten – Een snelle gids


Welke rassen zijn goede waakhonden?

In tegenstelling tot Labrador Retrievers, zijn er rassen die specifiek als waakhond gefokt worden. Deze honden hebben een aangeboren vermogen om te waarschuwen wanneer iemand mogelijk in een huis binnendringt. Ze zijn erg beschermend tegenover hun baasjes en hun huis.

Waakhonden vereisen veel socialisatie en training, zodat ze vriendelijke bezoekers kunnen accepteren en niet alle nieuwe mensen als potentiële criminelen behandelen.

In tegenstelling tot Labrador Retrievers, zijn deze rassen meer afstandelijk tegenover vreemden en houden ze alleen echt van de mensen die ze goed leren kennen. Er zijn verschillende rassen die goede waakhonden zijn. Sommige honden zijn gemakkelijker te trainen dan anderen, maar meestal hebben ze een minder grote ‘will to please’ dan Labrador Retrievers.

Sommige rassen, zoals de Kaukasische herdershond, zijn intensieve bewakingsrassen waarvan bekend is dat ze vreemden bijten als ze niet goed gesocialiseerd zijn. Dit ras moet niet lichtvaardig worden opgevat en mag alleen eigendom zijn van mensen die veel werk willen verzetten om ervoor te zorgen dat hun hond een veilig lid van de samenleving is. Je moet er daarnaast rekening mee houden dat deze honden ook naar hun eigen soortgenoten vaak geen lieverdjes zijn.

Andere rassen, zoals de Australian Shepherd, staan ​​eenvoudigweg bekend als goede waakhonden vanwege hun neiging tot blaffen en hun afstandelijkheid tegenover vreemden. Hoewel ze je zeker zullen waarschuwen voor een potentiële bedreiging, zijn ze veel minder geneigd om te bijten waardoor ze minder gevaarlijk zijn dan rassen zoals de Kaukasische herdershond.

De American Kennel Club noemt verschillende rassen als de beste waakhonden. Hun lijst bevat de volgende rassen:

 • Akita
 • Anatolische herdershond
 • Appenzeller Sennenhond
 • Australische herder
 • Beauceron
 • Laekense herder
 • Bergamasco
 • Zwarte Russische terriër
 • Boerboel
 • Bouvier des Flandres
 • Boxer
 • Briard
 • Bullmastiff
 • Canaänhond
 • Cane Corso
 • Catahoula Leopard Dog
 • Kaukasische herdershond
 • Centraal-Aziatische herdershond
 • Chesapeake Bay Retriever
 • Doberman Pinscher
 • Cão da Serra da Estrela
 • Duitse Herder
 • Riesenschnauzer
 • Hovawart
 • Perro de Presa Canario
 • Puli
 • Roemeense Mioritic Herdershond
 • Rottweiler
 • Spaanse Waterhond
 • Staffordshire Bull Terrier
 • Thai Ridgeback
 • Tibetaanse Mastiff
 • Tornjak

Hoewel sommige van deze rassen, zoals de Doberman Pinscher en Rottweiler, bij iedereen bekend zijn als goede waakhonden, zijn er waarschijnlijk ook veel rassen die onbekend voor je zijn. Over de hele wereld hebben verschillende culturen honden gefokt om uitstekende bewakers te zijn. Met een wereld die meer dan ooit verbonden is, kunnen deze rassen nu over de hele wereld worden gevlogen en zich buiten hun land van herkomst verplaatsen.

Als je doel een uitstekende waakhond is, is deze lijst een geweldige plek om te beginnen. Hoewel al deze rassen bekend staan ​​als goede beschermers, zijn, kunnen ze tot verschillende rasgroepen behoren. Je kunt verschillende honden op de lijst vinden die herdershonden zijn, zoals de Australian Shepherd en Duitse herder. Er is zelfs een lid van de Retriever groep – de Chesapeake Bay Retriever!

De verscheidenheid aan beschikbare rassen die het potentieel hebben om goede waakhonden te maken, betekent dat je nog steeds een ras kunt vinden dat bij je levensstijl past. Als het je graag een ​​uitstekende waakhond wil, verdiep je dan in de rassen op deze lijst om rassen te vinden die mogelijk in je huishouden passen.

Schrap de Labrador Retriever echter nog niet helemaal van je lijst. Houd er rekening mee dat de aanwezigheid van de hond alleen voldoende is om veel criminelen af ​​te schrikken. Als je hart bij Labrador Retrievers ligt, en het ras op elke andere manier perfect voor je is, dan is het misschien nog steeds het ras dat het beste bij je past!

Er zijn ook tal van andere manieren om criminelen af ​​te schrikken. Het hebben van een beveiligingssysteem, zelfs een zo eenvoudig als een deurbelcamera, is een andere geweldige manier om je huis te beschermen.

Als je hond goed wordt behandeld en een geliefd familielid is, hebben veel honden de potentie om goede waakhonden te zijn. Er zijn veel verhalen over honden van alle rassen die hun best hebben gedaan om hun gezin te beschermen in geval van nood!

Dus, zijn Labradors goede waakhonden?

Zoals we hebben besproken, zijn er andere rassen die beter geschikt zijn om strikt als waakhond te leven. Er zijn echter tal van andere overwegingen met betrekking tot kenmerken van hondenrassen waarmee je rekening moet houden als je een hond als familielid toevoegt.

Wil je een hond die goed overweg kan met verschillende mensen en dieren? Hoeveel verzorging ben je bereid te doen, en ben je bereid om elke 6-8 weken geld te besteden aan een professionele hondentrimmer?

Welk energieniveau wil je dat je hond heeft? Heb je maatvereisten? Wil je een hond die makkelijk op te voeden is, of vind je het niet erg als dit wat meer moeite kost?

Daarnaast moet je goed nadenken over de rol van de hond in het gezin. Moeten de kinderen ermee kunnen wandelen? Als je een hond wil die je overal gemakkelijk mee naartoe kan nemen, die gemakkelijk los kan lopen en ook goed met andere honden overweg kan, dan vallen een aantal honden op de waakhondenlijst af.

Houd er rekening mee dat sommige honden op de lijst van risicohonden staan, waardoor samen met de hond reizen naar andere landen in Europa problemen op kan leveren.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?

5 items die je moet hebben als je je eerste Labrador pup koopt


Hoewel een Labrador Retriever misschien geen natuurlijke keuze is voor een waakhond, hebben ze nog steeds potentie. Zelfs hun grote, vriendelijke uiterlijk en luide stem kan een afschrikmiddel zijn voor iedereen die overweegt in te breken in je huis.

Als een Labrador Retrievers op een andere manier aan je behoeften voldoet, is het waarschijnlijk nog steeds de perfecte hond voor jou! Echte waakhonden kunnen een potentiële aansprakelijkheid zijn, en er zijn veel gevallen waarin Labrador Retrievers hun huis en gezin beschermen als het erop aankomt.

Als je Labrador Retriever geleerd heeft om stil te zijn, van iedereen houdt en je huis niet helpt beschermen, zijn er nog andere manieren om je huis en tuin te beschermen tegen indringers.

Heb je een hond die zelf niet wil opletten en blaffen of helemaal geen hond? Dan is deze elektronische waakhond bijvoorbeeld een slimme optie. Het apparaatje produceert een levensechte blaf als er mensen in de buurt komen, of als ze op de bel drukken.

Beveiligingssystemen zijn een geweldige manier om potentiële criminelen af ​​te schrikken. Goede sloten op ramen en deuren zijn ook belangrijk, en zorg ervoor dat je je buren kent en een manier hebt om met ze te communiceren als je weg bent.

Welk ras je ook kiest als nieuw familielid, uitgebreid onderzoek zal ervoor zorgen dat je het ras kiest die het beste bij je past. Lees boeken, artikelen en praat met fokkers en eigenaren. Als je van tevoren goed onderzoek doet, kan je de beste combinatie vinden. Het kiezen van de juiste hond is een belangrijke overweging, aangezien de hond vaak meer dan een decennium je maatje zal zijn!

Moet je met een bordje aangeven dat een waakhond aanwezig is?

Een Labrador Retriever zal niet zo snel een indringer grijpen, tenzij je hem getraind hebt dit te doen. Het is natuurlijk niet verstandig om je Labrador of welke andere hond dan ook dit te leren.

Ook onschuldige mensen kunnen op je terrein terecht komen, zoals de postbode of een ondeugend kind. Je wil natuurlijk niet dat deze gebeten worden door je hond.

Als je een ander ras kiest dat sneller bijt, bestaat er een kans dat een indringer gegrepen wordt. Veel mensen denken dat dit niet onder hun verantwoordelijkheid valt als ze een indringer waarschuwen met een bord op bijvoorbeeld de tuindeur.

Je moet je echter realiseren dat je altijd verantwoordelijk bent voor de schade die je hond aanbrengt bij anderen, ook als het een inbreker is die zich op je terrein bevond. Wie een rechtzaak zou winnen is niet helemaal duidelijk, en dit hangt waarschijnlijk af van de omstandigheden.

Ondanks het feit dat een bord je niet helpt bij eventuele schade, kan het wel een goed idee zijn er toch een op te hangen. Indringers weten zo waar ze aan toe zijn, en zullen waarschijnlijk je tuin vermijden omdat het minder makkelijk is een huis binnen te dringen als er zich een hond in bevindt.

Met dit bord weet elke inbreker dat ze je geliefde Labrador tegen kunnen komen in je huis of tuin!