Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 23 oktober 2020

Mijn Labrador is agressief naar andere honden, hoe stop je dit?

Mijn Labrador is agressief naar andere honden, hoe stop je dit

Labradors zijn meestal vriendelijke, zachtaardige honden die geen vlieg kwaad zullen doen. Echte agressie bij Labradors is zeldzaam. Meestal wordt agressief gedrag bij Labradors veroorzaakt door angst of nervositeit, en niet door een ‘gevaarlijk’ karakter.

Een Labrador zal zelden mensen of andere dieren aanvallen, maar er zijn uitzonderingen. Vaak is dit het resultaat van een slechte socialisatie of een vervelende ervaring.

Als je een hond met agressie naar andere honden wil helpen, is het belangrijk om eerst de oorzaak van de agressie te achterhalen. Zo kun je je Labrador bijvoorbeeld helpen om zijn angsten te overwinnen door te zorgen voor zoveel mogelijk positieve ervaringen.

Wat is agressief gedrag?

Dit is een controversieel onderwerp, aangezien de beoordeling van agressie subjectief is. De mening van de een kan verschillen van de ander.

Veel voorkomende gedragingen die vaak worden gezien als agressief, zijn onder meer:

  • Grommen
  • Happen
  • Bijten
  • Jagen
  • Blaffen

Een hond die dit gedrag vertoont, wordt vaak als agressief bestempeld. Helaas is omdat de manier waarop we hierop reageren over het algemeen niet behulpzaam om het probleem op te lossen.

Ja, een muilkorf om een grommende hond zal andere honden beschermen, maar de getroffen hond gromt nog steeds. Door uit te zoeken wat hem op deze manier doet reageren, kun je er niet alleen voor zorgen dat je hond een gelukkige en ontspannen hond wordt, maar het zal ook stress bij jezelf verminderen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?

Wat te doen als je Labrador alles kapot kauwt

Hoe verzorg je de vacht van een Labrador?


Voortekenen van agressief gedrag

Voor elke Labrador eigenaar is het heel belangrijk om de lichaamstaal van de hond te leren lezen. Sommige hondenrassen kunnen wat onvoorspelbaar zijn, maar Labradors laten meestal normaal sociaal gedrag zien, met een duidelijke lichaamstaal.

Door jezelf te leren symptomen van spanning te herkennen bij je Labrador, kun je escalatie van het gedrag voorkomen. Meestal is agressief gedrag te stoppen door afleiding te bieden of de hond weg te halen bij de hond die spanning veroorzaakt.

Honden hebben een uitgebreide repertoire van lichaamstaal om andere honden en hun eigenaren te laten weten hoe ze zich ergens over voelen. Voor andere honden is deze lichaamstaal vaak makkelijk te herkennen, maar vooral voor onervaren mensen kan dit wat moeilijker zijn.

Voordat je Labrador duidelijk herkenbaar agressief gedrag zoals grommen en uitvallen vertoont, verandert er van alles aan zijn houding. Vaak verstart je hond, en zal hij zich extreem focussen op de andere hond. Vaak gaat de staart omhoog en meestal zal ook het haar op de rug van de hond omhoog gaan staan.

Een onzekere, angstige hond kan weer verschillend gedrag vertonen, en het komt regelmatig voor dat een andere hond niet geleerd heeft een onzekere hond met rust te laten. Ook deze situatie kan uitmonden in een gevecht.

Wil je meer leren over de lichaamstaal van honden? Dan is het boek ‘kalmerende signalen’ van Turid Rugaas een absolute aanrader. Dit boek helpt je met behulp van duidelijke illustraties en uitleg begrijpen hoe een hond communiceert.

Triggers van agressief gedrag

Er zijn veel verschillende redenen waarom een ​​hond reactiviteit kan ontwikkelen ten opzichte van andere honden. De meeste triggers worden veroorzaakt door eerdere slechte ervaringen zoals een gevecht of gebrek aan socialisatie.

Puppy’s leren van hun moeder hoe ze op de juiste manier met andere honden kunnen omgaan. Ze beginnen dit te leren als ze 4 of 5 weken oud zijn. Daarom is het zo belangrijk dat puppy’s niet voor een leeftijd van 8 weken van hun moeder gescheiden worden. Ze zullen ook van hun nestgenoten leren hoe ze kunnen spelen, hoe hard ze kunnen bijten zonder pijn te veroorzaken en hoe ze lichaamstaal kunnen lezen.

Als een puppy te vroeg bij zijn moeder of nest wordt verwijderd, zullen ze deze communicatiemiddelen niet ontwikkelen, zodat ze niet weten hoe ze zich moeten gedragen bij het ontmoeten van nieuwe honden. Dit kan veel angst veroorzaken, die zich meestal op twee manieren manifesteert; agressie of angst.

Onderdanige honden laten hun lichaam zakken, stoppen hun staart tussen hun benen en likken hun lippen. Sommige honden gaan plat op de grond liggen of op hun rug rollen om hun buik te laten zien. Dit is duidelijk lichaamstaal dat ze geen bedreiging vormen.

Andere honden kiezen misschien voor vechten. Ze zullen hun tanden laten zien en grommen als waarschuwing dat ze niet blij zijn met de aandacht die ze krijgen. Als de andere hond zich niet terugtrekt, kan dit escaleren tot luider grommen of het klapperen van de tanden.

Labradors bijten meestal niet, tenzij ze het gevoel hebben dat ze geen andere keus hebben. Daarom is socialisatie op jonge leeftijd van vitaal belang om dit soort situaties te voorkomen.

Helaas kan training ook een oorzaak zijn van agressieve neigingen. Sommige mensen belonen bewust agressief gedrag bij hun hond omdat ze dit wenselijk en ‘stoer’ vinden. Anderen belonen onbewust agressief gedrag, of zorgen voor onnodig veel spanning door hun eigen onzekere houding.

In veel gevallen kan een hond leren zich kalm, vriendelijk en speels te gedragen naar andere honden. Ze kunnen zelfs worden herplaatst met andere honden.

Agressie aan de lijn

Er is geen magische snelle oplossing als je een reactieve hond hebt. Het verminderen van agressief gedrag kost veel werk en je zult je hond dagelijks moeten trainen om kans te maken op een positieve verandering.

Een van de beste dingen die je kunt doen, is advies inwinnen bij een hondentrainer of gedragstherapeut. Het is voor hen gemakkelijker om triggers te herkennen en ze kunnen je ook alternatieve opties of strategieën geven.

De eerste stap is om je hond opnieuw met andere honden te socialiseren. Dit gebeurt alleen aan de lijn totdat je zeker weet dat je hond kalm blijft.

Vraag om te beginnen een buurman of vriend die een rustige hond heeft om hulp. Deze hond mag geen enkele reactie op andere honden geven. Zelfs het zien van een opgewonden hond kan problemen opleveren voor de training.

1. Laat je vriend je ontmoeten in een rustig park terwijl de hond rustig zit.

2. Benader de andere hond. Zodra je ziet dat je hond gespannen is, draai je je onmiddellijk om en loop je een paar passen weg.

3. Draai terug en loop zelfverzekerd verder.

4. Je moet dit elke keer herhalen als je hond gespannen reageert op de andere hond.

5. Je doel is hier gewoon langs de andere hond te lopen. Probeer geen interactie te hebben.

Als het je lukt om langs de hond te komen zonder enige reactie, geef dan veel beloningen, zodat je hond leert welk gedrag iets positiefs oplevert. Beloon je Labrador wanneer hij niets doet. Dit is een veel effectiever instrument dan het geven van correcties wanneer hij wel reageert op een andere hond.

Je zult dit elke dag moeten oefenen, met verschillende honden en in verschillende omgevingen. Je zou ook contact op kunnen nemen met een hondenclub of wandelvereniging om te vragen of je samen zou kunnen trainen of wandelen met sociale, rustige honden.

Sommige honden leren heel snel dat het negeren van andere honden iets positiefs oplevert, bij anderen duurt het iets langer. Voel je niet ontmoedigd als het je niet lukt om op een rustige manier langs de andere hond te lopen. Het zal tijd en geduld vergen.

Neem tijdens wandelingen altijd iets lekkers of een favoriet speeltje mee. Beloningen tijdens en na het succesvol passeren van andere honden moeten voor jou en je Labrador een vast ritueel worden, alleen dan zul je zien dat het gedrag van je Labrador begint te veranderen.

Deze techniek leert de hond dat gespannen gedrag niks oplevert. Tegelijkertijd leert het de hond ook dat jij de situatie onder controle hebt en dat hij nergens op hoeft te reageren.

Laat je Labrador tijdens wandelingen niet aan de lijn met andere honden spelen of aan ze snuffelen. Je hond kan door de beperkte in ruimte niet communiceren zoals hij zou willen, en een geforceerde ontmoeting levert daardoor meestal meer spanning dan plezier op. Laat je hond in losloopgebieden of parken andere honden ontmoeten en met andere honden spelen, maar niet aan de lijn.

Agressief gedrag naar andere honden tijdens loslopen

Nu je een rustige hond aan de lijn hebt, is het tijd om verder te werken aan de lijn. Hiervoor heb je een open ruimte nodig die af te schermen is. Het is de bedoeling dat je je hond ook tijdens het eerste deel van de training aan de lijn houdt.

Net als bij het begin van de training, heb je een vriend en een hondenpartner nodig. Deze hond moet een geduldige hond zijn die vriendelijk, stabiel en kalm is.

1. Begin met beide honden aan de lijn aan weerszijden van de barrière.

2. Laat ze zitten en geef ze iets lekkers. Ga langzaam dichter naar het hek toe, voeg een zit of lig toe bij elke stap die je naar voren zet.

3. Blijf beide honden belonen zolang er geen reactie is.

4. Als je hond op de andere hond reageert, neem dan een paar stappen terug en herhaal het proces.

5. Uiteindelijk moet je beide honden vlak bij het hek laten zitten zonder enige reactie van je hond.

Nu kun je wat meer afleiding introduceren. De eigenaar van de andere hond kan hem nu loslaten en met de hond beginnen te spelen zoals bij een normale wandeling.

Terwijl dit gebeurt, ga je met je hond langs het hek wandelen, hem belonen voor zijn kalmte  en hem af ​​en toe laten zitten om hem gefocust te houden. Ga hiermee 10 minuten door. Als je hond de hele tijd rustig is gebleven, kun je proberen hem voor te stellen.

Laat de andere eigenaar zijn hond naar het hek roepen en laat de honden elkaar begroeten. Geef je hond veel beloningen, zodat hij begrijpt wat je van hem wil. Houd de begroeting kort en laat je hond dan weglopen.

De vooruitgang die je tot nu toe hebt geboekt, is geweldig en dat wil je niet saboteren. Ga dus niet te lang door, en stop op het moment dat alles nog goed gaat. Je moet hetzelfde proces herhalen met een paar verschillende honden om de associatie in de hersenen van je hond op te bouwen dat het ontmoeten van honden hem lof en beloningen oplevert.

Deze positiviteit zal zijn gretigheid stimuleren om in contact te blijven met andere honden en hij zal hun aanwezigheid als goed in plaats van als slecht gaan zien.

Je volgende stap is om samen met een andere hond te gaan wandelen. Houd ze allebei aan de lijn en vermijd een begroeting. De beste manier om op deze manier aan een wandeling te beginnen, is door je wandelmaatje voor je uit te laten gaan, zodat je kunt inhalen. Je moet allebei in dezelfde richting lopen en minstens een meter van elkaar verwijderd zijn.

Laat de honden naar elkaar kijken maar blijf lopen zodat je hond niet te veel tijd heeft om de situatie te overdenken. Verklein tijdens het lopen de ruimte tussen je wandelpartner langzaam totdat je zij aan zij loopt. Als je hond op enig moment reageert – zelfs op een positieve manier – vergroot je de afstand weer zodat ze elkaar niet kunnen bereiken.

Na een aantal wandelingen op deze manier met verschillende honden, kun je overwegen om je hond los te laten. Hiervoor is het echter sterk aan te raden om een ​​hondentrainer of gedragstherapeut te vragen om je te begeleiden en dit in een afgesloten veld te doen.

Uiteindelijk zou je in staat moeten zijn om je hond bij elke hond los te laten, maar begin met een enkele rustige hond om zijn zelfvertrouwen op te bouwen en introduceer nieuwe honden langzaam, een voor een.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe maak je een Labrador puppy zindelijk?

Wat is het beste voer voor een Labrador puppy?


Extra tips voor het wandelen met een Labrador die uitvalt naar andere honden

1. Ga voorlopig niet met je Labrador in een losloopgebied wandelen, aangelijnd of los. Andere mensen zouden hun hond onder controle moeten hebben, maar de praktijk leert dat dit meestal niet het geval is.

Meestal gaan ze er vanuit dat alleen sociale, vriendelijke honden in het losloopgebied lopen, en hebben ze hun hond niet geleerd andere honden met rust te laten. Bespaar jezelf en je Labrador frustraties en vervelende ervaringen door deze gebieden te vermijden tot je het probleem onder controle hebt.

2. Ga met je Labrador wandelen als het rustig is, zodat jij en je hond rustig kunnen wandelen zonder tussen allerlei andere eigenaren met honden door te hoeven zigzaggen. Zeker in het begin van de training, heeft je hond rust nodig en als je veel verschillende honden ontmoet kan dit zorgen voor een opbouw van spanning.

3. Bind een duidelijk zichtbaar geel lint aan je riem of aan de halsband van je hond. Dit is een signaal voor andere hondeneigenaren dat je hond met rust gelaten moet worden. Er zijn helaas nog veel mensen die de betekenis ervan niet weten, en hun hond overal los laten lopen terwijl ze er geen controle over hebben.

4. Informeer de andere hondeneigenaar op een duidelijke maar kalme manier dat je hond geen andere honden wil ontmoeten als je ziet dat een loslopende of aangelijnde hond toenadering zoekt. Ga tussen je eigen hond en de hond die toenadering zoekt in staan en stuur de andere hond weg. Als dit niet helpt, scheelt het soms als je de riem van je eigen hond ook los laat. Dit zorgt ervoor dat je je eigen spanning minder overdraagt naar je hond. Je hond kan los ook makkelijker communiceren met behulp van lichaamstaal. Doe dit natuurlijk niet als je Labrador daadwerkelijk andere honden bijt!

5. Gebruik een muilkorf als je Labrador andere honden echt bijt. Bijna elke hond heeft wel eens een schermutseling met een andere hond, dit is redelijk normaal. Zeker aan de lijn, als de hond vanaf een afstand geen signalen door kan geven dat hij bezoek niet op prijs stelt, en de honden geforceerd kennis moeten maken met elkaar, kan het voorkomen dat er wat gegrom volgt.

Als je Labrador echter daadwerkelijk schade toebrengt aan andere honden, is het aan jou om te voorkomen dat dit kan gebeuren. Helaas is de enige manier om dit voor elkaar te krijgen in veel dichtbevolkte gebieden in Nederland door je hond een muilkorf om te doen. Ga er niet vanuit dat andere hondeneigenaren naar je luisteren en hun hond snel genoeg terug kunnen roepen.

6. Labradors kunnen soms wat lomp zijn in hun benadering van andere honden en speelgedrag. Begrens dit gedrag al vanaf een jonge leeftijd, en stop het spel van je Labrador als je merkt dat het te wild gaat en de andere hond dit niet waardeert. Soms is het het gedrag van je hond dat een negatieve reactie uitlokt bij een andere hond, waardoor een gevecht uitbreekt.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Blaffen Labradors veel?

Wat te doen als je Labrador pup je steeds bijt?

Hoe socialiseer je een Labrador met mensen en andere dieren?