Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 20 september 2020

Wanneer begin je met de training van een Labrador puppy?

Wanneer begin je met de training van een Labrador puppy

Met alle opwinding rond het krijgen van een nieuwe puppy, zul je in gedachten een beeld opbouwen van de perfecte Labrador die uitstekende manieren heeft en nooit problemen veroorzaakt. De meeste hondenbezitters of potentiële hondenbezitters weten dat je veel tijd moet besteden aan de training van een puppy om dit voor elkaar te krijgen.

Training is belangrijk, maar wanneer kun je daarmee beginnen? Moet je puppy een bepaalde leeftijd hebben? Moet je even wachten om hem te laten wennen?

Hier bestaat een simpel en kort antwoord; je kunt meteen aan de slag als je pup in huis komt! Hiervoor zijn verschillende redenen die in dit artikel worden behandeld. Laten we beginnen met de leeftijd.


TOP TIP

Komt je eerste puppy binnenkort in huis en wil je je voordat hij komt verdiepen in de training en opvoeding van een pup? Lees dan het boek Welkom Puppy van Joke Monteny. Dit is een boek dat vele beginnende hondeneigenaren geholpen heeft een puppy succesvol op te voeden.


Hoe oud moet een puppy zijn voor training?

De hersenen van een puppy zijn als een spons. Hoe jonger de pup is, hoe sneller hij associaties kan vormen, wat de sleutel is tot effectieve hondentraining. Het oude gezegde ‘je kunt een oude hond geen nieuwe trucjes leren’ klopt helemaal niet. Een hond van elke leeftijd kan leren, maar een ouder brein kan er langer over doen.

Met dit in gedachten, zou je moeten proberen om vanaf de eerste dag met een trainingsschema te beginnen. Sommige hondenbezitters doen dit niet graag omdat ze hun puppy de tijd willen geven om zich in hun nieuwe huis te vestigen. Bekijk het op deze manier: hoe meer je je puppy kunt afleiden, hem op je kunt laten focussen en hem lichamelijk en geestelijk stimuleert, des te sneller en gemakkelijker hij zal wennen aan de nieuwe situatie.

Het starten van een eenvoudige training op de eerste dag thuis zal een aantal dingen doen. Ten eerste zal het je puppy aanmoedigen om naar je te luisteren en voor aandacht naar je toe te komen. Dit komt omdat de basistraining veel lof, spel en beloning inhoudt. Ten tweede is het leren van een nieuw commando mentaal vermoeiend omdat je kleine pup zich moet concentreren om de beloning te krijgen. Ten derde is deze training ook fysiek vermoeiend.

Een pup die thuis is gekomen, een beetje heeft verkend en een korte training heeft gehad, slaapt vast en voelt zich prettiger. Door hem actief en betrokken te houden, voorkomt je dat hij dingen vindt die hem nerveus kunnen maken.

Zorg er wel voor dat je een goede verhouding vindt tussen training en rust. Een puppy heeft nog veel rust nodig om alle indrukken te verwerken, en als je hem te lang bezig houdt kan hij vervelend worden door een gebrek aan slaap.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is het beste voer voor een Labrador puppy?

5 items die je moet hebben als je je eerste Labrador pup koopt

Hoe maak je een Labrador puppy zindelijk?


Hoe lang duurt de training van een puppy?

Als je eenmaal bent begonnen met het trainen van je puppy, kan het gemakkelijk zijn om vooruit te denken en andere hondenbezitters te vragen hoelang hun hond nodig had voor de training. Dit is geen goed idee. Elke hond is anders. Sommige pups pikken nieuw gedrag heel snel op, terwijl anderen gewoon hun tijd nemen! Net als mensen hebben honden de neiging om goed te zijn in sommige dingen, terwijl ze meer moeite hebben met andere oefeningen.

Een puppy kan bijvoorbeeld het zit commando in 10 minuten leren, terwijl hij echt moeite heeft om het blijf-commando te begrijpen. Het is vrij zinloos om de leercurve van je puppy te vergelijken met die van anderen.

Er is geen vast tijdschema voor het trainen van een hond en de best opgeleide honden krijgen hun hele leven regelmatig training. Zels als het lijkt alsof je puppy alles dat je wilde leren begrijpt, wil dat nog niet zeggen dat hij niet af en toe een opfriscursus nodig heeft om hem gefocust te houden.

Probeer trainingssessies bij je pup kort en positief te houden. Stop als je merkt dat je pup de aandacht begint te verliezen, eindig de sessie positief en laat je pup met rust.

Train kort en maak het leuk                                   

Puppy’s reageren op vrijwel dezelfde manier als een peuter zou doen. Ze hebben een korte aandachtsspanne en worden snel moe. Om het meeste uit elke trainingssessie te halen, moet je deze kort houden – idealiter 5 minuten, twee of drie keer per dag. Beloon de positieve momenten met veel verbale complimenten en sluit af met een korte spelsessie. Trainen moet leuk en spannend zijn!

Naarmate je puppy ouder wordt, kun je de trainingssessie langzaam opvoeren tot 10 en vervolgens 15 minuten, maar dit mag niet langer duren. Zelfs volwassen honden vervelen zich uiteindelijk.

Probeer je trainingssessies af te stemmen op de momenten van de dag waarop je puppy de meeste energie zal hebben. Na het ontbijt en zijn ochtendpauze of net na een dutje zijn de beste tijden. Een slaperige puppy proberen te trainen is gewoon tijdverspilling!

Probeer bijvoorbeeld je pup te trainen tijdens de wandeling. Misschien kan je pup buiten netjes zitten en bij je komen, maar lukt dat buiten ook? Probeer alles in zoveel mogelijk verschillende situaties te trainen, zo blijft het leuk en hierdoor luistert je puppy uiteindelijk beter.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?

De verschillende ontwikkelingsfasen van een labrador pup

Wat heb je nodig voor een Labrador puppy?


Moet je met je pup naar een puppycursus?

Puppycursussen worden aanbevolen aan alle hondenbezitters, of je nu voor het eerst een hondenbezitter bent of ze al van kinds af aan hebt gehad. Als eerste hondenbezitter heeft een puppyklas meerdere functies.

Het belangrijkste doel van deze lessen is om je een verscheidenheid aan trainingstechnieken te geven, afhankelijk van de persoonlijkheid van je puppy. Sommige hondentrainers houden zich aan één methode, maar dit is mogelijk niet voor alle honden effectief. Probeer een puppyklas te vinden die verschillende trainingsmethoden biedt.

Puppylessen zijn er ook om je zelfvertrouwen te geven als nieuwe puppy-eigenaar. Waarschijnlijk ben je niet de enige nieuweling in de klas. Er zullen andere mensen zijn die voor het eerst een pup hebben, waarmee je puppy-trainingsverhalen kunt uitwisselen.

Deze lessen hebben nog een ander essentieel aspect: socialisatie. Je puppy krijgt niet alleen een geweldige training, maar hij leert ook hoe hij op gepaste wijze met andere honden kan omgaan. Sommige puppy’s zijn van nature nerveus en onderdanig, terwijl andere puppy’s juist wat ontstuimig zijn en zoveel mogelijk honden willen ontmoeten!

Een goede begeleider van een puppycursus zorgt ervoor dat beide soorten pups op een goede manier leren omgaan met andere pups. Voor de ene pup betekent dat dat hij meer zelfvertrouwen leert te krijgen, terwijl de andere pup leert dat er grenzen zijn en dat hij soms andere honden met rust moet laten.

Naast de socialisatie leert je puppy ook om afleiding te negeren en zich op je te concentreren. Dit is de reden waarom groepstrainingslessen zo belangrijk zijn om een ​stabiele hond te trainen. Als je puppy van jongs af aan leert andere honden, mensen of geluiden te negeren, zul je merken dat zijn training veel beter zal verlopen.

Wanneer begin je met een puppycursus?

Als je besluit je puppy in te schrijven voor een cursus, moet je op een aantal dingen letten. Ten eerste moet de hondentrainer geen pups toelaten totdat ze al hun vaccinaties hebben gehad. Dit komt doordat een niet-gevaccineerde pup bepaalde ziektes kan doorgeven aan andere pups in de klas.

Het tweede waar je op moet letten, is de leeftijdscategorie die in de klas wordt geaccepteerd. Sommige hondentrainers hebben geen leeftijdsbeperkingen, maar het is over het algemeen beter om een ​​puppycursus voor honden onder de 6 maanden te houden. Dit komt doordat puppy’s constant groeien naarmate ze ouder worden en sommige rassen snel groeien, terwijl andere vrij klein blijven.

Wanneer begin je met de training van een Labrador puppy

Puppy’s van kleine rassen kunnen gemakkelijk nervositeit ontwikkelen rond grote rassen als ze niet vanaf jonge leeftijd voorzichtig en rustig worden geïntroduceerd. Grotere rassen zijn ook vaak onstuimiger tijdens de puppytijd en dit kan ook een onrustige omgeving binnen de klas creëren.

Als je een oudere puppy hebt, kun je deelnemen aan een cursus voor oudere honden en je puppy zal het hier prima doen. Naarmate hij ouder is, zal hij zich minder geïntimideerd voelen door de andere honden en de rustiger omgeving zal hem helpen zich beter te concentreren dan wanneer hij in een klas zat met jonge, opgewonden puppy’s.

Wanneer is je pup ‘getraind’?

Als je je afvraagt hoe lang het duurt het je hond te trainen, vraag je je waarschijnlijk ook af op welk punt een hond als ‘getraind’ wordt beschouwd. Dit is erg belangrijk, omdat hondenbezitters hun eigen persoonlijke idee hiervover hebben.

In werkelijkheid is een hond nooit volledig getraind. Ze moeten hun hele leven bijgeschoold worden, ook al is het maar af en toe om aangeleerd gedrag op te frissen. Sommige hondenbezitters willen gewoon de basis van zitten, blijven, liggen en terugkomen leren. Misschien wil je ook ander gedrag aanleren.

Netjes onaangelijnd naast je lopen, gasten op de juiste manier begroeten, reizen in de auto. De lijst kan eindeloos zijn. Als hondenbezitter moet je in ieder geval streven naar het volgende:

  • Een solide zit en blijf.
  • Liggen
  • Terugkomen (hierkomen)
  • Loslaten
  • Stil (om te stoppen met blaffen)
  • Niet aan de lijn trekken
  • Rustig zijn tijdens het reizen

Afhankelijk van de persoonlijkheid van je hond, kun je andere dingen aanleren. Verder is het belangrijk om te begrijpen dat je hond ook zonder je invloed zal leren. Beschouw dit voorbeeld: je hond kan iets interessants ruiken in de grond van je tuin. Hij graaft in de grond en vindt fruit dat uit een nabijgelegen boom is gevallen. Hij heeft nu leren graven. Het graven is het gedrag en de vrucht is de beloning die hij als een smakelijke traktatie kreeg.

Je bent het huis uit en de postbode komt met een pakket. Hij klopt op de deur en je hond begint te blaffen en krabben aan de deur. De postbode gaat weg omdat je niet opendeed, maar je hond denkt dat het komt omdat hij blafte en krabde. Nu heeft je hond geleerd om op deze manier te reageren om mensen het huis uit te jagen.

Met dergelijke situaties moet rekening worden gehouden wanneer je je puppy traint. Laat een vriend of vriendin aanbellen terwijl je je puppy achter de deur laat zitten. Telkens wanneer hij niet reageert, beloon je hem. Als hij blaft, zeg je ‘nee’ en leid je hem rustig weg.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat te doen als je Labrador alles kapot kauwt

Wat kan je doen als je Labrador pup ‘s nachts jankt en piept?

Nuttige Training tips voor Labrador Puppies


Je kunt hetzelfde doen voor graven. Als je ziet dat je pup in de grond begint te graven, zeg je meteen ‘nee’ en neem je hem mee naar binnen. Hij leert nu dat wanneer hij ergens aan graaft, hij ervan wordt weggenomen.

Het is niet slecht om je puppy de vrijheid te geven te doen wat hij wil, maar let op de puppy om te zien wat hij doet. Hoe sneller je ongewenst gedrag opmerkt, hoe sneller je het kunt corrigeren en je pup kunt leren hoe hij op de juiste manier moet reageren.