Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 09 juli 2020

Waarom bedelt mijn Labrador retriever en wat kan ik eraan doen?

Waarom bedelt mijn Labrador retriever en wat kan ik eraan doen

Samen met hun vriendelijke persoonlijkheid en hoge energie, is een van de andere bekende eigenschappen van Labrador Retrievers hun liefde voor eten! Sommige eigenaren van Labrador Retrievers beschrijven hun hond zelfs als een afvalbak omdat ze alles opeten dat ze voorgeschoteld wordt. Vaak zijn Labrador Retrievers ook geneigd om dingen te eten die gevaarlijk voor ze zijn waardoor ze vaker bij de dierenarts belanden om obstructies van sokken, maïskolven en andere items te verwijderen.

Deze enorme eetlust van Labradors, betekent ook dat ze sneller geneigd zijn om te bedelen of schooien. Niet iedereen vindt het echter leuk om te eten met een starende, zeurende hond naast de tafel, vooral als zich een plasje kwijl begint te vormen aan je voeten. In dit artikel zullen we uitleggen waarom Labrador Retrievers vooral vatbaar zijn voor bedelen om voedsel, en we geven tips om je te helpen dit gedrag te stoppen.

De genen van een Labrador en bedelen

Niet alleen Labrador Retrievers houden van af en toe een snack of traktatie. Bijna alle honden houden van eten, en doen graag moeite om dit te vinden. Dit is natuurlijk gedrag, en daar is niks mis mee.

Veel Labrador baasjes merken echter dat hun hond NOOIT vol lijkt te zijn. Hoewel sommige honden hun eigen gewicht kunnen beheersen en alleen eten als ze honger hebben, zijn Labrador Retrievers extreem vatbaar voor obesitas en ze eten vaak totdat ze ziek zijn. Het is geen geweldige eigenschap om te hebben als het zo schadelijk kan zijn voor hun gezondheid!

Kapot gen veroorzaakt eetlust

Tot voor kort was het nog onbekend waar deze enorme eetlust bij Labradors vandaan komt, maar de afgelopen jaren heeft de wetenschap ons een antwoord gegeven. Een groep van 22 wetenschappers van de Universiteit van Cambridge, ging obesitas bij honden bestuderen (https://pethelpful.com/dogs/Obesity-Appetite-and-a-Mutation-in-Labrador-Retrievers) .

Tijdens hun studie ontdekten ze dat ontwikkelde landen een hoog percentage zwaarlijvigheid bij honden hadden. Sterker nog, het percentage honden met overgewicht varieerde van 34% tot 59% – meer dan de helft van de honden in sommige landen is zwaarlijvig! Ze merkten echter ook op dat sommige rassen meer vatbaar waren voor obesitas dan andere. Kan er een genetische reden zijn waarom deze honden te zwaar zijn?

Er werd een gen ontdekt, genaamd POMC of pro-opiomelanocortine-gen. Dit gen maakt een eiwit dat neuropeptiden aanmaakt, met name bèta-MSH en bèta-endorfine. Deze eiwitten helpen de hond te vertellen dat ze vol zijn en beëindigen signalen van honger naar de hersenen van de hond vanuit hun maag.

Dit specifieke gen kan “gebroken” worden door een mutatie in het DNA van de hond. In het geval van Labrador Retrievers wordt gedacht dat de mutatie die veel voorkomt in het ras het signaal dat je je vol voelt naar de hersenen verstoort. In plaats van te eten totdat zijn maag tevreden is, blijft de hond zich hongerig voelen, zelfs als hij zich vol zou moeten voelen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is het beste voer voor een Labrador puppy?

Hoeveel mag mijn Labrador wegen


Hoewel niet alle hongerige Labrador Retrievers deze specifieke genmutatie hebben, houden de meesten gewoon echt van hun snacks! Het draagt ​​zeker bij aan veel van de gevallen van extreme honger binnen het ras. Honden met deze mutatie hebben vaker overgewicht dan honden zonder de mutatie en ze besteden veel tijd aan het zoeken naar voedsel.

Voedselmotivatie maakt beter trainbaar

Een grote honger en een grote motivatie om dingen te doen voor voer, heeft niet alleen maar nadelen. Dit vonden ook de wetenschappers die de onderzoeken naar dit speciale gen deden.

In een steekproef van Labrador Retrievers die waren geselecteerd om de gemiddelde populatie van Labrador Retrievers in de VS en het VK te vertegenwoordigen, bleek bijna 25% van de Labrador Retrievers in de studie de gemuteerde versie van het POMC-gen te hebben.

Toen de studiepopulatie beperkt werd tot Labrador Retrievers die dienst- of hulphonden zijn, had meer dan driekwart van de honden het gemuteerde gen! Hoewel dit oorspronkelijk een verrassende bevinding was, kan het gemakkelijk worden verklaard.

Diensthondprogramma’s fokken vaak veel van hun eigen honden, om te proberen honden te fokken met eigenschappen die ze tot succesvolle hulphonden maken. Een eigenschap van een hond die gemakkelijk te trainen is, is een hoge voedselmotivatie! Als je Labrador Retriever alles laat vallen om kans te maken op een stukje hondenvoer, is hij gemakkelijker te trainen en daardoor sneller een succesvolle hulphond.

Hoewel hulphondenprogramma’s dit gen niet kenden, selecteerden ze onbewust honden met een hoge voedselmotivatie omdat ze gemakkelijker te trainen waren, waardoor dit gen aan veel van de honden werd doorgegeven.

Hoewel deze genmutatie zeker het risico op obesitas en bedelgedrag bij uw Labrador Retriever kan verhogen, zijn niet alle honden met de genmutatie zwaarlijvig. Evenzo hebben niet alle zwaarlijvige Labrador Retrievers de POMC-genmutatie!

Veel factoren dragen bij aan het al dan niet te zwaar worden van de hond. Hoeveel je je Labrador Retriever voedt, het type en de hoeveelheid training die ze krijgen en het caloriegehalte van de snacks die je hond krijgt, dragen allemaal bij aan het obesitasrisico. Er zijn waarschijnlijk ook andere genetische componenten voor obesitas.

Labrador Retrievers zijn echter niet het enige ras of de soort waarvan bekend is dat ze een POMC-genmutatie hebben. Een ander hondenras, Flat-Coated Retrievers, heeft dezelfde genmutatie. Omdat het ras nauw verwant is aan Labrador Retrievers, is dit niet helemaal niet verrassend.

Naast honden zijn vergelijkbare genen te vinden bij muizen, ratten en mensen. De soort met de genmutatie die het dichtst bij de mens staat, zijn echter honden! Dit betekent dat er in de toekomst waarschijnlijk nog veel meer onderzoeken naar obesitas bij honden zullen plaatsvinden, waardoor we niet alleen onze harige metgezellen beter zullen begrijpen, maar ook nuttige inzichten zullen verschaffen over obesitas bij mensen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Waarom worden Labradors sneller dik?

Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?


Andere redenen waarom Labradors bedelen

Zonder genetische tests is het onmogelijk om te weten of het bedelen van je hond wordt verergerd door de POMC-genmutatie of dat er andere redenen zijn. Omdat honden zonder de genmutatie ook bedelen, weten we dat er ook andere redenen zijn waarom honden bedelen!

Vaak zal je Labrador Retriever simpelweg bedelen omdat hem niets anders is geleerd! Je eten ruikt heerlijk, ze hopen het te kunnen delen met je, dus wachten ze geduldig terwijl ze naar je bord staren.

Als je je voedsel eerder met je Labrador Retriever hebt gedeeld, kan dit het risico op bedelen van je hond vergroten. Ze hebben niet alleen naast je gewacht op het eten, maar ze zijn er ook voor beloond! Door je hond kleine beetjes van je eigen maaltijd te voeren, wordt elk gedrag beloond dat ze vertonen wanneer je ze voert.

Door delen van je eigen maaltijd te delen met je Labrador Retriever vergroot je niet alleen de kans op bedelgedrag, maar het kan ook bijdragen aan obesitas. Voedsel voor mensen bevat vaak veel calorieën, vooral in vergelijking met de hoeveelheid calorieën die een hond nodig heeft in vergelijking met een mens.

Hoe kan je het bedelen van je Labrador stoppen?

Als je het niet leuk vindt dat je Labrador Retriever om eten bedelt, zijn er verschillende opties om dit gedrag te verminderen. Welke optie het beste voor jou en je hond is, hangt af van de tijd die je kan besteden aan training en andere factoren van je levensstijl.

Verwijder de hond uit de situatie

De gemakkelijkste manier om te voorkomen dat je Labrador Retriever gaat bedelen, is simpelweg door je hond te verwijderen uit de situatie waarin hij bedelt. Deze techniek staat bekend als management en kan op zichzelf worden gebruikt of samen met een trainingsplan om het gedrag van je hond aan te passen.

Zelfs als het je uiteindelijke doel is om samen met je hond in een ruimte te zijn terwijl je eet zonder dat de hond bedelt, is management nuttig om te voorkomen dat de hond het gedrag vertoont dat we niet leuk vinden.

Er zijn verschillende manieren om je Labrador Retriever met uit de situatie te verwijderen. Een manier is om ze tijdens het eten in een aparte kamer of in een kennel te zetten. De fysieke barrière van de deur – of het nu een huisdeur of een kenneldeur is – zal voorkomen dat je hond dichter bij je komt om te bedelen. Je kunt er ook voor zorgen dat je hond uit het zicht is, als je hond nog steeds op afstand weet te bedelen.

Een andere optie om te voorkomen dat je hond gaat bedelen, vooral als je het goed vindt dat de hond naar je kijkt, maar niet wil dat ze kwijlen op je schoot, is om een ​​babyhekje of puppyren te gebruiken om de hond verder van je af te houden. Met behulp van een huisdier of babyhekje kan de hond vaak nog steeds in hetzelfde gebied blijven als de rest van het gezin, maar ze zullen niet onaangenaam dicht bij je kunnen komen!


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat mag een Labrador niet eten?

Wat heb je nodig voor een Labrador puppy?


Een hondenlijn is een andere manier om je Labrador Retriever tijdelijk grenzen te geven terwijl je eet. Riemen met clips aan beide uiteinden zijn het gemakkelijkst te gebruiken omdat je deze overal aan vast kan maken.  Zorg er natuurlijk wel voor dat je hond niet al je meubels omver kan trekken.

Het is goed om te onthouden dat bedelgedrag vanzelf minder wordt als de hond er geen succes mee heeft. De beste tip is dus: laat je Labrador gewoon niet meer met je mee eten! Na een tijdje zal de hond meestal begrijpen dat er niks te winnen is, maar soms is er een beetje extra training nodig om het bedelgedrag te veranderen naar gedrag dat minder vervelend is.

Leer je Labrador alternatief gedrag aan.

Je kan niet alleen je Labrador verwijderen uit de situatie waarin hij bedelt, er zijn ook verschillende manieren om je hond ander gedrag aan te leren. Hoewel het uiteindelijke gedrag dat je aanleert kan variëren, valt het allemaal onder het aanleren van alternatief gedrag.

Alternatief gedrag is bijvoorbeeld dat je Labrador rustig in zijn mand of op zijn kussen ligt terwijl je eet. De mand of het matras kan je neerleggen waar je het nodig hebt, zodat je de hond erheen kan sturen wanneer je eet. Een simpele mat, zoals dit Vetbed, is het makkelijkst, omdat je deze overal mee naartoe kan nemen.

De eerste stap om je hond te leren naar zijn mat te gaan, is om hem voor te bereiden op clickertraining. Je kan in plaats van een clicker ook een signaalwoord kiezen waarmee je je hond beloont, het idee is verder hetzelfde maar een clicker is vaak duidelijker.

Leer je hond vervolgens dat elke klik betekent dat ze een traktatie hebben verdiend. Dit heet het “opladen” van de clicker. Doe dit proces door op de clicker te klikken en na een korte pauze een traktatie te geven. We willen ervoor zorgen dat er een pauze is, zodat de hond de klik voor de traktatie hoort, in plaats van tegelijkertijd.

Als je hond eenmaal bekend is met de clicker, kun je aan de slag gaan om hem te leren zich naar de mat te verplaatsen. Begin met klikken als de hond om aan de mat snuffelt, en geef een traktatie.

Probeer de hond steeds iets verder te vragen, klik eerst voor een poot op de mat, dan twee poten, en dan het hele lichaam. Geleidelijk leer je je hond dat zijn hele lichaam naar de hondenmand moet.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe verzorg je de vacht van een Labrador?

Welk voer is het beste voor een Labrador Retriever?


Om ervoor te zorgen dat de hond van de mat af gaat en deze steeds weer opnieuw op moet zoeken, kan je de traktatie op een afstandje van de mat op de grond gooien.

Een uitgebreide handleiding over clickertraining met de mat vind je hier. Wil je meer leren over clickertraining? Lees dan het boek ‘Van clicker tot gehoorzame hond’. Clickertraining kan je overal voor gebruiken, dus dit boek kan je met allerlei andere problemen helpen!

Andere alternatieve gedragingen zijn onder meer: ​​de hond leren afstand te nemen wanneer daarom wordt gevraagd, je hond op afstand laten liggen, of zelfs gewoon je hond zijn eigen Kong- of voedselspeelgoed geven als je eet om hem bezig te houden met zijn eigen voedsel.

Wat je ook doet om te voorkomen dat je Labrador Retriever bedelt, onthoud goed dat je het gedrag niet makkelijk afleert als je niet consequent bent. Vraag dus ook familieleden en bezoek om de hond niet te voeren, dan boek je veel sneller vooruitgang.


Tags: Labrador