Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 22 september 2020

Eigenschappen en temperament Labrador Retriever

Eigenschappen en temperament Labrador Retriever

De Labrador Retriever is een van de meest populaire hondenrassen ter wereld. In 2019 kondigde de American Kennel Club aan dat de Labrador Retriever voor de 28e keer was uitgeroepen tot Amerika’s meest populaire hondenras! Dat is een record, en de Labrador is in Amerika al 28 jaar op rij het meest populaire ras.

In het VK stal de Labrador Retriever de titel terug voor 2020, nadat hij vorig jaar werd verslagen door de Franse Bulldog. Ook Australiërs geven de voorkeur aan de Labrador Retriever boven vele andere rassen, zoals de Staffordshire Terrier en de Australian Shepherd.

Ook in Nederland is de Labrador Retriever sinds lange tijd het meest populaire hondenras. Het is een hondenras dat door veel hondenliefhebbers gekoesterd wordt en de eerste keus van veel beginnende hondenliefhebbers.

Wat maakt de Labrador Retriever zo populair? Wat heeft dit ras dat anderen niet hebben? In dit artikel bekijken we de eigenschappen en het temperament van Labradors om te kijken wat ze zo populair maakt.

Fysieke eigenschappen van Labradors

Voor iedereen die een middelgrote hond wil, maar een hond die niet te groot wordt, is dit ras ideaal. Afhankelijk van de ouders kunnen sommige Labrador Retrievers aan de kleine kant zijn, maar de meeste hebben een gemiddelde lengte en worden meestal niet groter dan 60-62 cm.

De vacht van een Labrador is kort, maar tamelijk dicht, en ze hebben grote slappe oren die aan hun brede kop hangen, zodat ze een soort beerachtig uiterlijk hebben. Dankzij hun heldere ogen en brede monden lijken ze altijd gelukkig. Koppel dat met een constant kwispelende staart en je hebt de vrolijkste hond ooit!

Labradors zijn briljante zwemmers, dankzij hun krachtige poten, zwemvliezen tussen hun tenen en otterachtige staart die ze als roer gebruiken. Ze hebben een waterafstotende ondervacht die voorkomt dat hun vacht doordrenkt raakt. Als een Labrador gaat zwemmen, lijkt hij meer op een zeehond dan op een hond.

Door hun sterke poten zijn ze ook behoorlijk wendbaar. Labradors kunnen zeer snel over korte afstanden rennen en kunnen ook lange afstanden in een langzamer tempo afleggen. Ze kunnen zelfs tot een meter boven de grond springen.

Ook al is een Labrador een flinke, sterke hond, hij kan gemakkelijk worden getraind om niet aan de riem te trekken, wat hem tot een geweldige gezinshond maakt. Labradors zijn ook erg zorgzaam en zullen meestal voorzichtig omgaan met kinderen.

Hoewel hun vacht dik is, verharen ze meestal niet het hele jaar door. Labradors verharen normaal twee keer per jaar. Aan het begin van de herfst, wanneer ze hun zomervacht afwerpen om in een dikkere wintervacht te groeien en opnieuw aan het begin van de lente om al dat extra winterhaar te verliezen.

Gedurende deze tijd zullen ze heel snel veel haar verliezen, maar de rest van het jaar zullen ze heel weinig verliezen. Ze hebben slechts één keer per week een snelle borstel nodig om eventueel vervuild haar los te maken en dat is alles!


Fysieke eigenschappen in het kort:

Middelgrote hond
Korte, dubbele vacht
Stevig gebouwd en sterk


Karaktereigenschappen Labrador Retriever

Hoewel elke hond anders is, hebben de meeste rassen een algemene verwachting dankzij decennia van zorgvuldig fokken. Voor Labradors is die verwachting vriendelijk, energiek en intelligent. In elk nest zullen er altijd verschillen zijn, maar Labrador-moeders hebben meestal grotere nesten, dus de puppy’s zijn goed gesocialiseerd voordat ze naar hun nieuwe huis gaan. Met voortdurende socialisatie, zoals puppylessen of lokale wandelingen, zullen de meeste Labrador Retrievers opgroeien tot zeer vriendelijke honden.

Zoals je waarschijnlijk al weet, hebben Labradors de reputatie veerkrachtig en energiek te zijn. Het geldt voor veel Labradors, maar niet voor alle. Tijdens de puppytijd zal zelfs de rustigere Labrador nog steeds erg speels zijn en veel beweging nodig hebben om fit en gezond te blijven. Een Labrador kan gemakkelijk een uurtje los rennen en daarna nog een spelletje apporteren!

Labradors zijn honden zich snel hechten aan hun eigenaar of gezin, en gek zijn op mensen in het algemeen. Ze hebben een grote ´will to please´, wat ze over het algemeen gemakkelijk te trainen maakt.

Wat misschien niet zo bekend is, is dat Labradors over het algemeen erg intuïtief zijn. Ze zijn gevoelig voor de emoties en energie van mensen om hen heen. Dit maakt ze tot de perfecte hulphonden. Al decennia lang is de Labrador Retriever de koning in het ondersteunen van mensen met allerlei soorten handicaps. Ze werken als geleidehonden, hulphonden voor mensen in rolstoelen, hulphonden voor mensen met speciale behoeften en zelfs op medisch gebied!

In de afgelopen tien jaar is ontdekt dat honden kanker kunnen opsporen. Bij testen in laboratoria zijn ze in ten minste 80% van de gevallen nauwkeurig! De Labrador Retriever is niet het enige ras dat dit kan, maar ze hebben de hoogste nauwkeurigheid.


Karaktereigenschappen in het kort:

Energiek en enthousiast
Leergierig
Grote ‘will to please’
Vriendelijk naar kinderen en andere dieren


Labrador eigenschappen: intelligentie

Afgezien van hun reputatie als lieve grappenmakers, zijn Labrador Retrievers ook zeer intelligent. De Labrador Retriever is het meest voorkomende hondenras dat gebruikt wordt als blindengeleidehond en voor wetshandhavingsafdelingen.

Hun scherpe intelligentie en gretigheid om te behagen, maakt het trainen van een Labrador een fluitje van een cent. Ze zijn erg voedselgemotiveerd, maar reageren ook goed op speelgoed en verbale complimenten. Verenigingen die geleidehonden fokken en trainen voor mensen met een handicap, beginnen met het trainen van de puppy’s rond de 8 weken oud wanneer ze hun eerste beoordeling hebben. Dit is om hun persoonlijkheid, zelfvertrouwen en focus te testen.

Het eerste jaar wonen ze bij een vrijwillig puppy pleeggezin, dat de pups kennis laat maken met allerlei verschillende geluiden en activiteiten, ervoor zorgt dat ze goed gesocialiseerd zijn en de basisgedragstraining geven. Na dit jaar verhuizen ze naar een van de vier nationale opleidingsscholen waar ze allerlei dingen leren, zoals het navigeren op de stoep en basisvaardigheden om te begeleiden.

Een blindengeleidehond kan na het afronden van de opleiding een blinde langs een gewone route naar winkels of een ander huis leiden, de telefoon halen of helpen met de was en de post ophalen!

Labradors worden niet alleen opgeleid tot hulphond. Hun krachtige neus is in staat om specifieke geuren te detecteren tussen honderden andere. Elk jaar volgen duizenden Labrador Retrievers een opleiding tot politie-speurhond. Ze zijn opgeleid om geuren zoals drugs, geld, bloed, explosieven en wapens te herkennen. Misschien heb je een van deze slimme honden op de luchthaven of het treinstation gezien. Ze werken samen met hun menselijke officieren om te zoeken naar illegale of gevaarlijke stoffen.

Om dit te doen, worden ze eerst getraind om de geur van een bepaald object te herkennen. Voor dit voorbeeld is het geld. De geleider zal de hond elke keer dat hij aan het geld ruikt, prijzen en belonen. Hij leert nu dat wanneer hij dit doet, er iets positiefs gebeurt. De volgende stap is om hem te leren aangeven dat hij de juiste geur heeft gevonden. De meeste trainers volgen de natuurlijke reactie van de hond. De meeste honden zullen verstijven en staren naar de plek waar de geur vandaan komt. Anderen blaffen of zitten bij de plek.

Wanneer de hond deze reactie voor het eerst vertoont, zal de trainer nog een beloning en veel complimenten introduceren. Nu heeft de hond geleerd zijn geleider te signaleren dat hij geld kan ruiken. Dit is in wezen hetzelfde voor alles wat de hond wordt opgeleid om te lokaliseren.

Labradors zijn niet alleen goed in het vinden van bepaalde objecten of stoffen, ze kunnen ook heel goed mensen vinden! Ze worden regelmatig opgeleid tot zoek- en reddingshonden en zullen met deze teams samenwerken om mensen in bossen of in de bergen te lokaliseren.

Is een Labrador geschikt voor jou?

Nu u al deze prachtige feiten over Labrador Retrievers kent, is het tijd om te beslissen of een Labrador goed bij je huis en levensstijl past. Hier zijn de belangrijke dingen om te overwegen:

1. Heb je de tijd om een Labrador te trainen en te socialiseren? Het zijn misschien intelligente honden, maar ze hebben nog steeds training nodig om het gedrag in de goede richting te leiden. Een ongetrainde Labrador kan destructief worden, je meubels opeten en een ongeleid projectiel aan de lijn zijn.

2. Heb je voldoende ruimte? Hoewel elke hond in elk type huis kan wonen als ze voldoende beweging krijgen, hebben Labradors idealiter een huis nodig met een veilige tuin waar ze kunnen rennen en spelen. Ze hebben veel fysieke en mentale stimulatie nodig, wat niet zo gemakkelijk is in een klein appartement. In principe is het mogelijk om klein te wonen met een Labrador in huis, maar je moet in elke situatie zorgen voor voldoende mentale en fysieke uitdaging.

3. Hoe lang blijft hij alleen? Als je lange dagen werkt of regelmatig voor zaken reist, is een hond van welk ras dan ook mogelijk niet geschikt, tenzij je het je kunt veroorloven om een ​​hondenuitlaatservice of -oppas in te huren voor de tijd dat je weg bent. Over het algemeen mag een hond niet langer dan 4 of 5 uur alleen worden gelaten. Het zijn sociale dieren en als ze lange tijd alleen worden gelaten, lopen ze het risico om verlatingsangst te ontwikkelen of destructief te worden om verveling te verminderen. Labradors zijn zeer sociale honden die graag bij hun baas zijn.

4. Past een hond in je toekomstplannen? We zien het helaas te vaak; een stel krijgt een puppy en voedt hem op, maar dan wordt het stel zwanger en besluiten ze dat ze niet overweg kunnen met een hond en een baby, dus wordt de hond naar het plaatselijke asiel gebracht. Dit brengt schade toe aan de geestelijke gezondheid van een hond en ze kunnen problemen ontwikkelen die ze voorheen niet hadden. Houd rekening met je gezinsplannen voordat je een puppy adopteert.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is het verschil tussen een Amerikaanse Labrador en een Engelse Labrador Retriever?

Zijn er verschillen tussen bruine, blonde en zwarte Labradors?

De verschillende ontwikkelingsfasen van een labrador pup